Sociaal werk: neutrale brugfunctie of mag wat activistischer?
Deze vraag stond centraal tijdens het boeiende mini-symposium op woensdag 19 april in MFA de Symfonie dat plaatsvond ter ere van de pensionering van Marianne van der Zee. Marianne gaat ContourdeTwern, na precies 30 jaar, als manager verlaten. Haar wens voor het afscheid? Nog één keer met vakgenoten de discussie aangaan over een haar zeer intrigerende vraag. Wat is in een tijd waar gemeenten, sociaal werk en zorgorganisaties steeds meer met elkaar samen gaan werken in sociale wijkteams, de gewenste rol en inzet van het sociaal werk binnen de samenleving? Moet het sociaal werk een neutrale brugfunctie invullen tussen inwoners en de systeemwereld? Of zou het sociaal werk hierin best wat meer mogen politiseren? Mag het sociaal best iets activistischer?
Boeiende sessie, interactie met publiek
Diverse sprekers gaven hun vakinhoudelijke en persoonlijke visie. Zoals Jan Willem Bruins, directeur BPSW (Beroepsvereniging Professionals Sociaal Werk) en Dilek Odabasi, wethouder Jeugd & WMO en Onderwijs en gezondheidszorg in de gemeente Waalwijk.
Uiteraard nam ook Marianne zelf ons mee in hoe zij deze ontwikkeling afgelopen jaren heeft ervaren. Waarbij helder werd dat zij wel voor soms een wat meer polariserende aanpak pleit. Directeur|Bestuurder van ContourdeTwern Gon Mevis leidde de boeiende sessie waarin ook een interessante interactie met het publiek ontstond.

Geen verplicht onderdeel
Over één ding waren zowel sprekers en publiek het uiteindelijk eens. Sociaal activisme kán en mag een rol spelen in het sociaal werk maar het is geen verplicht onderdeel. Of het gewenst is hangt af van een aantal factoren: onderwerp, situatie, is er in het speelveld genoeg luisterend oor aanwezig is voor binnenkomende signalen. Bovendien past een activistische rol niet altijd past bij de persoon en is het afhankelijk van aard, talent, drive, motivatie…
Signaleren en agenderen: innoveren en versterken
Over één punt was wél overeenstemming. Iedereen die werkzaam is in en/of rond het sociaal domein heeft een harde verplichting om eventuele misstanden, kansen en of verbetermogelijkheden te signaleren. Mét daarbij de verantwoordelijkheid om deze op de juiste plek te agenderen. En open te blijven staan om te leren en innoveren. Alleen zo kunnen we met elkaar aan het systeem werken en dat versterken. Een kritische blik vanuit het hele sociaal werkveld is daarbij essentieel.
Slotwoorden
Mooie slotwoorden waren er van Gon Mevis, die als gespreksleider deze sessie leidde. Een sessie met mooie inzichten op goede vragen die ons vak boeiend en interessant maken. Met dank aan de sprekers en zaal gaf Marianne aan met een trots gevoel haar pensioen in te gaan. Marianne, heel erg veel dank voor jouw inzet, enthousiasme en inspiratie!