Kwetsbare bewoners bezoeken terug naar overzicht

Buurt -en wijkcentra blijven tijdens de kerstvakantie grotendeels gesloten vanwege de strenge coronaregels. Medewerkers van ContourdeTwern in Tilburg gaan daarom in de wijk Reeshof langs de deuren om contact met mensen in de wijk te houden

Corona doet wijkcentra op slot: dan maar langs de deur in de buurt

Bron: Brabants Dagblad (Tekst: Hein Eikenaar, Foto: Pix4Profs/René Schotanus)

De plannen voor de kerst lagen klaar. Kerstdineetjes in de wijkcentra, een koffiemomentje voor eenzame bewoners. Alles bescheiden en binnen de coronaregels. Maar ook deze activiteiten zijn van tafel sinds deze week. Want ze zorgen toch voor reisbeweging en ontmoeting, zegt Gon Mevis namens ContourdeTwern. Bovendien: "Maaltijden bereiden kan niet op een veilige afstand van elkaar. En waar stel je de vrijwilligers aan bloot?”

Helaas, een zware lockdown

Een meerderheid van de gemeenteraad pleitte er eind september voor om de wijk- en buurthuizen bij een tweede coronagolf zoveel mogelijk open te houden. Dat zit er volgens Mevis helaas niet in. "Het is heel moeilijk de juiste lijn te bepalen. Maar we snappen het. Het is niet voor niets een zware lockdown.”

Sommige buurthuizen blijven (nog) open omdat er voor bestaande groepen dagbesteding plaatsvindt of omdat instanties zoals De Toegang er spreekuur houden met mensen die ze echt willen zien. Vrije inloop is er, evenals bij de andere wijkcentra, op deze locaties niet.

Adviespunt bellen bij zorgen om de buurvrouw

Medewerkers van ContourdeTwern stappen over op plan B: ze gaan komende tijd bij eenzame en kwetsbare wijkbewoners aan de deur. "Dat gaat heel veel gebeuren. Om een pakketje af te geven, voor een gesprekje. Het zijn bewoners die we kennen vanuit de buurthuizen.”

Hij wijst erop dat mensen altijd zelf contact kunnen zoeken met het AdviesPunt (013-5498646, adviespunt@contourdetwern.nl) als ze zich eenzaam voelen of zich zorgen maken om een buurvrouw of buurman. Het punt staat in contact met de medewerkers in de wijken en is volgens Mevis tijdens de eerste coronagolf heel waardevol gebleken.