Spring naar content
Bel ons adviespunt:
(013) 549 86 46

ContourdeTwern werkt structureel aan een gezonder en duurzamer aanbod

We werken daarom volgens de Richtlijn Eetomgevingen. Deze is opgesteld door het Voedingscentrum. De basis van het Voedingscentrum is de Schijf van Vijf, deze producten zijn altijd een gezonde keuze.

In onze wijkcentra gaan we uit van de volgende basisprincipes:

  • Van elke aanwezige productgroep in het assortiment is een derde van het aanbod een gezondere keuze (d.w.z. Schijf van Vijf producten én dagkeuzes);
  • De gezondere keuze staat vooraan/op een prominente plaats in de kantine;
  • Water drinken wordt gestimuleerd (bijvoorbeeld door watertap of –kannen op de bar te plaatsen, flesjes water te verkopen etc.);
  • Er is fruit en/of groente beschikbaar;

De ambities van de wijkcentra zijn vastgelegd in het beleid en worden via de site verder uitgedragen.

In onze Tilburgse wijkcentra schenken we daarnaast Fairtrade koffie en thee. Onze suiker en koekjes zijn ook van het Fairtrade keurmerk. Zo weten we zeker dat er voor deze producten een eerlijke prijs is betaald, ook aan het begin van de keten.

Certificering Tilburgse wijkcentra

In januari 2020 hebben de 15 Tilburgse wijkcentra een bronzen, zilveren of gouden certificaat ontvangen van het Voedingscentrum.

Inmiddels zijn in 2022 alle wijkcentra weer bezocht voor de Team:Fit-coach (in opdracht van het Voedingscentrum) en hebben ze ook alle weer de ‘Topprestatie Badge Gezonde Voeding’ behaald, speciaal ontwikkeld voor wijkcentra. Een unicum in Nederland.

Na het behalen van deze Topprestatiebadge zal er elk jaar een evaluatie plaatsvinden met de Team:Fit coach. Ook zetten we er extra op in om kinderen en jongeren die in de wijkcentra komen hierin mee te nemen.

Rookvrije omgeving

Met ingang van 2022 zijn we in Tilburg aangesloten bij de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. Met deze campagne willen we ervoor zorgen dat kinderen zoveel mogelijk rookvrij kunnen opgroeien en dat minder inwoners gaan of blijven roken. Zo hopen we een belangrijke bijdrage te leveren aan gezond worden en gezond opgroeien. Dit doen we door onze wijkcentra en multifunctionele accommodaties rookvrij te maken. Maar ook door de rokersplekken buiten de accommodaties, zoveel mogelijk uit het zicht te houden van bezoekers en kinderen.

Niet alleen in Tilburg streven we naar gezonde wijkcentra en rookvrij beleid. We willen hier op korte termijn ook in de overige werkgebieden toe overgaan.

Samenwerkingspartners

ContourdeTwern werkt in het kader van gezonde en duurzame wijkcentra nauw samen met:

Team:Fit, het Voedingscentrum, JOGG (Gemeente Tilburg) en GGD Hart voor Brabant.