Bewustwording [COLUMN]
Het is woensdagavond en zittend in mijn tuin denk ik na over het gesprek wat ik morgen met Saskia Peeters en Clasien Vermeer zal hebben over hun werk bij Switch. Op de site lees ik dat Switch werkt aan een rechtvaardige en duurzame wereld voor nú en de generaties na ons. Waar ook ter wereld. Ik ben benieuwd.
De volgende ochtend loop ik binnen bij het centraal bureau van Contourdetwern. Ik loop een van de kantoren in. “Jij bent Bob” reageert een dame achter de computer. “Ik ben Clasien. Wil je wat te drinken? “. Even later sluit Saskia aan.

Wat doet Switch?
Switch is een onderdeel van het ContourdeTwern-collectief. Ze streeft naar een rechtvaardige en duurzame wereld. Hier én daar, nu én in de toekomst. Ze willen jongeren van 12 tot 25 jaar bewust maken van de effecten van hun eigen gedrag op de rest van de wereld. Switch geeft kennis, inzicht en vooral tips over hoe iedereen zelf kan bijdragen aan een rechtvaardige en duurzame toekomst. Uitgangspunt daarbij zijn de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG’s).
Waar de focus van ContourdeTwern vooral ligt op goed burgerschap richt de afdeling Switch zich op wereldburgerschap.

Een betere wereld begint bij inzicht
Voor Saskia is het werken met jongeren het mooiste dat er is. “Ik kan echt geraakt worden als het kwartje valt. Zoals toen ik een keer met een groepje meiden zocht naar een onderwerp rondom duurzaamheid dat hen aansprak. Na lang nadenken kwamen ze ineens op make-up. Ze hadden het over het dierenleed tijdens testen. Je zag ze echt in beweging komen. Ze gingen op onderzoek, het besef kwam. En met dat besef groeide voor hen de noodzaak om andere make-up te gaan gebruiken.”
Ze vertelt ook over een workshop die ze geven ‘Wipe your mindbug’ waar jongeren gevriesdroogde insecten krijgen aangeboden als alternatief voor niet duurzaam vlees.
“Weet je dat één dag per week geen vlees eten, 1 miljoen uitstoot van uitlaatgassen van auto’s scheelt?” reageert Saskia.
De motivatie om de wereld mooier en beter te maken komt uit onze tenen.
Clasien Vermeer,Switch | ContourdeTwern
Rechtvaardigheid
Met trots vertelt Clasien over het Shelter City-project. Tilburg is één van de 13 Shelter Cities in Nederland. Dat betekent dat mensenrechtenverdedigers, die vanwege hun werk in het eigen land onder grote druk staan en gevaar lopen, voor 3 maanden worden opgevangen. Ze kunnen hier tot rust komen, trainingen volgen, netwerken en geven voorlichting. Switch coördineert dit programma in Tilburg.
In 2019 was Lenin te gast. Zijn verblijf gaf hem de ruimte te reflecteren op zijn werk in Nepal. Door te spreken op bijeenkomsten wil hij zijn betrokkenheid bij kindsoldaten delen in de hoop het bewustzijn rondom hun problematiek te vergroten. Zijn aanwezigheid en ‘iets bij kunnen dragen’ deed de dames goed: “Ik voelde mij bevoorrecht en nederig in Nederland te mogen wonen en mag werken” vertelt Clasien.
Hoe het werk privé beinvloed
Saskia vertelt haar haar kinderen veel over haar werk. Ze proberen thuis ook duurzame keuzes te maken. Vaak kiezen ze voor tweedehands kleding. Ze eten niet iedere dag vlees en ze hebben geïnvesteerd in zonnepanelen. Ook Clasien brengt haar inzichten over op haar volwassen zoon. Zij ziet dat hij dat meeneemt in zijn werk, hij koestert ook echt aandacht voor de mensen om hem heen. Ze is ook de trotse eigenaar van een moestuin.
Wat is er te doen in jouw buurt?
Ken jij alle leuke, lieve, bijzondere mensen in jouw buurt al? We nodigen je uit in een van onze wijkcentra, voor een bakkie koffie een praatje.

Over de auteur: Bob Legius
Bob werkt als centrum coördinator bij MFA het Spoor en is auteur van de boeken ‘Liefdeslessen’ en ‘Het Mysterie van de draak’. Vanuit zijn passie voor schrijven is hij ook een vaste columnist voor ContourdeTwern.
Hij schrijft over de mooie mensen en hun bijzondere verhalen binnen ContourdeTwern. Onze Bob neemt je mee, op pad in de buurten Noord en Oud-Noord van Tilburg!
Bob is altijd op zoek naar verhalen van Tilburgers uit Noord en Oud-Noord die de buurt kleuren. Heb jij een tip? Mail dan naar boblegius@contourdetwern.nl