Mantelzorgondersteuning algemeen terug naar overzicht

Voor Senioren, Volwassenen, Jongeren

Wanneer ben je mantelzorger? Als je langere tijd meer dan acht uur per week voor iemand anders zorgt. Zo’n drie miljoen Nederlanders zorgen vanuit een sociale relatie voor een ander. Familie, vrienden en/of buren zetten zich in om iemand zo lang mogelijk, zo zelfstandig mogelijk, te laten wonen. Het voelt vaak vanzelfsprekend om voor iemand te zorgen die dicht bij je staat.

Mantelzorg is intensief

Deze onbetaalde zorg is waardevol. Jij zorgt dat een ander zo lang mogelijk zelfstandig blijft. Mantelzorg verlenen, betekent extra taken, extra bezorgdheid en gaat gepaard met emoties. Dit hoeft geen probleem te zijn maar soms zorgt het voor overbelasting of een disbalans binnen een gezin.

Blijf vitaal als mantelzorger

ContourdeTwern wil mantelzorgers vitaal houden door:

  • Je inzicht te geven: loop ik risico op overbelasting?
  • Je advies en ondersteuning bieden over jouw rol als mantelzorger
  • Je, wanneer je dat wenst, in contact brengen met andere instanties die je kunnen ondersteunen.
  • Wil jij je situatie als mantelzorger meten? .

Mantelzorgscan

Doe de mantelzorgscan
Waarom is het belangrijk je verhaal te delen?

Samen sterker

Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat jij als mantelzorger je verhaal met anderen deelt. Of dat je samen met anderen uit je omgeving de zorg verdeelt. Want naast je hulp voor die ander, heb je vast nog meer verplichtingen. En dit alles mag niet ten koste gaan van je plezier, gezondheid, werkvermogen en geluk. 

Ondersteuning voor mantelzorgers

ContourdeTwern heeft mantelzorgconsulenten. Zij bieden een luisterend oor. Maar ze helpen ook bij het vinden van antwoorden op vragen en bij het aanpakken van problemen. Bijvoorbeeld: emotionele ondersteuning, aanvragen informele zorg, professionele zorg  en andere praktische zaken. Dat kan individueel gebeuren of in een netwerk- of familiegesprek. 

Mantelzorgconsulenten per gebied

Zit je met een vraag of wil je gewoon eens met iemand praten over wat jou als mantelzorger bezighoudt? Aarzel niet en neem contact op met een mantelzorgconsulent uit jouw gebied.

Boxtel

Dongen

Haaren

Heusden

Krimpen aan de IJsel

Oisterwijk

Tilburg (inclusief Berkel-Enschot en Udenhout)

Goirle

Waalwijk

Hilvarenbeek

Ervaringen van Mantelzorgers

Welke impact heeft mantelzorg op iemands leven? ContourdeTwern voerde hierover gesprekken met verschillende mantelzorgers. Benieuwd naar deze ervaringen?