Altijd blijven lachen, al doet ’t van binnen pijn, je mag er zijn!
Tijdens de 60+Beurs op 1 oktober in wijkcentrum Heyhoef vroegen we bezoekers naar de gouden tip om gezond en gelukkig oud te worden. Ton Schenkels (77) bleek de winnende tip te hebben. ‘Altijd blijven lachen, al doet ’t van binnen pijn, je mag er zijn!’ Toen we Ton zijn prijs gingen overhandigen, bleek hij veel meer in zijn mars te hebben.
De rappende opa van de Piushaven
Ton heeft chronische bronchitis, versleten heupen en knieën, psoriasis én reuma. Daarnaast is hij alleenstaand en voelt hij zich soms eenzaam. Toch blijft hij altijd vrolijk en positief.
Zijn medicijn? “Niet mauwen! Er wordt door ouderen al teveel geklaagd; over de gezondheid, over de omgeving, over de jeugd. Ik richt me juist op de jeugd, want die heeft de toekomst. Ik krijg positieve energie van hen.”
Ben je je eigen jeugd vergeten?
Ton wordt door de jeugd op handen gedragen. Hij staat bekend als de ‘rappende opa van de Piushaven’. Hoe dat kwam?
Ton: “Tijdens de pandemie verveelden niet alleen de ouderen zich, maar ook de jongeren. Die gingen niet naar school en hingen op straat rond. Sommige ouderen waren bang voor ze of jaagden ze weg. Ik niet! Het lijkt soms of ouderen vergeten zijn dat ze zelf jong zijn geweest! Ik kan met jongeren heel leuk praten. En ze nemen ook dingen van me aan. Als ik lachend roep ‘ruim je rommel op’, doen ze dat.”
Als ik lachend roep ‘ruim je rommel op’, doen ze dat.
Ton Schenkels

Lokale rap-opa vergaart nationale furore
Soms lijken mobieltjes en oordopjes vastgelijmd aan het lichaam van jongeren. Dan is het moeilijk contact maken. Daar bedacht Ton een oplossing voor. Om hen te prikkelen en enthousiasmeren, maakte hij de rap ‘Hey’:
Hey,
Kijk me even aan,
Laat me hier niet staan,
Doe dat ding van je oren,
Daar ben je niet mee geboren,
Ik wil contact,
Iets wat me pakt
Met ‘Hey’ maakte hij furore. Fans maakten een filmpje van de rap. Die kwam op de populaire website Dumpert. Daarna werd hij gevraagd bij Man Bijt Hond en Jinek. En hij trad samen met de Tilburgse rapgroep De Prediker op, midden op de Heuvel. Binnenkort gaat hij met de jongeren de studio in om meer raps op te nemen. Ook zong hij ‘Hey’ in de bus. “Iedereen deed die dingen af, luisterde en applaudisseerde. Daarna gingen de oortjes weer in, de blikken op de mobieltjes”, lacht hij.
Positieve energie is helend voor je gezondheid
Tons hobby’s zijn tekenen, puzzelen, en liedjes schrijven. Vroeger danste hij de benen onder zijn lijf vandaan. Dat gaat niet meer.
Ton: “Maar ik geniet wel van de dansers tijdens dansfeesten in het wijkcentrum. Ik ga overigens iedere dag wel naar een wijkcentrum. Voor een kookactiviteit, het wijkontbijtje of het wijkrestaurant. Goedkoop, gezond en gezellig. Maar ik ga er ook veel op uit met mijn scootmobiel, de straat op. Mensen ontmoeten, ze aan het lachen maken. Want zo’n lach is onbetaalbaar. Soms heb ik ook pijn of verdriet. Maar het heeft geen zin om te treuren over dingen die je beleefd hebt. Of niet beleefd. Door vrolijk te zijn en de clown uit te hangen, kun je die pijn vervlakken of even vergeten. En die positieve energie is helend voor je gezondheid. Daar ben ik van overtuigd!”
Ik ga overigens iedere dag wel naar een wijkcentrum. Voor een kookactiviteit, het wijkontbijtje of het wijkrestaurant. Goedkoop, gezond en gezellig.
Ton Schenkels
Wat is er te doen in jouw buurt?
Wil je mensen ontmoeten? Meedoen aan activiteiten, of heb je een financiële, administratieve of andere hulpvraag? We nodigen je uit in een van onze wijkcentra, voor een bakkie koffie een praatje.

Over de auteur: Hans Peters
Hans is sinds 1999 werkzaam bij ContourdeTwern als redacteur voor sociaal-maatschappelijke tijdschriften als Straatkrant ALLEE, SpinT en De Draad. In zijn verhalen verbindt Hans kracht en kwetsbaarheid, door het verhaal van een persoon in een kwetsbare positie zo neer te zetten, dat het een inspiratiebron kan zijn voor mensen die zich in dezelfde positie bevinden.
Hij wil lezers activeren om mee te doen aan de samenleving. Dat doet hij door bijvoorbeeld een sociaal-maatschappelijk project te beschrijven of het inspirerende verhaal van een sociaal werker of ervaringsdeskundige te vertellen.