Nu is het tijd voor de vrouwen!
8 maart is het Internationale Vrouwendag. Het thema dit jaar is ‘Kracht voor Verandering’. Fatima el Abbassi, sociaal werker van team Tilburg-Noord, sluit hierop goed aan met haar Internationale Vrouwendag-activiteiten in De Ypelaer. Hierbij stelt ze de kracht van haar vrouwelijke collega’s centraal, als de kracht van de vrouwen van 4Women, een groep voor vrouwen van alle nationaliteiten.
De sociaal werkers van team Tilburg-Noord bestaan uit (bijna) louter vrouwen, afgezien van Theo Waars. Fatima: “Ik zeg wel eens gekscherend dat hij een wens mag doen.” Fatima heeft alle vrouwen gevraagd om na het teamoverleg op 7 maart een uurtje in de agenda te reserveren voor de viering van de Internationale Vrouwendag.
Kracht voor verandering
Fatima: “Iedereen neemt een voorwerp mee waar ze een mooie herinnering aan hebben en/of kracht uithalen. Zelf neem ik een liedje van vroeger mee, dat me terug brengt naar de mooie tijd van de basisschool. Verder gaan we samen zingen, maak ik iets lekkers en geef ik een persoonlijk compliment op een kaartje. Daarbij vraag ik wat hen die dag kracht brengt.” Het thema Kracht voor Verandering had op geen beter tijdstip gelanceerd kunnen worden.
Juist nu bijna alle covid-maatregelen afgeschaft zijn, hebben we weer mogelijkheden om activiteiten breder uit te zetten, dat geeft ons kracht voor verandering.
Fatima el Abbassi, sociaal werker van team Tilburg-Noord,
Na twee jaar weer van start!
Fatima begeleidt ook 4Women. Samen met de vrouwen organiseert ze naailessen, fietslessen, kooklessen en taallessen. Die kunnen nu immers weer van start gaan. Op 8 maart komen de vrouwen samen om elkaar te ontmoeten, bij te kletsen, te dansen, zingen en feest te vieren. Fatima: “Tijdens de pandemie hebben ze elkaar amper gezien. De ontmoeting zal veel verhalen en emoties losmaken. Ik vraag ze ook hoe ze de pandemie beleefd hebben en of ze door de ervaring anders zijn gaan denken, bewuster zijn geworden? En ik besteed tijdens de dag ook aandacht aan zelfzorg. Veel vrouwen vergeten soms zichzelf en zijn naast werkende moeder, huisvrouw, dokter en leraar tegelijk. Vrouwen zouden meer aan zichzelf moeten denken, het is nu tijd voor de vrouwen.”
Het roer om
Zelf heeft ze hierin het roer omgegooid. Fatima: “Ik heb ook de neiging mezelf te vergeten, aan anderen te denken en voor hen te zorgen. Ik ga nu meer aan mezelf denken. Door cursussen te volgen, meer te lezen en te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. En meer in de natuur te wandelen, die geeft mij kracht en voldoening. Daarmee kan ik mijn volle aandacht aan anderen geven. Want, om goed voor een ander te zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen.”

Weer stevig in het leven staan
Die boodschap geeft ze mee aan de vrouwen van 4Women. Fatima: “De vrouwengroep is een hele hechte groep, ze helpen elkaar bijvoorbeeld bij vervoer naar het ziekenhuis of bij het regelen van een tolk bij een doktersbezoek. Tegelijkertijd kost hen dat veel tijd en is er weinig ruimte voor me-time. Ik leer hen ‘nee’ te zeggen, hoe moeilijk ze dat ook vinden. Het is heel leuk om op je kleinkinderen te passen bijvoorbeeld, maar dat hoeft echt niet elke dag. Ik wil de vrouwen ondersteunen zodat ze steviger in het leven komen te staan bij zaken als opvoeding, zorg, werk en taal en de kracht vinden om zichzelf te ontwikkelen, de Nederlandse taal te verbeteren of vrijwilligerswerk te gaan doen.”

Vrijwilligerswerk werkt ook voor jou!
Vrijwilligers maken het verschil. Daarom is het ook zo leuk om te doen.

Wijkcentrum De Ypelaer
Zoek je iemand om een bakkie koffie mee te drinken? Een rondje te wandelen? Of een gezellige activiteit om bij aan te sluiten? Kijk dan eens naar wat er te doen in het wijkcentrum.

Over de auteur: Hans Peters
Hans is sinds 1999 werkzaam bij ContourdeTwern als redacteur voor sociaal-maatschappelijke tijdschriften als Straatkrant ALLEE, SpinT en De Draad. In zijn verhalen verbindt Hans kracht en kwetsbaarheid, door het verhaal van een persoon in een kwetsbare positie zo neer te zetten, dat het een inspiratiebron kan zijn voor mensen die zich in dezelfde positie bevinden.
Hij wil lezers activeren om mee te doen aan de samenleving. Dat doet hij door bijvoorbeeld een sociaal-maatschappelijk project te beschrijven of het inspirerende verhaal van een sociaal werker of ervaringsdeskundige te vertellen.