Kom je er zelf niet uit?
Iedereen loopt wel eens tegen een situatie of probleem aan waar je alleen lastig uitkomt. Dat kan gaan over geldzaken, opvoeding, zorg-aanvragen, wonen of werk. Het liefst wil je zelf aan de slag, maar je hoeft het niet alleen te doen!
Het is altijd fijn als er iemand meedenkt en je helpt de draad weer op te pakken. Hiervoor kan je een familielid of kennis vragen. Maar als dit niet kan, dan is het ook mogelijk de hulp van een meedenker in te schakelen.
Wat doet een meedenker?
Wat is een meedenker?
Een meedenker helpt je vragen helder te krijgen, gaat mee naar een gesprek met een instantie of denkt mee over passende hulp. Een meedenker wordt ook wel cliëntondersteuner genoemd. We maken daarbij onderscheid tussen vrijwilligers (informele cliëntondersteuners) en professionals (formele cliëntondersteuners). Vrijwilligers zijn makkelijk aan te spreken en kunnen je vaak snel helpen, in je eigen omgeving. Vrijwilligers denken met je mee vanuit hun eigen ervaring. Maar zij hebben ook training gekregen om informatie en advies te geven bij het zoeken naar de juiste zorg en ondersteuning.
Ze kunnen bijvoorbeeld met je meegaan naar een gesprek voor een extra luisterend oor. Formele cliëntondersteuners oefenen deze functie beroepsmatig uit. Ze zijn vaak opgeleid als sociaal werker en bij- en nageschoold in het brede vakgebied van cliëntondersteuning. Deze professional kan informatie en advies geven, maar kan ook mensen ondersteunen, bemiddelen en de belangen behartigen bij meer ingewikkelde vragen. Afhankelijk van je vraag en de mogelijkheden kun je een beroep doen op een vrijwilliger en/of een beroepsmatige meedenker.
In welke situaties kunnen wij ondersteunen?
Ben je het overzicht kwijt?
Brieven van de belastingdienst en andere officiële instanties, rekeningen en aanmaningen, afspraken voor zorg, scholing of sollicitaties… Het is vaak veel, ingewikkeld en moeilijk te begrijpen. En hoe kun je dat allemaal betalen?! Een meedenker helpt om het overzicht terug te krijgen.
Zie jij op tegen alle regeltaken nu je 18 bent?
Je bent net 18 jaar geworden, groot feest! Maar nu moet je veel (meer) dingen zelf regelen. Jeugdzorg verandert in volwassenzorg. Wat doet dat met jouw (ziektekosten)verzekeringen? Misschien moet je nu zelf voor woonruimte zorgen? Een meedenker helpt je de juiste stappen te zetten.
Zie jij op tegen een gesprek met een organisatie?
Belangrijke gesprekken, waar best veel vanaf hangt. Over toekenning van zorg, financiële tegemoetkomingen of bijdragen bijvoorbeeld. Samen met een meedenker kun je zo’n gesprek goed voorbereiden. Een meedenker kan ook met je meegaan of online aanwezig zijn bij het gesprek.
Wil je (meer) meedoen in de samenleving?
Vind jij het moeilijk om eropuit te gaan en mensen op te zoeken? Of je hobby op te pakken? Een meedenker helpt bij het zoeken naar mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan geschikte contacten of activiteiten. Zodat het met wat hulp of aanmoediging zelf (weer) lukt!
Wordt de zorg voor een ander jou teveel?
Zorgen voor een ander kan op sommige momenten (te) zwaar zijn. Dan kun je een meedenker inschakelen. Een meedenker zoekt samen met jou naar oplossingen die jou ontlasten, die je dierbare ten goede komen en die passend zijn voor jullie situatie.
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij problemen thuis?
Het opvoeden van kinderen met autisme is soms best pittig. Kom je er even niet meer uit? Dan is het goed om een meedenker in te schakelen. Een meedenker zoekt samen met jou naar oplossingen waar heel jullie gezin baat bij heeft.
Schakel een meedenker in
Ben jij een inwoner van de gemeente Heusden, zoek je een meedenker voor een inwoner van de gemeente Heusden of heb je vragen over de inzet van een meedenker? Neem dan contact met ons op via:
Telefoonnummer : +31 (0) 416 363670 (bereikbaar van maandag t/m donderdag 09.00 – 12.00 uur)
E-mail: contact@meedenkersheusden.nl
Voor de aanvraag van een meedenker werken we met een inschrijfformulier. Wil je direct een aanvraag starten? Vul dan onderstaand formulier in.
De inzet van een meedenker is gratis.
De verstuurde gegevens in het formulier worden vertrouwelijk behandeld en uitsluitend gebruikt voor de aanvraag van een meedenker.