Onafhankelijk Cliënt Ondersteuners in Waalwijk op gelijke voet met de hulpvrager
2021 is het Jaar van de Vrijwilliger, en dat is niet voor niets: zonder vrijwilligers zouden professionals behoorlijk onthand zijn. Ze zijn als de olie die de machine van de participatiemaatschappij draaiende houdt. Zoals vrijwilligers Wim Kroot en Walter Schoonen, vrijwillige onafhankelijk cliëntondersteuners (OCO) in de gemeente Waalwijk. Tijd om hen in het zonnetje te zetten!
OCO OP GELIJKE VOET MET DE HULPVRAGER
Alle inwoners uit Waalwijk kunnen bij een OCO terecht met hulpvragen over alle leefgebieden binnen het sociaal domein gebied zoals (preventieve) zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk of inkomen. Wim en Walter ondersteunen bewoners bij de weg naar mogelijke oplossingen. De OCO’s ondersteunen door gesprekken voor te bereiden met de vrager, mee te denken en zelfs mee te gaan naar gesprekken. Daarnaast werkt de vrijwillige OCO naast de professionele cliëntondersteuner. Afhankelijk van de vraag wordt een vrijwillige of professionele OCO ingezet.
Vertrouwen door onafhankelijke rol
De vragen die Wim en Walter behandelen zijn veelal gekoppeld aan de WMO, welzijn, werk of wonen. Zoals een voorbereiding voor een keukentafelgesprek of een aanvraag voor huishoudelijke hulp, een Valys-taxi of een aanpassing in de woning. Wim: “Maar we helpen ook op andere terreinen: we maken bijvoorbeeld een ingewikkelde brief van de overheid duidelijk; helpen een duidelijk overzicht te maken van de financiën of gaan mee naar school voor een moeilijk gesprek over het kind. Door het advies en vertrouwen dat we gecreëerd hebben, is onze aanwezigheid vaak al voldoende.” Walter: “Je staat naast de hulpvrager en kijkt hoe je zijn belangen kunt behartigen. Door die onafhankelijke rol ben je onpartijdig en gaat de hulpvrager makkelijker met je in gesprek dan met een professional, je staat op gelijkwaardig niveau. Daarnaast geef je hem zelfvertrouwen en kun je een stukje nazorg bieden.” Wim: “Voorafgaand aan dit werk hebben we de OCO-opleiding gevolgd. Hierdoor weten we veel over het beleid van de gemeente, de sociale kaart en de wettelijke regelingen. En je kreeg goede handvatten voor het ondersteunen van bewoners. Daarnaast leren we door de werkervaring elke dag iets bij. Veel inwoners weten niet wat er allemaal wel en niet kan. Onze inzet leidt er toe dat bewoners in een kwetsbare positie passende ondersteuning krijgen.” Zoals de man die na een herkeuring een korting op zijn WAO kreeg. Walter: “Hij was zelf het overzicht kwijtgeraakt. Na onderzoek bleek dat er vormfouten gemaakt waren. De korting werd met terugwerkende kracht ingetrokken.”
Vrijwillig waar mogelijk, professioneel waar nodig
Het uitgangspunt van OCO is: vrijwillig waar mogelijk, professioneel waar nodig. Informele cliëntondersteuners staan vanuit hun positie dichter bij de bewoners maar soms is een hulpvraag zo complex, dat een professionele, formele cliëntondersteuner ingeschakeld wordt. Wim: “We nemen het probleem niet over en we kunnen het ook niet altijd oplossen, maar lopen een stukje mee en proberen een doorverwijzing naar de juiste plek te regelen.” Zoals bij de man met meerdere problemen: psychische problemen, vechtscheiding, financiële problemen en verwaarlozing van het huis. Hij had moeite met het aannemen van eerdere ondersteuning, maar durfde wel de stap naar OCO te zetten. Toen drie instanties hetzelfde advies gaven, gaf hem dat de trigger hulp te zoeken en ook te aanvaarden. Hij heeft nu een fijne oplossing. Dat gaf ons uiteindelijk ook voldoening.”

Waardering en voldoening
Wim: “Die voldoening, daar doen we dit werk voor. Maar ook voor de waardering. Ik ben blij als mensen mij het gevoel geven dat ik hen geholpen heb. Dat ze dankbaar zijn is heel waardevol.” Wim werkte vroeger bij de bank. Na zijn pensioen wilde hij iets terugdoen voor de maatschappij. Wim: “Mens, natuur en kunst. Dat zijn mijn kernwoorden. Ik praat graag met mensen, leer van mensen.” Daarom is dit werk hem op zijn lijf geschreven. Walter had voorheen een commerciële functie bij een lease maatschappij. Daar was hij ook betrokken bij applicatiebeheer en stelde hij contracten op. Walter: “Dat komt nu goed van pas bij het lezen van ingewikkelde teksten, zoals een urgentieverklaring voor een aangepaste woning. Je zoekt naar oplossingen en vaak vind je die ook. Je probeert mensen uit die negatieve spiraal te halen, ondanks alle teleurstellende ervaringen.” Wim: “Mensen zijn onzeker geworden, we kunnen ze helpen door ze dat duwtje in de rug te geven, zodat ze het daarna zelf kunnen.”
Onafhankelijke Cliëntondersteuning is beschikbaar voor iedere persoon gemeente Waalwijk. Heeft u een vraag of wilt u zich aanmelden? Bel voor meer info: T.: 0416 760 160 of E.: infowaalwijk@contourdetwern.nl