Spring naar content
Bel ons adviespunt:
(013) 549 86 46

Werken vanuit positieve gezondheid

Vanuit de gedachte van positieve gezondheid kijkt een sociaal makelaar samen met de bewoner naar wat hij/zij kan en wat de wensen, krachten en talenten van iemand zijn. Na een gesprek met de bewoner, gaat de sociaal makelaar oplossingsgericht met de vragen aan de slag, en zorgt ervoor dat de bewoner zo snel mogelijk op de juiste plek terecht komt. Dit kan op verschillende manieren, de sociaal makelaar kijkt zowel naar informele als formele de formele als informele oplossingen. Zo kan het (sociale) netwerk van de bewoner aangesproken worden, en waar nodig kan in de buurt, in de wijk of aan professionals gevraagd worden om mee te denken in oplossingen.

Samenwerking

De sociaal makelaar werkt samen met huisartsenpraktijken en professionals in het sociaal en medisch domein. Verder heeft hij wekelijks een vraagverhelderingsoverleg (vvo) met de contactpersoon sociaal en medisch domein van Toegang Tilburg om zo tot een passend mogelijk (in)formeel ondersteuningsaanbod te komen.

Ook werkt de sociaal makelaar samen met de collega sociaal werkers in de wijk, en waar nodig kan door middel van het vvo snel geschakeld worden met de juiste (professionele) hulp of ondersteuning. De contactpersoon sociaal en medisch domein weet vaak goed wat de mogelijkheden zijn binnen de zorg en ondersteuning. Hierdoor kan een gesprek tijdens het vvo écht het verschil maken voor de bewoner. 

Lees over de ervaring van Peter uit het werkveld:

We zien dat ons werk bijdraagt aan de behoefte van huisartsen. Tijdens het spreekuur zien zij ook patiënten die klachten hebben die niet medisch van aard zijn, maar worden veroorzaakt door eenzaamheidsgevoelens. Voor een huisarts is het heel prettig dat ze advies kunnen vragen of kunnen doorverwijzen naar ons. Het scheelt hen weer een consult en de bewoner wordt echt geholpen. Daarnaast is het voor ons heel fijn dat deze ondersteuningsvragen zichtbaar worden.

Peter Stam, sociaal makelaar Tilburg West

Overzicht sociaal makelaars in Tilburg

Elles Achterhof, dorpsondersteuner Berkel-Enschot

Elles Achterhof

Sociaal Makelaar Berkel-Enschot, Biezenmortel en Udenhout

Mieke de Vriend

Sociaal makelaar Tilburg Reeshof

Ingrid Oosterling

Sociaal makelaar Tilburg Oud-Noord

Ingrid van den Hout

Sociaal makelaar Tilburg Zuid Oost

Peter Stam

Sociaal makelaar Tilburg West

Sanne van der Stroom

Sociaal makelaar Tilburg Zuid-West en Tilburg Centrum

Sascha Engels

Sociaal makelaar Tilburg Noord

Ondersteuningsvraag?

Heb je een ondersteuningsvraag voor Sociaal Werk? Neem contact op met het Adviespunt. Zij verwijzen je door naar de juiste contactpersonen.

Of stuur een mail naar adviespunt@contourdetwern.nl.

Contact voor professionals

Ben je professional in het sociaal of medisch domein? En heb je vragen voor of over de sociaal makelaars van ContourdeTwern? Vul onderstaande gegevens en we nemen contact met je op.