Melanie is vrijwilliger op haar manier
Melanie (37) is wijkverpleegkundige en komt bij mensen thuis die hulp nodig hebben om zo lang als mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. Ze heeft het enorm naar haar zin. Ze vindt het belangrijk om zich naast haar werk in te zetten voor haar eigen buurt. Daarom is ze actief bij de wijkraad. Samen met ander vrijwilligers steunt ze initiatieven van wijkgenoten voor bijvoorbeeld een buurtbarbecue, een bankje bij een speeltuintje in de wijk. Of de aanleg van meer groen.
Dit is Melanie
Melanie is een enthousiaste aanpakker. Ze bruist van de energie en dat werkt aanstekend. “Ik hou van mensen, leer graag en blijf het liefst in beweging.” Ze vertelt dat ze zich 5 jaar geleden heeft omgeschoold van sociaal pedagogisch hulpverlener naar verpleegkundige. Het was 4 jaar studeren en pittig, maar ze is heel blij met haar baan nu. Ze helpt mensen die ouder worden de dag door, verminderd ongemakken en biedt een luisterend oor als dat nodig is.
De dag waarop we Melanie zien is een drukke dag. Haar dienst startte om 07:00 uur, na het werk ging ze naar huis om te koken. Om weer op tijd te vertrekken want in de avond was er een koffie-uurtje in het wijkcentrum met mensen uit de buurt. Daar wordt levendig gepraat en iedereen die binnenkomt wordt vriendelijk onthaald. Na dit gezellige moment start de vergadering van de wijkraad.
Verpleegkundige
Vroeger wilde ze altijd op de planken staan, in het theater bijvoorbeeld. Maar later lag haar hart toch in de zorg. Nu kijken mensen uit naar haar dagelijkse bezoek. Ze ondersteunt onder andere bij de persoonlijke verzorging en vrolijkt ze op met haar bezoek. Ze helpt mensen bij het opstaan en naar bed gaan, douchen, aankleden. Maar ook bij het toedienen van medicatie, wondverzorging, katheterzorg of stomazorg.
Ze kent de sociale kaart in de buurt. Ze moedigt mensen aan om actief deel te nemen aan activiteiten. Het is belangrijk om zo lang mogelijk goed voor jezelf te zorgen, fysiek maar ook sociaal! Blijven investeren in een fijn en vertrouwd netwerk helpt enorm in zelfstandigheid zeker als je ouder bent.
Op zoek naar jouw manier van vrijwilligerswerk? Bekijk wat jij voor een ander kunt betekenen.
Bestuurslid van de wijkraad
Wanneer Melanie verhuist naar Tilburg zoekt ze naar een manier om mensen uit de buurt te leren kennen. In het wijkcentrum De Baselaer wordt van alles georganiseerd en ze besluit eens aan te schuiven bij ‘Eten uit andere landen’. Voor 5 euro kun je dan mee eten, iedereen die wil is welkom. Zo kwam ze in contact met de wijkraad. Ze wilde graag wat betekenen voor mensen uit de buurt en al snel is ze actief als bestuurslid van wijkorganisatie de Ring.
Omdat de wijkraad veel mensen kent in de wijk zijn ze een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente als het gaat om groenvoorziening, onderhoud aan wegen of herstructureringen. Ze werken nauw samen met ContourdeTwern, de woningbouwverenigingen TBV, Tiwos en WonenBreburg en de Gemeente Tilburg. Samen ondersteunen ze buurtbewoners met door hen zelf ingebrachte activiteiten zoals bijvoorbeeld een buurtfeest. Ze lenen dan spullen zoals tenten, spelmateriaal, tafels, stoelen, springkussens, kramen of een koffieapparaat uit. Er is ook geld beschikbaar om activiteiten binnen de wijk te ondersteunen zodat bewoners plezierig met elkaar kunnen wonen en leven.
De wijkraad streeft ernaar dat buurtbewoners elkaar kennen en elkaar kunnen helpen. Ze vindt het fijn dat haar vrijwilligers aansluit bij haar werk. Ze woont, werkt en doet vrijwilligerswerk in ‘haar’ wijk.
De buurt leuker maken
De buurt leuk maken kan op zoveel manieren. Zo hebben ze eerder een feestelijke dag georganiseerd om talenten van bewoners te delen. Ook zorgt de wijkraad voor wat extra’s voor mensen die het nodig hebben en organiseren ze activiteiten voor de wijk. Ze versterken de energie die er al is in de wijk.
Vrijwilligerswerk ziet Melanie als een soort maatschappelijke plicht. Ze vindt het belangrijk om zich nuttig te maken. “Als ik naar poppodium 013 ga voor een leuke avond staat er een vrijwilliger aan de bar die mijn drankje tapt. Als zij er niet zouden zijn zou het een hele andere avond zijn. De maatschappij heeft vrijwilligers nodig. Om voor elkaar te zorgen en om leuke dingen mogelijk te maken.”
Word vrijwilliger op jouw manier
Binnen de tijd die jij hebt. Om iets te leren. Of om nieuwe mensen te ontmoeten. Zet je in voor een ander.