Ervaringskennis haal je niet uit boekjes
“Ik denk dat mijn eigen ervaringen ervoor zorgen dat ik zo gebrand ben op het verschil willen maken voor jongeren. Ik wil zó graag dat ‘mijn’ jongeren wel het gevoel hebben gezien en gehoord te worden. Bij veel jongeren speelt er veel in hun leven. Wat zit daarachter? Wie is deze persoon nog meer en waaróm gaat het even niet zo lekker?” Katie focust zich als jongerenwerker op het goede dat alle jongeren in zich hebben.
Katie
Katie werkt als jongerenopbouwwerker bij R-Newt Tilburg (kinder- en jongerenwerk van ContourdeTwern). Zij komt op voor de mentale gezondheid en ondersteuning van kwetsbare jongeren en maakt zich sterk voor het inzetten van ervaringsdeskundigheid binnen haar organisatie en het sociaal domein. Ze vraagt aandacht voor het vak van jongerenwerk en werkt ze aan het doorbreken van bureaucratische systemen.
Op 29 mei is de Tilburgse Katie Eppenhof bekroond met de titel ‘Sociaal Werker van het Jaar’. Katie: “De erkenning en waardering betekenen veel meer dan ik eigenlijk kan uitleggen.” Lees meer over de verkiezing in in dit nieuwsbericht.
Wetenschappelijke kennis, professionele kennis en ervaringskennis
Hoe zet je je eigen ervaringen in als sociaal werker of jongerenwerker? Katie: “Het begint ermee dat je je moet realiseren dat je eigen ervaring inzetten in kleine dingen kan zitten. Als een jongere mij vertelt over een afwijzing op school, ga ik in mijn hoofd terug naar mijn eigen afwijzingsmomenten. Zo kan je veel zachter en nabijer een gesprek ingaan en directere vragen stellen. In veel gesprekken probeer ik me dan in te denken: wat als dit om míj zou gaan? Of was als dit over míjn broertje zou gaan? Wat zou ik dan nodig hebben gehad? Je moet niet bang zijn om die gedachten en gevoelens te gebruiken in je gesprekken, zolang je jezelf maar bewust bent dat het altijd ten behoeve van de ander is. Als sociaal werker of jongerenwerker denk je snel in praktische oplossingen, terwijl iemand soms een knuffel nodig heeft, of empathie”.