Bemiddelen tussen buren terug naar overzicht

Van alle buurtbemiddelingen in Dongen kent 73% een positief einde. Een mooi resultaat; zeker als je dit afzet tegen het landelijke cijfer van 69%. De meeste buurtbemiddelaars zijn in coronatijd door blijven gaan met het bemiddelen tussen buren. Zo ook de Dongenaren Çağla en Deen; in hart en ziel gedreven onderhandelaars; want buurtbemiddeling is geven en nemen.

Van overlast naar begrip

Buren horen in coronatijd veel meer van elkaar. Dat is logisch, want iedereen is meer thuis. Frustraties zijn vaak groter; men is klaar met ‘die corona’. Maar is de soort problematiek ook anders? Daar zien Çağla en Deen geen verschil. Overlast door geluid (muziek, mens of dier) scoort elk jaar het hoogst. Daarna volgt: pesten, elkaar dwars zitten en een verstoorde relatie.

"Kijk", vertelt Deen, “iedereen wil met plezier en in alle rust ergens wonen. Mensen gaan niet ergens wonen om elkaar bewust het leven zuur te maken. In geval van weerstand of twijfel in het bemiddelingstraject, vraag ik altijd: Wat heb je te verliezen? Wat denk je dat er gebeurt als je nu niet zou doorgaan? Het belangrijkste is dat de communicatie weer op gang gebracht wordt; dat er wederzijds begrip ontstaat”. De bemiddelaars maken regelmatig mee dat buren niet van elkaar weten dat de ander last ergens van heeft, laat staan welke impact het op die ander heeft. Denk aan te harde muziek of van de buurhond die elke minuut aanslaat. "Ik heb er voldoening in als buren zich gehoord voelen, tevreden zijn en elkaar weer gedag zeggen. Dat is zo mooi om te zien!” vertelt Çağla. Deen geniet van het moment dat de sfeer aan tafel positief verandert. Er ontstaat begrip. Daarnaast merken beide bemiddelaars dat de buren vaak dankbaar zijn en achteraf lachen om het feit dat ze twijfelden om mee te doen: “We hadden dit veel eerder moeten doen!”.


Elkaar in de ogen kijken

Bemiddelaars komen in coronatijd niet bij mensen thuis, maar willen alle partijen wel het liefst recht in de ogen aan kunnen kijken. Çağla en Deen zijn geen voorstander van telefonisch bemiddelen. Dat maakt het gemakkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen buurtbemiddeling, je mist de energie, en je voelt de spanning veel minder als je niet samen met de buren aan tafel zit. Ondanks de lockdown kan er wel, op afstand en met mondkapje, bemiddeld worden. Er wordt veel bemiddeld in de Cammeleur en ook Casade stelt een ruimte ter beschikking.

Buurtbemiddeling heeft een duurzame werking: in 2020 zijn alle positief afgesloten zaken van het jaar daarvoor (2019) gebeld. Gevraagd is of de situatie nog steeds goed is. En dat blijkt, op een enkel geval na het geval te zijn.


Wil je meer weten of heb je hulp nodig?

Buurtbemiddeling adviseert buren om elkaar aan te spreken als de irritaties oplopen. In deze tijd van coronacrisis, met de strenge contactmaatregelen, is dat natuurlijk wat lastiger. Houd in ieder geval 1,5 meter afstand tijdens een gesprek of zoek contact door te (video-)bellen als je overlast ervaart. Als buren er samen echt niet uitkomen, kunnen buurtbemiddelaars helpen om samen tot oplossingen te komen. Buurtbemiddeling is per mail en telefonisch bereikbaar, voor advies, overleg , bemiddeling of gewoon om te luisteren als je je verhaal kwijt wilt. Wij zetten ons werk voort binnen de geldende richtlijnen van de overheid over corona en contact.

Klik hier om naar de site van Buurtbemiddeling te gaan.

Buurtbemiddeling van ContourdeTwern is er voor alle inwoners van de gemeenten Alpen-Chaam, Baarle-Nassau, Boxtel, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.