Er zijn geen moeilijke kinderen, kinderen hebben het moeilijk
Werken met kinderen is mijn passie
Thea Roest is een actieve vrouw, van 64 jaar. Ze heeft een positieve instelling en kan genieten van de kleine dingen! Je vindt haar vaak wandelend of fietsend in de natuur, alleen of met vriendinnen. En ze is oppasoma voor haar kleinkinderen.
“Als kind wilde ik al met kinderen werken. Als jong meisje heb ik gewerkt in de gezinsverzorging. Ik runde als 18-jarige een heel gezin waar een moeder uitviel, bijvoorbeeld door ziekte. Dit deed ik tot ik zelf kinderen kreeg op mijn 25e. Toen de kinderen naar school gingen wilde ik een nieuwe invulling en werd ik gastouder bij mensen thuis. Daarnaast werkte ik bij de kinderopvang in een sportcentrum. Op mijn 45e ben ik de opleiding SPW gaan doen. Ik ging stage lopen als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Dat werd al snel mijn werk. Het werken met kinderen is mijn passie. Ze zijn puur, eerlijk en onvoorwaardelijk.”
Moeilijke kinderen
In haar werk komt Thea steeds vaker ‘moeilijke kinderen’ tegen. Maar Thea weet wel beter. Kinderen zíjn niet moeilijk. Het gedrag is een spiegel van de situatie waar ze in zitten. Om deze kinderen beter te kunnen begeleiden, start ze in 2018 met een opleiding tot kinderen-/jongerencoach. Helaas kwam ze een jaar later met gezondheidsproblemen thuis te zitten: ze moest haar werkzaamheden als pedagogisch medewerker staken. Thea vertelt: “Na deze periode had ik behoefte aan zingeving en invulling van de tijd. Ik ben een echt mensen-mens en help graag anderen en daarom ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk.”. Ze droomt ervan ooit haar eigen coachpraktijk op te zetten.
De stap naar vrijwilligerswerk
In haar zoektocht online vond Thea ContourdeTwern. Ze meldde zich aan als vrijwilliger en ging aan de slag als gezinsbegeleider. Een jaar lang begeleidt ze een gezin in de opvoeding van de kinderen. Ze luistert goed naar de behoeftes van de moeder. Door te laten zien hoe je situaties anders aan kan pakken, is een gezin vaak al geholpen. Het gaat vaak om de relatie: hoe ga je binnen het gezin met elkaar om. Ze doet het vooral ‘op gevoel’. Thea vertelt: “Voor mij is dit een absolute win-win situatie. Waarom? Ik kom in een gezin en ik merk dat ik er toe doe. Ze zijn blij als ik er ben.”.
Als het jaar voorbij is neemt Thea afscheid. Het gezin is dan voldoende geholpen of krijgt andere ondersteuning. Via Ingrid Muijs, ContourdeTwern Goirle/Riel wordt ze dan gekoppeld aan een nieuw gezin.
Het is altijd win-win
Samen met het gezin werkt ze aan stabiele basis, een steviger fundament. Waardoor gebeurtenissen en de toekomst de dynamiek in het gezin niet hoeft te verstoren. Het vrijwilligerswerk heeft voor Thea zelf ook veel waarde. Het geeft zelfvertrouwen, invulling, weekritme en zingeving. Ze vertelt: “Ik word er blij van om weer iets voor anderen te kunnen betekenen. Het heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven. Dat gun ik de mensen die ik begeleid ook.“.
Wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten?
Beginnen jouw handen ook te jeuken? Neem dan eens een kijkje bij onze vrijwilligersvacaturebank.