Portret van een verbinder [COLUMN]
Laatst las ik een artikel over het project Bindweefsel bij het Textielmuseum in Tilburg. Bindweefsel brengt wekelijks 15 Tilburgers bijeen voor co-creatiesessies in het TextielLab.
Dit verhaal gaat over sociaal werker Shirley. Ik ben benieuwd naar haar rol in het participatieproject dat de bijzondere kennis van textieltechnieken en de unieke verhalen van verschillende Tilburgse vrouwen zichtbaar maakt en verbindt.
Dit is Shirley
Het is donderdagmiddag vier uur. Jan, de beheerder van wijkcentrum De Poorten, wijst me de weg naar waar Shirley zit. Ik zie ik een kleurrijke vrouw met een warme uitstraling. Ze nodigt mij uit te gaan zitten.
Shirley is in Tilburg geboren in 1964 in ’t Sant. Een kleurrijke wijk. Haar ouders hadden moeten vluchten uit Indonesië. Haar moeder was een echte zakenvrouw. Ze had een eigen restaurant, toko, boetiek, discotheek en bar. Al op jonge leeftijd, ze was zeven jaar, werkte Shirley in het restaurant, toko en boetiek van haar moeder. Ze vulde de schappen in de winkel, leerde bedienen en ze mocht modeshows lopen en mee organiseren.
Als je het goed hebt, moet je het delen
Haar moeder liet jongeren ‘met problemen’ van een internaat bij haar leren en werken met kost en inwoning. Dit kleine initiatief groeide uit tot een ontmoetingsplek waar jongeren werden geholpen. Shirley vertelt: “Dat is wat ik mee heb gekregen van mijn moeder. Om mensen te helpen zoals mijn moeder dat deed.” Haar moeder legde ook altijd voedsel buiten voor het raam voor de arme mensen. “Als je het goed hebt, moet je delen”, zei haar moeder altijd.
“Toen mijn ouders waren gescheiden moest ik knokken om te kunnen studeren. Ik moest naast mijn studie in de avonden werken om alles te kunnen betalen. Toen ik zeventien jaar was ging ik op kamers wonen in Amsterdam. Ik haalde daar mijn havo-diploma en ging naar de Amsterdamse modeacademie.”.
Culturele verschillen zijn haar brandstof
Toen ze na 8 jaar terug ging naar Tilburg ontmoette ze haar man en trouwde ze. Ze was altijd met veel dingen tegelijk bezig, dat was gewend. Ze werkte, volgde nog een grafische opleiding en werd vrijwilliger bij de wijkkrant. Door de artikelen in de wijkkrant kwam ze in contact met Karin de Jong, toen sociaal werker bij ContourdeTwern
Haar natuurlijke talent om culturele verschillen in te zetten als waarde en mensen te verbinden werd gezien. Ze kreeg de gelegenheid om ‘Wereldreis’ op te zetten. Een project om bewoners met elkaars cultuur kennis te laten maken. Al snel werd dit een succes. Dit resulteerde in een baan als oproepkracht. Ze startte meer interculturele projecten op, zoals kooklessen en binnen 2 jaar was ze echt niet meer weg te denken. ContourdeTwern bood haar een baan aan als sociaal werker.
Verbinding
In de 25 jaar dat ze in dienst is heeft ze haar passie kunnen stoppen in heel veel interculturele projecten. Het Bindweefstelproject in het Textielmuseum is er daar één van. Als sociaal werker stimuleert en werft zij mensen met een migratieachtergrond naar het museum te komen. Ze vertelt: “Mijn Indonesische opvoeding van mijn moeder, de waarden en normen zorgen ervoor dat ik andere culturen, zoals nieuwe Nederlanders zo goed kan begrijpen en invoelen. Of het nu studenten, kinderen, of ouders zijn, Je kunt ze helpen, doorsturen, vertrouwen geven. Daardoor gaan ze groeien.”
Wat is er te doen in jouw buurt?
Ken jij alle leuke, lieve, bijzondere mensen in jouw buurt al? We nodigen je uit in een van onze wijkcentra, voor een bakkie koffie een praatje.
Over de auteur: Bob Legius
Bob werkt als centrum coördinator bij MFA het Spoor en is auteur van de boeken ‘Liefdeslessen’ en ‘Het Mysterie van de draak’. Vanuit zijn passie voor schrijven is hij ook een vaste columnist voor ContourdeTwern.
Hij schrijft over de mooie mensen en hun bijzondere verhalen binnen ContourdeTwern. Onze Bob neemt je mee, op pad in de buurten Noord en Oud-Noord van Tilburg!
Bob is altijd op zoek naar verhalen van Tilburgers uit Noord en Oud-Noord die de buurt kleuren. Heb jij een tip? Mail dan naar boblegius@contourdetwern.nl