Sociaal werk en huisarts werken samen in Korvel
Als sociaal makelaar koppelt Sanne vragen van bewoners, waar mogelijk, aan collectieve oplossingen. Ze zoekt vaak contact met specialisten in het medische domein, zoals bijvoorbeeld huisartsen en fysiotherapeuten. Want als zij haar beter weten te vinden kunnen ze samen mensen uit de buurt helpen. Denk aan mensen die naar huisarts gaan omdat ze zich vaak sip voelen. Wij kunnen hen in contact brengen met zingevende initiatieven, zoals: wandelen met een eenzame buurtgenoot, deelnemen aan een wekelijks koffiemoment of lid worden van een buurtcomité. Soms is dat precies wat iemand nodig heeft om zich beter te voelen.
Sanne is actief in binnenstad en midden-zuid Tilburg, waar ook de wijk Korvel binnen valt. Ze vraagt een huisarts of ze eens een dagdeel mee mag lopen. Sanne: “Ik dacht wel een idee te hebben wat een huisarts zoal doet en tegenkomt, maar het is heel leuk én leerzaam om echt in de keuken te mogen kijken!”
Meelopen op de huisartsenpraktijk
Op een vrijdag om 7.55 uur was Sanne bij de huisartsenpraktijk die om 08.00 uur start. Na een korte rondleiding en handjes schudden met assistentes, praktijkondersteuner, een huisarts in opleiding en andere huisartsen mocht ze aanwezig zijn bij meerdere bezoeken van patiënten aan de huisarts. Ook kon ze een paar gesprekken meekijken bij de praktijkondersteuner-somatiek en de praktijkondersteuner GGZ (geestelijke gezondheidszorg).
Sanne vertelt: “Wat me opviel is dat er echt állerlei soorten mensen en vragen voorbijkomen. Geen verrassing, maar wel goed om te beseffen dat de huisarts van veel markten thuis moet zijn om iemand (op weg) te kunnen helpen. En daar sluiten wij als sociaal makelaars natuurlijk heel mooi bij aan! Want als de huisarts bij een bewoner bedenkt dat (een deel van) de oplossing zou kunnen liggen in de algemene voorzieningen in de wijk of gemeente hoeven ze alleen maar te schakelen met ons.”.

Mijn bezoek die ochtend bracht de samenwerking al op gang, omdat ik natuurlijk vragen stelde over de bewoners die voorbijkwamen en de huisarts benieuwd was wat wij in bepaalde gevallen zouden kunnen betekenen.
Sanne van der Stroom, sociaal makelaar ContourdeTwern
De collega’s van ContourdeTwern kunnen dan bij die bewoner op huisbezoek gaan en samen met de bewoner kijken wat hij/zij wil en kan. Na afloop laten we de huisarts natuurlijk even weten wat er besproken is.
Rondleiding door het wijkcentrum
De huisarts in opleiding wilde ook graag een ochtend met Sanne meelopen. Ze heeft een rondleiding door het wijkcentrum gekregen, waarbij haar mond openviel toen ze ontdekte hoe groot het is én wat er allemaal mogelijk is. Ze sprak een aantal collega’s en kon alleen maar positief reageren op alles wat iedereen doet en organiseert.
Ze begreep heel goed dat deze vorm van diensten nodig is om aan een positieve gezondheid te werken. Sanne: “We zijn door de wijk gewandeld, naar het overleg wat ik iedere week heb met de Toegang. Hier bespreken wij de vragen van bewoners die via onze eigen collega’s, huisartsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen of andere netwerkpartners binnen zijn gekomen en bepalen we, samen met de bewoner,
hoe we een oplossing kunnen vinden in het dagelijks leven of aanbod in het sociaal domein. Ook dit was voor de huisarts in opleiding waardevol om mee te maken.”.
Vanuit het wijkcentrum bieden we activiteiten op het gebied van werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd.
Zo was het voor beide partijen heel leuk, leerzaam en vruchtbaar om een kijkje bij elkaar in keuken te hebben genomen. Ik zou het iedereen aanraden, met welke netwerkpartner dan ook!
Kom je ook eens langs bij het wijkcentrum?
Wil jij een bijdrage leveren aan de buurt? Jezelf ontwikkelen of gewoon gezellig meedoen aan activiteiten? Kom dan eens langs bij het wijkcentrum. Onze collega’s denken graag met je mee.