Bs De Trinoom maakt kennis met ‘plastic soep' terug naar overzicht

Voor Jongeren, Kinderen

Er drijft steeds meer plastic afval in onze oceanen. Zorgwekkend veel. Basisschool De Trinoom in Eindhoven besteedt de rest van het schooljaar aandacht aan dit thema. Door middel van gastlessen en een ‘leskist’ ontdekken alle leerlingen van de school meer over het schoonhouden van de natuur en de gevolgen van afval voor mens en dier. De focus ligt op ‘ plastic soep’; plastic afval dat in zeeën en oceanen drijft en zorgt voor ernstige verontreiniging.

Verontrustende feiten

Amerikaanse afvaltechnologen toonden aan dat er op dit moment ongeveer 5 miljard ton plastic rondzwerft op vuilnisbelten, in de natuur en op zee. Plastic dat ronddrijft in de oceanen verdwijnt nooit meer; het verkruimelt tot steeds kleinere stukjes en zakt naar de bodem. Er komt jaarlijks zo’n 8 miljoen ton plastic in zee terecht. Dat is maar liefst 23.000 kilo per minuut (!), oftewel per minuut een vrachtwagenlading vol. Als er niets gebeurt bevatten de oceanen in 2050 meer plastic dan vis! De gevolgen zijn verschrikkelijk: dode zeedieren die gestikt zijn in plastic zakjes of verstrikt geraakt in visnetten.

Gastlessen en oefenmaterialen

Stichting Herpetofauna  verzorgt gastlessen voor alle 21 groepen van de school. Deze stichting zet zich in voor de bescherming van bedreigde reptielen en amfibieën en hun leefomgeving. Samen met de organisatie Healthy Seas, ruimen zij achtergelaten visnetten en ander  (plastic) afval in de zee op.

Naast de gastlessen gaan de leerlingen aan de slag met een ‘leskist’. Hierin zitten geschikte lesmaterialen en spelvormen voor alle groepen, zodat de 550 leerlingen van De Trinoom met het onderwerp in aanraking komen.

Plastic |Infomarkt

Op vrijdagochtend 3 november houdt de school een plastic |infomarkt. De leerlingen worden uitgedaagd om iets te maken van plastic, te komen met ideeën om ‘plastic soep’ te verminderen of om een presentatie te geven over dit thema. Herpetofauna en Healthy Seas zijn aanwezig met dieren en duikers in volledige uitrusting. Searious Business en Switch/ContourdeTwern  geven  informatie en voorlichting.  

Dit project is een initiatief van Switch/ContourdeTwern en Searious Business. Onder de titel ‘Young Captains for a Living Ocean’ werken zij aan bewustwording van jongeren. Searious Business is een initiatief van de Eindhovense Ocean Ambassador Willemijn Peeters. Zij gaat de strijd aan tegen plastic afval in de oceanen. Switch/ContourdeTwern werkt aan een rechtvaardige en duurzame wereld door middel van voorlichting en bewustwording, met name bij jongeren.

Kinderen voelen vaak een grote verantwoordelijkheid voor dieren en de natuur en willen hier graag iets aan bijdragen. Met dit project raken de “ Young Captains”  doordrongen van de ernst van de plastic soep, en zijn ze gemotiveerd om er iets aan te doen.

Dit project is tot stand gekomen met een financiële bijdrage van de gemeente Eindhoven.