Thuiszitten is niets voor Peter
Mooi zo Goed zo verbindt maatschappelijke organisaties binnen Tilburg én koppelt aanbod en vraag op het gebied van diensten en goederen. De medewerkers steken hun handen uit de mouwen om de leefbaarheid te verbeteren, door wensen te realiseren die goed zijn voor onze gemeente. Projectleider Anuschka Polfliet werkt samen met vrijwilliger Peter. “Zijn hulp is onmisbaar”, vertelt ze.
Mooi zo Goed zo
“Vaak bruist het bij organisaties van ideeën, maar ontbreekt het aan middelen. Wij hebben niet dé oplossing, maar we bieden wel een helpende hand”, vertelt Anuschka. “Spullen die binnen bedrijven of organisaties overbodig zijn geworden en nog goed bruikbaar zijn, krijgen door onze bemiddeling een nieuwe bestemming. Daardoor komen de spullen direct ten goede aan de vaak kwetsbare doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie die samenkomt om te knutselen, maar geen stoelen en tafels heeft. Hoe fijn is het dat wij hen daarbij kunnen helpen? Voor een ander lijken tafels en stoelen iets kleins, maar het kan nét het verschil maken. Zo kan een organisatie met weinig eigen middelen tóch een initiatief ontplooien. En dat is niet alleen fijn voor de organisatie, maar ook zeker voor de doelgroep.”
Bijdrage aan de maatschappij
“Mensen hebben vaak nog een onvolledig beeld van vrijwilligerswerk. Ze denken aan koffie schenken of brigadieren. Terwijl er zó veel mogelijk is”, legt Anuschka uit. “De inzet van vrijwilligers is heel waardevol: ze zorgen voor een leefbare en betrokken gemeenschap. En ze brengen weer andere kennis en vaardigheden met zich mee.” Zoals Peter van Dijk, hij zet zich vrijwillig in voor Mooi zo Goed zo.
“Ik werd boventallig verklaard bij mijn vorige werkgever. En door mijn leeftijd was het lastig om iets nieuws te vinden op de arbeidsmarkt”, legt hij uit. “Maar de hele dag thuiszitten is niks voor mij. Ik zocht een zinvolle invulling van mijn dag, waarbij ik een bijdrage lever aan de maatschappij. Met een achtergrond als facilitair manager kan ik goed organiseren en plannen. Die talenten komen bij het bemiddelen ook goed van pas. Ik reageerde op de functie via de vrijwilligersvacaturebank van VrijwilligersTilburg. Ik moest zelfs officieel op sollicitatiegesprek komen”, grapt Peter met een knipoog naar Anuschka. “Maar dat is alleen maar goed, want het is belangrijk om een fijne connectie te hebben. Anuschka moet ook iemand hebben met wie ze goed samen kan werken.”

Volgeladen auto’s én fietsen
Peter ondersteunt Anuschka nu zo’n twee jaar met de bemiddeling van de goederen. Dit doet hij twee halve dagen per week. Soms meer, soms minder: dat hangt af van het aanbod. Hij vertelt hoe zijn vrijwilligerswerk eruitziet. “Bij een groot aanbod gaan we naar de organisatie die de goederen ter beschikking stelt. De ene keer samen met Anuschka, de andere keer ga ik alleen op pad. We maken foto’s, beschrijven de artikelen en brengen ze samen in een digitale catalogus. Die verspreiden we onder maatschappelijke organisaties in Tilburg. Zij zorgen zelf voor vervoer. Dat zorgt regelmatig voor mooie taferelen. Bijvoorbeeld als mensen een heleboel spullen komen ophalen met de fiets. Met een hoop touwen en knopen lukt het dan toch om alles mee te nemen. Of het dak van een auto wordt helemaal volgeladen. Dat is altijd mooi om te zien”, lacht hij.
Vrijwillige inzet
Anuschka is erg blij met de hulp van Peter. “Met z’n tweeën zie je veel meer dan alleen. Als we bijvoorbeeld op een locatie zijn, stelt Peter andere vragen dan ik. Hij bekijkt het dan net vanuit een andere invalshoek waar ik zelf nog niet aan gedacht had. Daardoor houden we elkaar scherp. Samen werk je sneller, het is efficiënter én het is ook veel leuker. We werken inmiddels al een paar jaar samen en we zijn perfect op elkaar ingespeeld. We hoeven elkaar vaak maar aan te kijken om te weten wat de ander denkt. Dat is ook voor de organisaties waar we komen heel fijn, want daardoor loopt het proces vrijwel altijd soepel.”
Van broodroosters en schroefjes tot tapijttegels
Anuschka en Peter hebben de afgelopen jaren al veel spullen voorbij zien komen. “Het zijn vaak kantoorspullen, maar het kan van alles zijn. Zo hadden we laatst spiksplinternieuwe broodroosters in ons aanbod. Die verdeelden we over ontmoetingsruimtes, het Ronald McDonald Huis en de lunch- en cateringservice Broodje Aap & Linke Soep”, vertelt Anuschka. Peter vervolgt: “Of de nieuwe schroefjes en boutjes die over waren bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Die gaven we dezelfde middag af bij de Stadscamping Tilburg waar ze aan het klussen waren. Zo simpel kan het zijn. En hoewel het voor ons misschien iets kleins lijkt, kan het voor een organisatie een wereld van verschil maken. Het is mooi hoe vraag en aanbod soms op een toevallige manier samenkomen. Zo hadden we contact met een organisatie die op zoek was naar vloerbedekking. Dat hadden we op dat moment niet in ons aanbod. Die middag waren we op een andere locatie. Voor het gebouw stond een container met gebruikte, maar goed bruikbare tapijttegels. Die zouden naar de stort gaan. Een plus een is twee, dus binnen een paar uur konden we deze organisatie tóch helpen. Mooi toch! Ik ben heel blij dat ik met het vrijwilligerswerk onze gemeente een stukje mooier kan maken. Het geeft mij energie dat ik anderen kan helpen.”
Waarde blijft in de gemeente
Inmiddels hebben ontelbaar veel goederen een nieuwe bestemming gekregen bij maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven in Tilburg. “We zorgen ervoor dat spullen een tweede leven krijgen en niet op de stort belanden. Er zijn ieder jaar een paar duizend stuks goederen die van eigenaar wisselen. Ruim tachtig procent van de aangeboden goederen vindt een nieuwe plek”, vertelt Anuschka trots. “We geven ieder bemiddeld artikel een waarde mee, zodat aanbieders van hun goederen een idee krijgen van hun maatschappelijke bijdrage aan onze gemeente. Deze gegevens publiceren we in het jaaroverzicht van Mooi zo Goed zo. Het gaat om veel geld. Maar het mooie is dat de waarde altijd in onze eigen gemeente blijft. We houden goed bij welke organisatie wat krijgt, zodat iedere organisatie die interesse heeft een keer gebruik kan maken van het aanbod.”
Samen krijgen we meer voor elkaar
ContourdeTwern levert via Mooi zo Goed zo een bijdrage aan de leefbaarheid van de Tilburgse samenleving. “Hoe mooi is het dat wij organisaties net dat zetje kunnen geven dat ze nodig hebben? Zo dragen we ook nog eens bij aan het versterken van de sociale en mentale veerkracht van de buurt. We denken altijd mee met organisaties en proberen de goederen zo eerlijk mogelijk te verdelen. We zijn dus ook een soort relatiebeheerders”, grapt Anuschka. Ze vervolgt: “De hulp van Peter is hierbij heel waardevol. We krijgen samen veel meer voor elkaar dan ik ooit in mijn eentje zou kunnen bereiken!”
Wil je meer weten over Mooi zo Goed zo?
Wil je meer lezen over ons werk in 2021? Kijk dan hier.