Shelter City terug naar overzicht

Voor Jongeren, Kinderen, Senioren, Volwassenen

De gemeente Tilburg is een Shelter City. Dit betekent dat de stad elk jaar gedurende drie maanden onderdak biedt aan een mensenrechtenverdediger die in eigen land onder grote druk staat. Shelter City is een landelijk initiatief van Justice & Peace, er zijn in Nederland 12 steden Shelter City. In 2019 was Lenin te gast, een mensenrechtenactivist uit Nepal die opkomt voor de rechten van ex-kindsoldaten, en die daarbij in eigen land veel weerstand ondervindt. In 2020 kon het programma niet doorgaan vanwege de corona-pandemie.

Nieuwe gast in Tilburg in 2019

Lenin

Lenin (31) uit Nepal zet zich in voor kindsoldaten. Hij eist een eerlijke behandeling en afschaffing van het label “niet- gekwalificeerd” dat aan voormalig kindsoldaten in Nepal is gegeven na afronding van het vredesproces in 2011.

Lenin is voorzitter van het Discharged People's Liberation Army Nepal (D-PLAN) en hij geeft leiding aan zijn nieuw geregistreerde organisatie; Peace Envisioners.

Lenin is zelf een voormalig kindsoldaat. Hij werd gerekruteerd in het Maoist People's Liberation Army om te vechten in de opstand toen hij 11 jaar oud was.

I lost my childhood. I was 11 years old when I took up weapons when I was supposed to be studying. This is one my biggest regret in life.”

Ongeveer 3.000 minderjarigen werden gedwongen gerekruteerd tijdens de burgeroorlog in Nepal. Als minderjarigen werden ze uitgesloten van de vredesregeling in 2006. Omdat ze hun jeugd vechtend hebben doorgebracht, zijn veel ex-kindsoldaten ongeschoold en vinden ze het als volwassenen moeilijk om werk te vinden. Bovendien worden ze vaak geconfronteerd met aanzienlijke stigmatisering vanuit de gemeenschap.

Lenin besloot – als een van de weinigen - weer te gaan studeren en daarnaast om zich in te zetten voor de voormalig kindsoldaten en hun rechten.

I realized we had to speak up for our own rights, as no one was coming to our rescue. So I founded my organization, named Discharged People’s Liberation Army Nepal for recognition, reparations, and security of the former child soldiers.

Vanwege zijn mensenrechtenwerk heeft Lenin de afgelopen jaren regelmatig bedreigingen, aanvallen en vervolgingen gehad. De regering probeert hem op verschillende manieren de mond te snoeren.

Zijn verblijf in Nederland (Tilburg) geeft Lenin de ruimte te reflecteren op zijn werk in Nepal. Hij wil het bewustzijn over de problematiek van voormalig kindsoldaten vergroten en daarom graag op bijeenkomsten spreken.  Hij wil leren over vreedzame transities en zijn internationale netwerk vergroten.

 

Contactgegevens

Contact Clasien Vermeer
Telefoonnummer 013 583 99 99 / 06 226 29 209
E-mailadres clasienvermeer@contourdetwern.nl