Tilburgse vrijwilligersprijzen terug naar overzicht

Wie gaan de vrijwilligersprijzen 2018 van de gemeente Tilburg winnen? De 'stembussen' zijn geopend. Door Hein Eikenaar, Brabants Dagblad. Foto's van de genomineerden: Beeld Werkt.

Hier komen ze, de drie genomineerden voor de vrijwilligersprijs 2018 van de gemeente Tilburg: José van den Broek, Dalila Berden en Annelies van Zeben.

Ze behoren tot de groep van 25 vrijwilligers - onder wie vijf jongeren - die vanuit de gemeenschap zijn aangedragen voor de eretitel. Er werden dertien organisaties aangemeld. Een voordrachtjury, aangevuld met de winnaars van vorig jaar, heeft uit al deze aanmeldingen drie genomineerde vrijwilligers, drie genomineerde organisaties en de winnaar van de jongerenvrijwilligersprijs gekozen.

Vanaf vandaag en tot en met 24 september kunnen inwoners van Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot eenmalig stemmen op hun favoriete vrijwilliger en/of organisatie. Stemmen kan via deze link. Wie geen computer heeft kan terecht bij de vrijwilligerspunten.

De publieksstemmen samen bepalen voor tweederde deel de winnaars. Een vakjury verdeelt het andere derde deel. De jury bestaat dit jaar uit Thea van Blitterswijk, Boyke Brand en Peter Franken.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens een avond voor genodigden op 5 oktober bij Interpolis in Tilburg. 

Tijdens de avond wordt tevens de winnaar van de jongerenvrijwilligersprijs in het zonnetje gezet. In deze categorie zijn geen genomineerden, de voordrachtjury heeft de keuze gemaakt. Op zaterdag 15 september zal hij/zij gepresenteerd worden in het Brabants Dagblad.

'Wil herkende de oude Willem II-spelers. Fantastisch'

,,Wil, tot de volgende keer", zegt Dalila Berden. Met haar hand pakt ze de zijne. Hij, zittend in een rolstoel, reageert door zachtjes haar hand te pakken. Al ruim 2 jaar is Dalila (30) de buddy van Wil (74). Hij heeft parkinson, zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid gaan snel achteruit. Toen ze als vrijwilliger via ContourdeTwern de eerste keer bij hem en zijn vrouw Nelleke op bezoek ging, was er meteen een klik. Wil kon toen nog praten maar nu nauwelijks meer. 

Wekelijks gaat Dalila bij hem op visite, bijna altijd maken ze dan een wandelingetje door de stad. ,,Hij vindt het heerlijk om even buiten te zijn. Ik praat tegen hem, hij begrijpt me. Dat zie ik in zijn ogen en soms praat hij met handgebaren. Heel soms zegt hij kleine woordjes. Het is fijn dat hij een betrouwbaar iemand heeft."

De familie van Wil is lovend over de steun van Dalila. 'Ze is zorgzaam, heel lief en geïnteresseerd ', schreef de familie in haar voordracht aan de jury. 'We hebben geluk gehad dat ze op ons pad is gekomen.'

Zelf beleeft Dalila vaak mooie momenten tijdens de wandelingen die ze met haar buddy maakt. Zoals toen ze even neerstreken bij lunchroom De Carrousel aan de Schouwburgring. ,,Daar hangen oude foto's van Willem II-spelers. Hij kende ze allemaal, wist nog precies wie wie was. Dat was fantastisch om van hem te horen."

'Weten dat je mensen helpt, geeft een rijk gevoel'

Annelies van Zeben (45) weet wat het is om in armoede te leven. Als kind, als volwassene. Veertien jaar geleden moest ze noodgedwongen zelf bij de Voedselbank aankloppen. Die periode is voorbij maar daarom begrijpt ze nog wel goed hoeveel het betekent als je steun krijgt en hebt van lotgenoten. ,,Ik ken het, herken het."

Als vrijwilliger bij Samen Sterk Zuiderkwartier zet Annelies zich al jaren in om mensen die het moeilijk hebben of eenzaam zijn een steuntje in de rug te geven. Ze is de kartrekker van tal van activiteiten waaronder het maandelijks ontbijtje. Even wat luxe: met een eitje en een croissantje. Het samen delen is zó belangrijk, benadrukt ze.

,,We willen mensen uit hun sociale isolement halen. De kracht is dat we elkaar helpen. Kleding gaat over en weer. We hebben een besloten Facebook-groep. We geven aan elkaar door waar de aanbiedingen zijn. Of hoe je goedkoop op vakantie kunt gaan. En wat doe je als je niet op vakantie kunt? Zo hebben we afgelopen zomer een speeltuindag georganiseerd."

Samen Sterk Zuiderkwartier doet ook mee  aan de Dag van de Armoede. Er is een ruilbeurs met gesloten beurs op 20 oktober. En wie gaat dat organiseren? Juist: Annelies van Zeben. ,,Het geeft me iets terug: voldoening", zegt ze. ,,Weten dat je mensen helpt, geeft een rijk gevoel."

Met naald en draad tussen de coulissen

Het is haast niet voor te stellen: duizenden kostuums telt de collectie van musicalverenging BOeMS maar José van den Broek weet precies waar, wat ligt. ,,Dat is in de afgelopen jaren zo gegroeid", zegt ze in al haar bescheidenheid. Want al ruim 40 jaar zet José (72) zich in voor BOeMS, de vereniging waar ze met hart en ziel bij betrokken is.

Destijds ging ze met haar man mee, die er zong en in de voorstellingen speelde. Eerst draaide ze bardiensten, later nam ze naald en draad ter hand en zo begon het. ,,Het is mijn allergrootste hobby. Mijn moeder was coupeuse, zij heeft het me geleerd. Ik maakte als kind al jurkjes voor mijn zusjes."

Inmiddels is ze een begrip in Tilburg en omstreken als het gaat om het maken van kleding, het vermaken van oude kleding en het verzorgen en verhuren van de kostuums aan andere gezelschappen in de stad. Aan alle producties van BOeMS werkte José mee. Niet alleen, altijd samen met de naaiploeg, benadrukt ze. ,,We zorgen met een groepje vrijwilligers voor de kleding. Wie wil er een jas in elkaar zetten? Wie kan een knoop aanzetten?"

En dan tijdens de voorstellingen met naald en draad tussen de coulissen of achter de schermen paraat staan voor eventuele spoedreparaties. Altijd spannend, maar ze geniet ervan. ,,Zeker op het einde, als alles goed gelukt is."

Resto-013

Iedereen heeft recht op gezonde voeding ook al heb je wat minder te besteden, vindt Resto-013. Daarom biedt ze voor deze doelgroep zes avonden per week een vers, gezond en betaalbaar driegangendiner aan. De maaltijden worden geserveerd in wijkaccommodaties van ContourdeTwern. Tevens wil Resto-013 een ontmoetingsplek zijn in de wijk en geeft ze mensen met een beperking de kans om ervaring op te doen in de horeca.

Stichting NAHuis

Hoe pak je de draad weer op als je met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum ontslagen wordt? Waar kun je je ervaringen delen en begeleiding krijgen bij de wirwar van regels en instanties? Het NAHuis is dan dé plek. Stichting NAHuis is een Tilburgs burgerinitiatief dat een ontmoetingsplek en vangnet biedt voor de mensen die met dit letsel te maken hebben. Vrijwilligers helpen bij het herstel en het weer opbouwen van het leven.

IVN afdeling Tilburg

Een moestuinproject in de Reeshof, kindermiddagen bij kinderboerderij Stokhasselt, lezingen, werkgroepen, cursussen, paddenstoelenweek, slootjesdagen, 'belevingsmiddagen' in verzorgingshuizen en tal van andere projecten. IVN Vereniging voor Natuur- en Milieu Educatie en Duurzaamheid is een bevlogen club met vrijwilligers die één belangrijke passie delen: Tilburg, jong en oud, laten beleven hoe leuk, gezond en belangrijk de natuur is.

facebook reacties