Duurzaam leven [COLUMN]
Het gaat tegenwoordig vaak over duurzaamheid. Maar wat is dat nu precies? Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het gaat over minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Het betekent ook kiezen voor duurzaam reizen en duurzaam vakantie vieren, vaker vegetarisch eten, minder verspillen, afval scheiden en recyclen. Maar waarom is dat juist nu zo belangrijk?
Kantelpunt
De laatste decennia hebben we een levensstijl ontwikkeld waarin we meer opmaken van alles wat de aarde levert, dan dat er terugkomt. We putten de energievoorraden uit, doordat we grondstoffen zoals olie en gas sneller verbruiken dan ze ontstaan. We produceren afval dat ergens wordt opgehoopt: denk aan de kleding-afvalbergen in Afrika. We putten de bodem uit door intensieve landbouw en veeteelt. We vissen de oceanen leeg door dat we meer vis vangen en consumeren dan er jaarlijks bijkomt.
Na de oorlog heeft elke generatie het beter gekregen dan de generatie ervoor. Maar er zit een grens aan die groei. Die grens is nu bereikt: we bevinden ons op een kantelpunt. Vanaf hier wordt het weer minder. Er zijn niet voldoende grondstoffen om onze huidige levensstijl overeind te houden. Er zijn teveel mensen en we gebruiken teveel van alles. Dit kan niet eeuwig zo doorgaan, dus moeten we duurzamer gaan leven, zodat de generaties na ons ook nog met plezier op deze aardbol kunnen rondlopen.
Kantelpunt
Als iets in evenwicht is met de natuur, de mens en de winst, kunnen we zeggen dat iets duurzaam is. Duurzaamheid houdt dus in dat er gestreefd wordt naar een beter milieu en een beter leven voor iedereen.
Er zijn principes geformuleerd als uitgangspunt voor duurzaamheid:
- Breek de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om te herstellen.
- Breng niet meer en sneller stoffen uit de aardkorst in het milieu dan de natuur kan verwerken.
- Breng niet meer en sneller natuurvreemde stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken.
- Doe geen dingen waardoor anderen beperkt worden in het kunnen vervullen van hun basisbehoeften.
Native Americans hebben het uitgangspunt “One bowl, one spoon”. We eten allemaal uit dezelfde kom, en ieder van ons heeft een even grote lepel.
In werkelijkheid is alles ongelijk verdeeld. De Westerse, geïndustrialiseerde landen, verbruiken per persoon veel meer dan landen elders op deze aardbol.
Hoe duurzaam is jouw levenstijl?
Om in te schatten in welke mate je zelf het milieu belast met je levensstijl, kun je je ‘ecologische voetafdruk’ laten berekenen.
Een duurzamere levenstijl
Wil je zo snel mogelijk beginnen met verduurzamen? Dat kan! Doe bijvoorbeeld mee aan de Week zonder Afval: van maandag 22 mei tot en met zondag 28 mei 2023 proberen we zo min mogelijk afval weg te gooien door zoveel mogelijk producten volledig te gebruiken of hergebruiken. Op de site van Milieu Centraal vind je nuttige tips om stap voor stap steeds minder afval te creëren, zoals bijvoorbeeld het meenemen van een eigen herbruikbare beker buiten de deur, om hiermee op de bekende koffie to go bekertjes te besparen.
Wat kun je zelf doen om zo duurzaam mogelijk te leven?
- Koop tweedehands spullen
- Verspil zo min als mogelijk voedsel. Bewaar restje en eet ze morgen op.
- Probeer je afval te verminderen.
- Gebruik je spullen tot ze op zijn.
Welke duurzame initiatieven zijn er in jouw buurt?
Gelukkig staan er steeds meer mensen op met ideeen voor een meer duurzame levensstijl. Bij veel van onze wijkcentra vind je tweehandswinkels en buurtmoestuinen. Heb jij een idee voor jouw buurt? Kom dan eens langs bij het wijkcentrum. Onze collega’s denken graag me je mee en kunnen je initiatief misschien helpen ontstaan.

In Boxtel houden buurtbewoners samen de wijk plasticvrij.

Over de auteur: Zandra van Toorenburg
Zandra werkt als centrum coördinator bij wijkcentrum De Poorten in Tilburg. Ze gaat geen uitdaging uit de weg. Een maand vegan eten, een maand koud douchen, een maand elke dag yoga…als ze de meerwaarde ervan inziet gaat ze ervoor!
Ze schrijft over alles wat haar opvalt, op het werk en privé.
zandravantoorenburg@contourdetwern.nl | 013 464 92 10