Mantelzorger in tijden van corona terug naar overzicht

De maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben natuurlijk ook gevolgen voor u als mantelzorger. We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de manier waarop u nu zorg aanbiedt. Wat kan wel en wat kan niet. Kan iemand anders tijdelijk uw mantelzorgtaken van u overnemen? Maar misschien wilt u ook graag even uw eigen verhaal delen of heeft u vragen van praktische aard. Voor al uw grote en kleine vragen kunt u bij ons terecht. We hebben hiervoor een speciaal telefonisch AdviesPunt ingericht.

AdviesPunt voor hulp en bij kleine of grote vragen

Het AdviesPunt van ContourdeTwern is er voor kleine en grote vragen. Maar ook als u behoefte heeft aan een luisterend oor. Medewerkers van het AdviesPunt staan iedere werkdag voor u klaar van 9.00 tot 17.00 uur. Het AdviesPunt is telefonisch te bereiken via 013-5498646 en via mail adviespunt@contourdetwern.nl  

Natuurlijk zijn we ook in uw regio present. Hier vindt u een overzicht van contactgegevens in andere regio’s waar we werkzaam zijn.

Wat gebeurt er als u belt met het AdviesPunt?

Bel ons AdviesPunt, we kijken samen met u wat er aan de hand is, wat u nodig heeft en wie u daarbij het beste kan helpen. Dit is allemaal veilig.  

Handige websites voor mantelzorgers in coronatijd

Bezoekt u onderstaande websites ook eens. Hier vindt u veel informatie over mantelzorg in tijden van corona. Zo zijn er bijvoorbeeld veel gestelde vragen en antwoorden voor mantelzorgers terug te vinden. Maar u vindt hier ook informatie over geldzaken of waarvoor u terecht kunt bij uw gemeente.

www.mantelzorg.nl 

www.mantelzorgelijk.nl 

www.samenbeterthuis.nl

www.berekenuwrecht.nl 

www.hulpmiddelenwijzer.nl 

Hoe regel je beschermende materialen als je naaste corona-gerelateerde klachten heeft?

Ben je mantelzorger van iemand die thuis intensieve zorg nodig heeft? En is degene (mogelijk) besmet met corona? Dan kun je op recept van je huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen.  Dit kan als 1,5 meter afstand houden bij de verzorging en verpleging niet mogelijk is.

Hoe werkt het?
Als je naaste corona gerelateerde klachten heeft dan moet hij zich zo snel mogelijk laten testen. Maak een afspraak via telefoonnummer 0800 – 1202 of online via www.coronatest.nl.

Tot de testuitslag bekend is, kun je als mantelzorger met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van je naaste, gratis een korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek.

Dit pakket bevat handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfectans.

Twee opties: de uitslag is positief of negatief
Is de testuitslag van je naaste negatief ? Dan zijn de beschermende materialen voor jou als mantelzorger niet meer nodig.

Is de testuitslag van je naaste positief? Dan krijg je een nieuw recept van de huisarts of de GGD. Hiermee kun je bij de apotheek een lange-termijn-pakket met beschermende materialen bij de apotheek ophalen, of thuis laten bezorgen. Ook dit pakket is gratis.

Wat als je geen beschermingsmiddelen krijgt?
Als je naaste klachten heeft die passen bij corona of als je naast corona heeft, dan heb je recht op persoonlijke beschermingsmiddelen.

Helaas krijgen wij bij de Mantelzorglijn regelmatig te horen dat mantelzorgers geen beschermingsmiddelen krijgen. Meestal omdat de huisarts en apotheek de regeling niet kennen.

Wij adviseren je de onderstaande informatie met de huisarts en apotheek te delen. Meestal lukt het dan wel de materialen mee te krijgen.

Mocht dat toch lastig blijken, overleg dan met de Mantelzorglijn (030 760 60 55; werkdagen 9 – 17 uur).

Het is noodzakelijk dat de apotheek je de materialen verstrekt, om jezelf goed te kunnen beschermen.

Informatie die je kunt delen met je huisarts of apotheek

Bovenstaande informatie gaat over de thuissituatie. Woont je naaste in een instelling? Overleg dan met de instelling over het testbeleid en gebruik van beschermende materialen.

Facebookpagina ContourdeTwern

Kijkt u ook eens op www.facebook.com/ContourdeTwern/. Hier plaatsen we wekelijks tips en andere relevante informatie. Sommige tips zijn speciaal gericht op mantelzorgers.