Scholierencompetitie Watch Your World terug naar overzicht

Voor Jongeren, Kinderen, Senioren, Volwassenen

Met de Scholierencompetitie in betrekt Switch jongeren op een eigentijdse manier bij mondiaal burgerschap.

Jongeren op hun manier betrekken

In een aantrekkelijke spelvorm passeren thema’s als het armoedevraagstuk, internationale samenwerking en mondiaal burgerschap de revue. Tijdens de inhoudelijke voorbereiding op het finalespel krijgen jongeren concrete en bruikbare tips over wat ze zelf kunnen bijdragen aan een betere wereld.

In een levensgroot Triviantspel komen de diverse thema’s aan de orde. Daarnaast krijgen de jongeren specifieke vragen over het werk van een kleine ontwikkelingsorganisatie - een lokale stichting – waaraan hun school is gekoppeld. De geldprijs die ze ermee winnen, gaat naar hun ‘eigen (ontwikkelings-)organisatie’.

Het spel fungeert als afsluiting van een lestraject. Dit project is al jaren zeer succesvol in de provincie Brabant

OP 12 april 2019 vond de 15e editie in Tilburg plaats bij Fontys Hogeschool Campus Stappegoor. Deelnemende scholen waren het Theresialyceum, Beatrixcollege en Koning Willem2  college. Zij konden geldbedragen winnen voor de Stedenbanden Tilburg Matagalpa en Tilburg Same Tanzania en de Stichting Sierra Leone Youth Initiative. Na een bloedstollend slot kwam in 2019 het Beatrix College als winnaar uit de bus.

De editie van 2020 moest vanwege de corona-maatregelen worden geannuleerd.

In Tilburg is de  Scholierencompetitie onderdeel van het subsidieprogramma Een Wereld Te Winnen.

Op 16 december 2019 was het de beurt aan Eindhoven. Deelnemende scholen waren het Augustinianum, en 2 groepen van het Van Maerlantlyceum. De projecten waarvoor zij streden zijn van de Stichtingen Djenné (Mali), Cambodia Dutch en Bambale (Congo). Het Augustinianum was de uiteindelijke winnaar in 2019.

Contactpersoon: Clasien Vermeer, clasienvermeer@contourdetwern.nl