Verlichting en warme acties terug naar overzicht

In corona-tijd maakt ContourdeTwern zich hard om eenzaamheid te bestrijden. Joris Kokke is als sociaal werker actief in Waalwijk: “Als de mensen niet naar het wijkcentrum kunnen komen, gaan wij naar de mensen toe.”

Hoi! Ik ben Joris.

Joris werkt met veel plezier als sociaal werker in Waalwijk. Hij wil laten zien dat niemand er alleen voor hoeft staan. Ook niet tijdens de feestdagen: "We zijn er wel geldt voor de hele gemeente Waalwijk." 

Volgens de voorschriften kunnen activiteiten voor kwetsbare groepen in de wijkcentra gewoon doorgaan. Joris: “We hebben alternatieve dagbesteding in huis. Voor bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking. Dat zijn vijf kleine groepjes verdeeld over de hele week. Het doorgaan hiervan lukt makkelijk met inachtneming van de protocollen.”

De Verteltas maakt taal en spel levendig

Buiten in de wijk doet het team er alles aan mensen te bereiken. Want daar zitten de kwetsbare groepen. Zoals kwetsbare gezinnen, waarvan de kinderen (en soms hun ouders) een hulpvraag rondom taal hebben.  Zeker nu de scholen gesloten zijn, is er behoefte aan ondersteuning. 

Joris: “We willen die ondersteuning versterken met de Verteltasbus. De verteltas is een activiteit die we het hele jaar door uitvoeren in het kader van het jaarlijkse thema Opvoeden en Opgroeien. De verteltas is een samenwerkingsverband tussen sociaal werk, scholen en de bibliotheek. De tassen worden op scholen of in wijkcentra gemaakt door ouders (dus zonder hun kinderen) van nieuwe stof, die soms gesponsord wordt door de gemeente. In die tas stoppen de ouders een zelfgemaakt spelletje én een kinderboek. Via de verteltassen wordt de ouder-kind interactie gestimuleerd en het leren van taal leuk gemaakt. Nu de scholen en bibliotheken gesloten zijn, gaan de vrijwilligers met een verteltas gevuld met een spelletje en een kinderboek langs de deuren van kwetsbare gezinnen, zodat ze niet verstoken zijn van spel en taal.”


Een zee van licht

In een rapport van de landelijke actie 'Eén tegen Eenzaamheid' las Joris dat kerstversiering een beetje vreugde en verbondenheid brengt in deze donkere dagen. Hij bracht dit in bij het team en samen kwamen ze op het idee om de straten van Waalwijk te verlichten middels het project 'Verlicht je Straat Kerstactie'. 

Joris: “We hadden drie straten in gedachten, te weten de Bolderik in Sprang-Capelle, de Wijnruitstraat in de wijk Bloemenoord en de Pastoor van der Zijlestraat, een straat rondom de BaLaDe. We schaften snoeren met lampjes aan en hebben zo’n 100 huizen verlicht. Dat hebben we wel even van tevoren laten weten aan de straatbewoners met een flyer en het uitdelen van warme chocolademelk. De reacties waren enorm positief. Het is echt een aanrader om door die straten te lopen en te genieten van een zee van licht!”

Sporten in je huiskamer

ContourdeTwern werkt samen met GoFit, een beweegactiviteit voor ouderen. Die kon door corona niet doorgaan. Het alternatief werd een tv-programma. 

Joris: “Mijn collega Anika heeft contact gezocht met Langstraat media en nu wordt de beweegactiviteit op tv uitgezonden, zodat oudere deelnemers in de huiskamer mee kunnen sporten. Dat houdt ze gezond, fit, ze blijven in beweging, zien bekende gezichten en vermindert de eenzaamheid.”

Wil je ook meedoen? Het tv programma is te vinden op GOWaalwijk - YouTube

Dan weet je weer waar je het voor doet

De maatregelen en restricties hebben ook hun effect op het team. Joris: “Sociaal werkers zijn sociale dieren. Gezellig, samen met elkaar aan een project werken, met een begin- en eindresultaat, geeft altijd goede energie. Want we houden allemaal van dit vak. Doordat je in deze corona-episode elkaar minder ziet, versterk je elkaar minder. Je moet continue activiteiten op- en afschalen en je aanpassen aan de nieuwe maatregelen. Dat begint nu wel bij ons zijn tol te eisen. Maar als je kijkt naar geslaagde activiteiten als de Verteltasbus en Verlicht je Straat, dan weet je het weer waar je het voor doet.”