Gezonde en duurzame wijkcentra terug naar overzicht

Het duurzamer en gezonder inrichten van ContourdeTwern heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen. Niet zo gek: we willen het beste voor onszelf, maar ook voor de generatie ná ons en mensen aan de andere kant van deze wereld. We hebben gezondheid en duurzaamheid al lange tijd hoog in het vaandel staan, maar zetten dit jaar pas echt een aantal goede stappen. Het team van Switch vertelt erover.

Welke stappen zet ContourdeTwern op het gebied van gezondheid?

“Binnen de Tilburgse wijkcentra werken we er momenteel hard aan het bronzen vignet van het Voedingscentrum te behalen. Dit betekent dat je het mensen makkelijker maakt gezonde keuzes te maken, door binnen alle productgroepen één of twee gezondere keuzes aan te bieden. Dit varieert van fruit tot gezonde repen, maar bijvoorbeeld ook chocomelk light en zoute popcorn.”

Waren deze gezondere snacks er nog niet dan?

“Niet overal. En als ze er al waren, lagen ze niet in het zicht. We werken er ook aan de gezondere keuzes goed te etaleren, door ze bijvoorbeeld vóór de Snickers en Marsen te positioneren. En we zetten vanaf heden kannen water op de bar. Dit is ook nog eens duurzaam, want we willen graag stimuleren dat bezoekers hiermee hun waterflesje bijvullen.”

Is de aanpak van ContourdeTwern bijzonder?

Is onze aanpak bijzonder? “In principe wel. Er zijn al vignetten voor gezonde sportkantines, maar een gezond wijkcentrum is nieuw. Tilburg is de eerste stad waar dit plaatsvindt, dankzij ons. Moet ook wel, want als welzijnsorganisatie wil je toch het beste voor de mens?”
En hoe zit het met duurzaamheid, wat doen wij daaraan? “O, heel veel! Vorig jaar hebben we de koffie vervangen voor fairtrade koffie, en ook de suikerzakjes, thee en koekjes zijn volledig fairtrade. Onze nieuwste focuspunten zijn biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en we willen meer inzetten op afvalscheiding. Dit laatste gebeurt natuurlijk al, maar het kan altijd beter. Om onze collega’s op het gebied van duurzaamheid te stimuleren, willen we elk kwartaal de groene pluim uitreiken. Goede duurzame ideeën, mogen best beloond worden. Neem vooral contact met ons op als je wil dat we meedenken!”
Plastic is een groot issue. Wat doet ContourdeTwern hieraan? “We zijn voor verschillende plastic voorwerpen op zoek gegaan naar duurzamere varianten. Zo zijn er al wijkcentra die zijn overgestapt op papieren rietjes, wat ik echt super vind. En onze ballonnen zijn van biologisch afbreekbaar materiaal. We laten ballonnen in principe nooit op, maar móchten we dit doen, dan weten we in ieder geval dat er geen schadelijk plastic terechtkomt in de natuur.”

En hoe zit het met duurzaamheid?

"Vorig jaar hebben we de koffie vervangen voor fairtrade koffie, en ook de suikerzakjes, thee en koekjes zijn volledig fairtrade. Onze nieuwste focuspunten zijn biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en we willen meer inzetten op afvalscheiding. Dit laatste gebeurt natuurlijk al, maar het kan altijd beter. Om onze medewerkers op het gebied van duurzaamheid te stimuleren, willen we elk kwartaal de groene pluim uitreiken. Goede duurzame ideeën, mogen best beloond worden."

Plastic is een groot issue. Wat doet ContourdeTwern hieraan?

“We zijn voor verschillende plastic voorwerpen op zoek gegaan naar duurzamere varianten. Zo zijn er al wijkcentra die zijn overgestapt op papieren rietjes, wat ik echt super vind. En onze ballonnen zijn van biologisch afbreekbaar materiaal. We laten ballonnen in principe nooit op, maar móchten we dit doen, dan weten we in ieder geval dat er geen schadelijk plastic terechtkomt in de natuur.”

Contactgegevens

Contact Saskia Peeters
E-mailadres saskiapeeters@contourdetwern.nl