Een uniek en duurzaam cadeau voor Wijkcentrum De Symfonie
Wijkcentrum De Symfonie in Tilburg-Noord bestaat dit jaar 12,5 jaar. Dat werd op 8 oktober gevierd met een heus jubileumfeest. Zo’n 130 bezoekers werden feestelijk onthaald door de percussiegroep Divertimento, genoten van het optreden van dansgroep Danza Forza, waaraan ze zelfs mee mochten doen en lachten om de voorstelling van toneelgroep Het Masker. Als laatste, maar zeker niet als minste, waren ze getuige van de onthulling van de duurzame kroonluchter, een recyclede lamp gemaakt van plastic petflesjes.


Een cadeau voor het wijkcentrum en de wijk
De duurzame kroonluchter is een idee van circulair ondernemer Rolph Adriaansen. Hij wil zwerfafval tegengaan door samen met betrokken Tilburgers honderden petflesjes op straat te verzamelen. Die worden gezamenlijk schoongemaakt en vervolgens in een speciaal hiervoor ontwikkelde shredderfiets (De ReCycle) gegooid om ze tijdens het fietsen te verpulveren tot minuscule splinters (granulaat). Dit granulaat wordt gesmolten in een ronde mal, hier komt een prachtige mozaïek-bol uit. Die bollen samen vormen de duurzame kroonluchter.
De lamp zet wijkbewoners in beweging
Centrum-coördinator Ingrid Mutsaers van Wijkcentrum De Symfonie wilde graag het atrium opsieren met sfeervolle verlichting. Het idee van de duurzame kroonluchter sprak haar erg aan. Ingrid: “Ik wilde ook zo’n mooie lamp voor ons wijkcentrum. Ons jubileum bleek hiervoor een uitgelezen moment.” Ze benaderde Rolph Adriaansen en samen met haar team enthousiasmeerde ze o.a. collega’s, wijkbewoners, leerlingen van basisscholen, winkeliers en padvinders om te fietsen voor de lamp. In tien maanden tijd trapten tijdens zestien evenementen 1.500 mensen zo’n 2.500 flesjes tot pulp. Ingrid: “Het project brengt mensen niet alleen in beweging, maar zorgt ook voor verbinding in de buurt. En dat merk je. Nu de lamp er eenmaal hangt, staan de betrokken wijkbewoners deze ademloos te bekijken: de kroonluchter heeft immers een doorsnede van drie meter en bestaat uit vijftig kleurrijke mozaïek-bollen.”

De circulaire economie is de toekomst
Saskia Peeters, consulent mondiaal burgerschap van Switch (ContourdeTwern) sloot ook aan op het project. Saskia: “Switch werkt aan een duurzame en rechtvaardige wereld. We geven kennis, inzicht en tips hoe iedereen daar zelf aan kan bijdragen. Dit project is ons op het lijf geschreven: think global, act local. Het geeft mondiale bewustwording en burgerschap ten aanzien van de circulaire economie: hoe je van waardeloos afval een waardevolle lamp kunt maken. Want de circulaire economie is de toekomst. Het project is circulair, zorgt voor beweging en brengt mensen in verbinding. Wat wil je nog meer?”
Een beetje van jezelf, een beetje van de wijk
Met alleen fietsen voor het granulaat ben je er nog niet. Het maakproces, de PR, de projectkosten en de lampen zelf moesten nog bekostigd worden. Ingrid vroeg bij de gemeente Tilburg een subsidie aan, die werd gehonoreerd. Ingrid: “Zonder deze subsidie had het project niet door kunnen gaan.” Ook vond Ingrid een aantal sponsors uit de wijk, die de kroonluchter adopteerden. Zoals scholen, de woningbouwvereniging, de brandpreventie, de kinderopvang en de wijkraad. Je kon of alleen fietsen voor de lamp, of geld doneren, of allebei. Misschien heb je zelf ook meegefietst. Tijdens het 50-jarig jubileum van De Ypelaer bijvoorbeeld. Of tijdens het Zomerfeest in de Symfonie. Het resultaat van je inspanningen kun je sinds 8 oktober bewonderen in het atrium van het wijkcentrum. Ingrid: “De kroonluchter is zowel een uniek en duurzaam cadeau voor het wijkcentrum, als voor de wijk. Alle wijkbewoners die meegedaan hebben, voelen zich een onderdeel van de lamp. De lamp is zowel een beetje van henzelf, en een beetje van de buurt. Dus eigenlijk van ons allemaal.”