Weduwen en weduwnaars Tilburg terug naar overzicht

Kosten gratis
Voor Senioren, Volwassenen

De steun na het overlijden van je partner wordt na een tijdje vaak minder. Ook zijn er weduwen en weduwnaars die het moeilijk vinden over verliesgevoelens te praten. Voor deze nabestaanden bestaat de bezoekdienst: vrijwilligers die de intense rouw zelf hebben meegemaakt komen geregeld langs voor een gesprek. Daarnaast bestaat er een contactcirkel voor weduwen en weduwnaars.

Steun van lotgenoten

Bezoekdienst weduwen en weduwnaars

Het overlijden van je partner is een ingrijpende gebeurtenis. Als nabestaande ga je door een moeilijke periode heen, waarin je waarschijnlijk behoefte hebt aan veel steun.

Na verloop van tijd neemt die steun vaak af. Bijvoorbeeld doordat kinderen en familie ver weg wonen. Of omdat ze ervan uitgaan dat je het als nabestaande zelf redelijk redt. 

Maar veel weduwen en weduwnaars blijven ook na de eerste maanden de behoefte houden om te praten over wat ze moeten doorstaan. Anderen vinden het moeilijk die gevoelens aan familie of vrienden duidelijk te maken.

Praten met mensen die hetzelfde meegemaakt hebben, kan dan uitkomst bieden. Die begrijpen je, omdat ze weten wat het is je partner te verliezen.

De bezoekdienst biedt ondersteuning aan weduwen en weduwnaars van wie de partner de afgelopen drie jaar overleden is. Een vaste vrijwilliger komt elke maand gedurende een jaar op bezoek en praat met je over je verlies en wat je doormaakt. De vrijwilligers zijn zelf ook weduwe of weduwnaar. Ze hebben de intense rouw meegemaakt en weten wat het is om alleen te komen staan. Alle bezoekers hebben bovendien de cursus Helpen bij rouwverwerking gevolgd.

Contactcirkel weduwen en weduwnaars

In de contactcirkels van ContourdeTwern leer je andere mensen kennen met wie je samen leuke dingen kunt ondernemen. Voor weduwen en weduwnaars is er een speciale contactcirkel waarin ze lotgenoten ontmoeten met wie ze ook ervaringen kunnen delen. Naast dit lotgenotencontact is er om de drie maanden een bijeenkomst waarin onder deskundige leiding gesproken wordt over verlies en rouwverwerking. Natuurlijk kunnen deelnemers onderling afspraken maken om samen leuke dingen te doen, zoals een uitstapje maken, een terrasje pikken, of naar een optreden of concert gaan. Waaraan je meedoet, bepaal je natuurlijk zelf.

Inloopochtend voor weduwen en weduwnaars in de Reeshof

Vrijwilligers die zelf ook vaak weduwe of weduwnaar zijn, verzorgen met ondersteuning van ContourdeTwern diverse laagdrempelige inloopochtenden. Weduwen en weduwnaars kunnen er terecht voor lotgenotencontact, luisterend oor en informatie en advies. In de Reeshof kunt u terecht voor een wekelijkse inloopochtend. Deze inloopochtend is op donderdag van 10.00 – 12.00 in wijkcentrum Heyhoef (zaal Havanna), Kerkenbosplaats 1.

Koor voor weduwen/weduwnaars

In MFA De Poorten is dit najaar een koor gestart voor weduwen en weduwnaars van alle leeftijden. Het koor richt zich op mensen die weduwe of weduwnaar zijn en komt om de week op dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur bij elkaar. Deelname kost 5 euro per persoon per maand.

Het koor is opgestart door een vrijwilliger die onlangs zelf weduwnaar is geworden. Deelnemers hoeven niet te kunnen zingen: het gaat vooral om het ontladen van emoties en het hebben van een gezellige avond. Na afloop is het dan ook mogelijk om gezamenlijk een borrel te drinken in de ontmoetingsruimte van De Poorten. Het koor is niet het zoveelste smartlappenkoor, maar zet vooral in op Nederlandse liedjes met gevoel en inhoud. Denk aan liedjes van Boudewijn de Groot, Herman van Veen en BLØF.

Contactgegevens

Contact Wendy Zwekars
Telefoonnummer (013) 46 49 210 of 06 16 63 42 70
E-mailadres wendyzwekars@contourdetwern.nl