Ieder kind mag meedoen, discriminatie mag niet
Een kind moet zich niet bezighouden met discriminatie of gelijke kansen. Hoe jammer is het dan als een kind wordt achtergesteld om zijn afkomst, nationaliteit, huidskleur of uiterlijk. Helaas overkwam het de 10-jarige Safae.
Pesten omdat iemand ‘anders’ is
Safae is een vrolijk kind, zit in groep 5 en op school heeft ze veel vriendjes en vriendinnetjes. Ze houdt van tekenen en buitenspelen en haalt op school goede cijfers voor gym en spelling. Ze is van Marokkaanse afkomst. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. Toch werd ze onlangs gepest om haar afkomst: Safae neemt deel aan een sportclub. De kinderen van deze club komen minder in aanraking met kinderen die een andere afkomst hebben, zoals Safae. En onbekend, maakt onbemind.
Safae: “Twee jongens zeiden ‘we willen niet naast een Marokkaan op de bank zitten’ en ze duwden me. Ik vond dat niet leuk, want ik zie er anders uit, maar ben toch hetzelfde als de andere kinderen. Ik vertelde de juf wat er was gebeurd. Die zei dat ik afstand moest nemen van de jongens.” Dat hielp niet, want Safae voelde zich door het pesten minder dan de anderen en was erg verdrietig.

Toen haar moeder Lara haar verdriet bemerkte, appte ze meteen de juf. Lara: “Dat alleen afstand nemen niet voldoende was. Ze moest die jongens aanspreken en berispen voor hun gedrag. Dat heeft ze gelukkig gedaan. De jongens hebben een reprimande gekregen en daarna bleef het rustig.” Safae: “Ik hoop het wel. Ze hebben ook al een ander gekleurd meisje uitgescholden voor ‘bruine poep’. En een dikke jongen gepest.”
Je bent niet meer of minder dan de ander
Kinderen zijn puur en onschuldig. Als een kind gediscrimineerd wordt, verliest het een stukje van die onschuld. Lara vindt het heel erg dat Safae op zo’n nare manier geconfronteerd werd met haar afkomst. “Alle kindjes spelen onbevooroordeeld met elkaar, dat zie je op school, op straat, op de camping.
Wanneer kinderen andere kinderen pesten om afkomst of huidskleur, nemen ze dit volgens mij van hun ouders over. Van wat ze horen. Het doet me pijn als ik het gesprek met haar moet voeren waar ze eigenlijk nog te jong voor is. Dat ze niet meer of minder is dan een ander. En voor zichzelf op moet komen! Want ieder kind heeft recht op een eerlijke kans en verdient een plekje in de maatschappij. Je hoeft niet hetzelfde te zijn, als je elkaar maar respecteert,” aldus Lara.
Rare opmerkingen
Zelf heeft Lara ook discriminatie aan den lijve meegemaakt, in de Marokkaanse gemeenschap nota bene. Lara: “In Marokko werden vroeger donkergetinte Marokkanen achtergesteld op licht getinte Marokkanen. Mijn vader was een donkergetinte Marokkaan, mijn moeder een licht getinte Marokkaan. Dat veroorzaakte een schandaal in de familie. De tante van mijn moeder huilde tranen met tuiten. En nog steeds worden wij bij de familie van mijn moeder achtergesteld. Dan zeggen ze ‘jouw kinderen zijn donker, maar wel mooi’. Natuurlijk zijn ze mooi, net als ieder mens.”
Onlangs maakte Lara wel een heel apart gevalletje discriminatie mee. Lara: “Ik ken een Syrische vrouw die graag schoonheidsspecialiste wil worden. Krijgt ze als commentaar ‘dat kun jij helemaal niet worden, want jij draagt een hoofddoek’. Wat een rare opmerking!”
Dit moet stoppen
Op de sportclub lijkt de storm geluwd. Lara: “Mochten de incidenten zich weer voordoen, dan ga ik meteen naar de club om erop toe te zien dat de pesterijen stoppen. Lukt dat niet, dan zal ik met pijn in mijn hart mijn dochter van de club halen. En een melding doen bij het Meldpunt Discriminatie.”
Meldpunt discriminatie
Op deze manier kunnen we werken aan een gemeente Heusden, Waalwijk en Dongen zonder discriminatie. Wil je alleen een melding maken zonder een verdere actie, dat kan ook.
Ben je gediscrimineerd? Of zie je dat iemand anders dit overkomt? Neem contact op met het Meldpunt Discriminatie. Het Meldpunt luistert naar jouw verhaal en gaat samen met jou op zoek naar de beste oplossing. Dit gebeurt altijd discreet en zorgvuldig. Samen met jou denken we na hoe verder te gaan.
Het verhaal wat je zojuist hebt gelezen heeft daadwerkelijk plaatsgevonden in een van de gemeente waar ContourdeTwern het Meldpunt Discriminatie bemand. Uit privacyoverwegingen hebben we namen en locaties aangepast.

Meld een incident bij het discriminatiemeldpunt
Discriminatie bestaat in allerlei vormen. Afgewezen worden voor een baan omdat een persoon een beperking heeft of de toegang tot een discotheek worden geweigerd omdat iemand een donkere huidskleur heeft. Maar ook de opmerking over waar je nu werkelijk vandaan komt, kan discriminerend zijn.
Door er iets van te zeggen laat je weten dat je discriminatie niet accepteert Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld op straat als iemand uitgescholden wordt. Maar ook als een oom op een verjaardag een racistische grap maakt. Lach niet mee maar spreek het uit. Maar zorg er wel altijd voor dat je veilig bent.
Ik wil niet naast een Marokkaan op de bank zitten.
Je bent donker, maar wel mooi.
Melden heeft altijd zin voor wie gediscrimineerd wordt. Door discriminatie te melden krijg je passende steun en advies. Ook als je zelf niet wordt gediscrimineerd, maar wel een melding maakt.