Koray zet niet-westerse mantelzorgers in de spotlights
Mantelzorgers zijn onzichtbare helden! De zorg voor een ziek familielid, vriend of buur is vaak onzichtbaar, maar van onschatbare waarde. ContourdeTwern wil hen zichtbaar maken door ze tijdens De Dag van de Mantelzorg (10 november) in het zonnetje te zetten. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan werkende mantelzorgers en mantelzorgers van niet-westerse afkomst. Zij zijn vaak overbelast.
De Turkse Koray Tibukoglu kan daar over meepraten. Hij is mantelzorger van zijn 14-jarige zusje Nilay. Zij heeft een geestelijke en lichamelijke beperking en is afhankelijk van een rolstoel. Koray: “Sinds haar geboorte zijn we als gezin volledig met haar welzijn bezig, daar krijgen we heel veel liefde voor terug.”

Bezig baasje
Koray is een bezig baasje. Naast de mantelzorg voor Nilay, studeert hij Social Studies aan de Fontys in Eindhoven (specialisme community building). Ook loopt hij stage bij wijkcentrum De Nieuwe Stede. Hier helpt hij buurtondersteuner Pascalle de Groot en de wijkstichting Zorgvlied bij het inventariseren van wensen en ervaringen van wijkbewoners, om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Daarnaast is hij actief in de werkgroep Dag van de Mantelzorg en organiseert hij samen met mantelzorgconsulenten Angelique en Sanne, en stagiair Sophie, de Dag van de Mantelzorg op 10 november bij De Symfonie.
Erkennings- en waarderingsmoment
Koray: “De dag is een erkennings- en waarderingsmoment voor mantelzorgers. Die worden verwend met een middag- en avondvullend programma bestaande uit een high tea, een diner en entertainment.” Werkende mantelzorgers ofwel mantelzorgers met een baan ernaast, worden uitgenodigd voor het avondprogramma. Ook niet-westerse mantelzorgers zijn van harte welkom op deze dag. Het is echter moeilijk om niet-westerse mantelzorgers te traceren, omdat deze erg onder de radar leven. Koray: “En dat is niet voor niets. Veel mantelzorgers beseffen niet dat ze mantelzorger zijn, omdat ze hun hulp vanzelfsprekend vinden en dit uit liefde doen. Bij niet-westerse mantelzorgers is het vanuit de cultuur heel gewoon dat je voor je naasten zorgt. Onvoorwaar-delijke liefde gekoppeld aan cultuur maakt mantelzorg voor niet-westerse mensen dubbel vanzelfsprekend.”
Niet klagen, maar dragen
Koray wil bij zijn eigen achterban de Dag van de Mantelzorg bekend maken. “Vanuit mijn achtergrond en opvattingen hoop ik niet-westerse mantelzorgers over de streep te trekken om naar deze dag te komen. Dat zal niet makkelijk zijn. In onze cultuur is vragen om aandacht niet gebruikelijk, je moet dragen, niet klagen. Niet-westerse mantelzorgers worden vaak over het hoofd gezien, en dat is niet terecht. Zij verdienen dit feestje.”
Onverwoestbare machine
Koray is ook actief in de klankbordgroep Jonge Mantelzorgers Professionals. “Hier leg ik verbindingen tussen professionals en jonge mantelzorgers en kan ik een bruggenbouwer zijn voor niet-westerse jonge mantelzorgers. Ik wil me als ervaringsdeskundige steeds meer inzetten voor deze doelgroep.” Want hij weet uit eigen ervaring hoe intensief mantelzorg kan zijn.
Koray: “De zorg voor mijn zusje Nilay is een geef- en neemproces. Toen we klein waren, deed ik motorische spelletjes met haar. Tegenwoordig ben ik haar chauffeur en verzorg al het papierwerk. Mijn moeder doet de praktische zorg voor haar, ondersteund door mijn andere zusje. En mijn stevige broertje doet het zware, fysieke werk. De zorg regelen we als gezin helemaal zelf. Ieder weet zijn rol, en we rouleren ook. We zijn als een onverwoestbare machine, gedreven op onvoorwaardelijke liefde. Soms heb ik angst om de toekomst. Mijn moeder wordt ook ouder: kan zij nog wel genoeg voor Nilay zorgen? Tegelijkertijd is die angst ook mijn drijfveer en kracht om alles te doen aan het welzijn van mijn kleine zusje. Onlangs zijn we met haar naar de Apenheul geweest. Als er dan een ondeugend capucijneraapje op haar rolstoel springt, voelen we haar plezier en krijgen wij daar energie van.”
Het vuurtje moet blijven branden
Soms raakte het gezin Tibukoglu overbelast. Gelukkig kregen ze hulp van de mantelzorgconsulent en de thuiszorg. Werden hulpmiddelen aangeschaft om betere zorg te bieden en werd formulierenhulp aangevraagd. Koray: “We bouwden daarmee kennis op om het daarna zelf weer op te pakken, maar je moet wel om hulp durven vragen. Niet-westerse mantelzorgers hebben de neiging het allemaal zelf op te lossen, dat is cultuurgebonden. Je moet durven luisteren naar jezelf. Als het begint te knagen en je overbelast raakt, moet je op tijd hulp inschakelen. Dan kun je met passie en kracht doorzetten. Of zoals de Perzische filosoof Rumi het zegt ‘be with those who help you being’. Zie het als een motorblok, als je daar niet op tijd nieuwe benzine in gooit, staakt de motor. Het vuurtje moet blijven wakkeren en waar nodig aangestoken worden door anderen, zodat het blijft branden.”
Zien we jou in de week van de mantelzorg bij 1 van onze activiteiten?
Zoals gezegd zetten we in de week van 10 november mantelzorgers in de schijnwerpers: want hun zorg mag gezien worden.