Iedereen telt mee, iedereen doet mee [reactie op verkiezingsuitslag]
‘Iedereen Telt Mee, Iedereen Doet Mee’. Zo beschreven we onze lijfspreuk bij de start van ContourdeTwern 10 jaar geleden. Daar staan we nog steeds voor, en daar blijven we ons hard voor maken.
Woensdag behaalde de PVV een grote overwinning. Zorgen van mensen, zoals over bestaanszekerheid, woningnood, (gebrek aan) zorg en migratie zijn begrijpelijk, en waren voor een onverwacht groot aantal mensen een reden om PVV te stemmen. Het effect van de uitslag is groot. Veel mensen zijn verdoofd, en anders wel verdrietig, angstig of gewoon bezorgd. Wat betekent dit voor de toekomst van Nederland? Is er nog een toekomst voor mensen met een migratieachtergrond? Mag je nog zijn wie je bent, ongeacht, geloof, etnische achtergrond, gender? Kun je je nog veilig voelen? Is er nog ruimte voor vluchtelingen en statushouders?
Zorgen aanhoren
Zo kort na de verkiezingen is het voor iedereen zoeken naar een weg tussen hoop en vrees. Ik denk dat een paar inzichten helpend kunnen zijn. Voor onze medewerkers, maar zeker ook voor de mensen voor wie we ons mooie werk doen. Om te beginnen onze missie; die verandert niet. We staan voor een inclusieve samenleving, en dat blijven we doen en uitdragen. Dat is ook wat gemeenten – onze opdrachtgevers – van ons verwachten. Daarmee staan we dus in de traditie van het respecteren van mensenrechten, de grondwet (iedereen is gelijk) en vrijheid van meningsuiting. In ons handelen betekent dit dat we de komende dagen, weken, maanden, goed moeten luisteren. Wat beweegt mensen, waar maken mensen zich zorgen over? We kunnen die zorgen niet wegnemen, maar wel aanhoren. Niemand kan die zorgen wegnemen trouwens, want niemand heeft een toverstok om die problemen op te lossen. Ook de (landelijke) politiek niet. Door het stellen van vragen kun je wel op zoek naar antwoorden waar mensen persoonlijk iets mee kunnen. Wat kun je, wat wil je en wat ga je als bezorgde jongere of oudere burger, zelf doen? Of wat zou je willen doen? Kun je daar ondersteuning bij gebruiken, en zo ja, hoe dan? Daarmee zeg ik dus eigenlijk nog een keer:ons werk verandert niet, onze opdracht ook niet.
Verbinden, bruggen bouwen
Alleen, dat is ook helder, ons werk wordt er niet gemakkelijker op. We zijn bruggenbouwers, we willen naast luisteren ook verbinden en perspectief bieden. We gaan verhalen horen van mensen die bijvoorbeeld PVV hebben gestemd en verhalen van mensen die daarover zeer bezorgd zijn. We gaan verhalen horen van jongeren en ouderen die zich afvragen ‘mag ik hier nog zijn, heb ik hier nog toekomst?’ en van mensen die het juist goed vinden dat de kiezer een stevig signaal heeft afgegeven dat het anders moet.
Het is aan ons, medewerkers van ContourdeTwern, om te luisteren en in dialoog te gaan. Waarbij wat ons betreft altijd de basis blijft, dat we staan voor tolerantie, voor samen. Iedereen hoort erbij. Wij gaan geen onderscheid maken tussen mensen dus we willen ook ons huis (de wijkcentra) en onze diensten voor iedereen open blijven stellen. We verwachten niet dat we het allemaal met elkaar eens worden, wél dat we met respect omgaan met elkaar en niet discrimineren of uitsluiten.

Diversiteit helpt te verbinden
Omdat die opdracht er niet makkelijker op wordt, betekent het ook dat we als collega’s onderling en in relatie tot onze bewoners er moeten zijn voor elkaar. Nog meer dan voorheen, zelfs als we privé heel verschillende opvattingen hebben. We blijven uitstralen dat we een cultureel diverse organisatie zijn en blijven, we blijven kracht vinden in die diversiteit; die helpt ons ook te verbinden en te begrijpen. We gaan ook niet meteen al onze activiteiten en routines omvergooien. We zijn goed in ons werk, gepassioneerd en betrokken. Wat in de samenleving gebeurt raakt ons natuurlijk allemaal. Wij hebben genoeg vakmanschap in onze bagage en weten wat onze professionele opdracht is. Het is nu van belang naast bezorgd te zijn, ook optimistisch te blijven. Er is genoeg om elke dag weer ons best voor te doen.
Naast bruggenbouwer zijn we – zoals ze dat in Vlaanderen zo mooi noemen – ook hoopverleners. Daaraan heeft de samenleving nu meer dan ooit behoefte. Dus daar gaan we als ContourdeTwern volop mee door.
Gon Mevis,
Directeur/bestuurder ContourdeTwern