Jonge mantelzorgers terug naar overzicht

Voor Jongeren

Jacob is 17 jaar. Jacob heeft een broertje met het Syndroom van Down en autisme. Hun vader en moeder werken elke dag zodat ze genoeg geld hebben voor het huis, school, kleding, eten en drinken. Elke dag als Jacob uit school komt, haalt hij zijn broertje op van school. Hij past dan op hem en doet wat dingen in het huishouden. Jacob is een jonge mantelzorger.

Mantelzorg, dat is toch iets voor volwassenen en ouderen? Niets is minder waar. Van alle jongeren (tot en met 24 jaar) in Nederland is één op de vier een zogenaamde jonge mantelzorger. Zij helpen thuis vaak mee of zorgen zelfs voor een familielid. Een paar voorbeelden:

  • Je vader heeft een hartaandoening.
  • Je moeder heeft een verslaving.
  • Je zus heeft een eetstoornis.
  • Je broer heeft een lichamelijke beperking.

In al deze situaties groei je op met iemand die zorg nodig heeft. Herken jij dit en help jij ook vaak mee? Dan ben je misschien wel een jonge mantelzorger.

Doe de test

Mezzo is de landelijke vereniging die opkomt voor mantelzorgers. Speciaal voor jongeren ontwikkelden zij een test om te ontdekken of jij een jonge mantelzorger bent. Doe de test! 

Je staat er niet alleen voor!

Zit je met een vraag of wil je gewoon eens met iemand praten over wat jou als jonge mantelzorger bezighoudt? Aarzel niet en neem contact op met een mantelzorgconsulent of jongerenwerker in jouw gemeente. Of lees deze folder uit 2015.