Spring naar content
Bel ons adviespunt:
(013) 549 86 46

Dit is Missac

Missac is 28 jaar, een gemakkelijke prater, spontaan en heeft een uitgesproken kledingstijl. “Ik draag wat ik zelf leuk vind, en ik hoop daarmee anderen te kunnen inspireren.” Mensen vertellen hem dat ze het zo knap vinden dat hij draagt wat hij leuk vindt, omdat ze dat zelf niet durven.  
Hij vindt het belangrijk om te dragen wat je mooi vindt “Wees comfortabel met wie je bent.” 

Missac groeide op in Libanon, een land waar homoseksualiteit strafbaar is. Artikel 5.3.4 van het strafrecht stelt: ‘Iedere vorm van tegennatuurlijke seks wordt bestraft met een jaar gevangenisstraf’. Zijn thuisland was geen veilige plek voor hem. Op zijn 18de werd hem dit pijnlijk duidelijk. Hij wandelde van zijn oma naar huis, en tijdens deze wandeling werd hij door een onbekende voorbijganger neergeschoten. De reden was voor hem duidelijk: zijn seksuele geaardheid. Vier jaar geleden besluit hij te vluchten. Hij wil voluit leven, niet bang zijn om laten zien wie hij is. Hij laat zijn geliefde familie én de angst om te laten zien wie hij is achter en vlucht naar Nederland.  

Medewerker steriele medische hulpmiddelen

In Libanon werkte Missac met veel plezier als logistiek medewerker in een ziekenhuis. Toen hij voor zijn inburgeringsexamen taallessen moest volgen en vrijwilligerswerk moest gaan doen besloot hij iets te zoeken wat daarop aansluit. Hij ging als vrijwilliger aan de slag als gastheer in het ziekenhuis. Hij ontving bezoekers en vroeg ze corona-vragenlijsten in te vullen. Hij vond het heerlijk om weer wat te kunnen ondernemen en zo leerde hij ook beter Nederlands spreken en contact te leggen. 

Inmiddels heeft hij helemaal zijn draai kunnen vinden in Nederland. Hij woont in Dordrecht en leert voor ‘medewerker steriele medische hulpmiddelen’ (MBO 3 BBL). Hij controleert of de instrumenten onbeschadigd zijn. Reinigt, ontsmet, steriliseert en verpakt de instrumenten. Een zeer precies en verantwoordelijk werkje, want dokters en patiënten moeten ervan op aan kunnen dat de instrumenten perfect in orde zijn. Hij gaat 1 dag per week naar school, en werkt de rest van de week bij de Centrale Sterilisatie Afdeling. 

Missac aan het werk bij de Centrale Sterilisatie Afdeling
Missac aan het werk bij de Centrale Sterilisatie Afdeling

Op zoek naar jouw manier van vrijwilligerswerk in Tilburg? Bekijk wat jij voor een ander kunt betekenen.

Jongerencoach

Tijdens zijn taallessen kwam Missac in contact met het jongerenwerk van R-Newt. Een keer per week speelden ze samen met R-Newt taalspelletjes en zo leerde hij jongerenwerker Sandra kennen. Missac droomde van een carrière als regisseur, via haar kreeg hij in het kader van talentontwikkeling een video-workshop. Die opgedane kennis kon hij meteen goed inzetten toen R-Newt tijdens corona een livestream startte voor jongeren.  
 
Het jongerenwerk speelt een steeds grotere rol voor Missac. Hij leert er gelijkgestemden kennen en wordt gemotiveerd om zichzelf en zijn talenten te ontdekken. Hij bezoekt bijeenkomsten waar ze samen eten en activiteiten worden georganiseerd. Dit was gericht op jongeren die zich eenzaam voelden, thuis of op school onveilig voelden, of uit de kast zijn gekomen. Inmiddels zet hij zich in als coach voor jongeren in de regenboog-community.

Passie is zijn drijfveer

Naast zijn werk en opleiding is hij bijzonder trots op zijn inzet als jongerencoach voor ‘Safe Space’. Hier zet hij zich vrijwillig in voor jongeren van 15-29 jaar die in hun thuissituatie niet geaccepteerd worden, en die geen vrienden hebben in de LHBTIQ+-gemeenschap. Tijdens deze Safe Space-meetings kunnen ze praten over de problemen waar ze tegenaan lopen en advies krijgen. Hier voelen ze zich vrij om zichzelf te zijn.  

Voor Missac is het erg belangrijk om deze mogelijkheid aan mensen te kunnen bieden, omdat hij die zelf nooit gehad heeft. Hij wil graag een rolmodel zijn voor jongeren en treed op als ervaringsdeskundige en coach. Missac is een open boek. Hij vertelt zonder schaamte over onderwerpen als seks, ziekte en zijn Libanese achtergrond.  
 
Een financiële motivatie is er niet bij vrijwilligerswerk, en die vindt Missac ook niet nodig. Hij vindt het mooi dat hij er andere dingen voor terug krijgt: liefde, complimenten en verhalen van anderen die hem raken, en dat is voor hem onbetaalbaar.  

Missac als vrijwilliger voor ‘Safe Space’

Andere manieren van vrijwilligerswerk

Melanie in overleg met de wijkraad - word vrijwilliger op jouw manier

Melanie (37) is wijkverpleegkundige én helpt om de buurt leuker te maken 
Lees over de manier van Melanie

Wim (60) is schuldhulpverlener én helpt mensen met administratie.
Lees over de manier van Wim

Michael is maatje van Marijke

Michael (47) werkt fulltime én is maatje van Marijke
Lees over de manier van Michael

Uitgelicht

Word vrijwilliger op jouw manier in Tilburg

Heb jij een uurtje in de week over? En wil je je inzetten voor een ander? Zet jezelf net als Esther in als vrijwilliger!

Vrijwilligerswerk kan op allerlei manieren. Samen kijken naar vrijwilligerswerk wat bij jouw past? Wij maken graag kennis met je!

Michael is maatje van Marijke