Bepaal jouw geluksbeleving! terug naar overzicht

We denken altijd dat het door de omstandigheden komt wanneer je je rot voelt. Maar dat is niet helemaal waar. Geluksbeleving bepaal je voor 40% zelf. In deze blog nemen je we mee in de grootste lessen uit het het webinar ‘Klein geluk voor de mantelzorger’.

Mantelzorg

Iedereen krijgt vroeg of laat wel eens te maken met mantelzorg: je bent of kent een mantelzorger, je wordt mantelzorger of je (hebt) in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorgers staan soms 24 uur per dag klaar voor een naaste, een vriend of iemand uit de buurt. Het voelt voor hen vanzelfsprekend om voor iemand te zorgen die dichtbij staat, maar soms is het ook uit pure noodzaak geboren. Mede door het uitbreken van corona is de mantelzorger steeds zwaarder belast. Zij maken zich onder andere zorgen over een naaste, maar ook over de eigen (mentale) gezondheid. 

Geluk zit in de kleine dingen

Wist jij dat 50% van ons geluksbeleven veroorzaakt wordt door onze genen? Slechts  10% door omstandigheden én 40% door onszelf. Jij bepaalt dus zelf voor een groot deel hoe je voelt: het is in (meer of mindere mate) een keuze! We denken altijd dat het door omstandigheden komt, als wij ons rot voelen, maar dat is dus helemaal niet het geval.

Online workshop: Klein geluk

Elk jaar op  10 november vieren we de Dag van de Mantelzorg. Ruim twintig jaar geleden nam MantelzorgNL het initiatief voor deze dag. Inmiddels is het uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende activiteit. Dit jaar nam ContourdeTwern het initiatief om een corona-proof activiteit te organiseren voor alle mantelzorgers in het werkgebied van ContourdeTwern.

Tijdens een online workshop werden mantelzorgers door Inge Jager, schrijfster van het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger’ even kort getraind in geluksbeleving. Ze liet deelnemers ervaren hoe je van de kleine dingen in het leven kunt genieten. Hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op dat geluksgevoel. Ze deed dit door ons in kleine groepen uit elkaar te laten gaan en er dan bij stil te staan van welke kleine momenten op een dag jij geniet.

Zorg in balans

Ook werd er een korte introductie gegeven op de e-learning “Zorg in balans” die in 2021 zal starten. Dit moet mantelzorgers in helpen om hun persoonlijke situatie in kaart te brengen en waar nodig veranderingen aan te brengen. Als mantelzorger leer je dan te kijken naar mogelijkheden, hulp vragen en voor jezelf opkomen. Dit gaat meer energie en balans opleveren. Hierover lees je meer in deze blog 

De mantelzorgers ervaarden de webinar als een kadootje. Een van de deelnemers vertelde “Dit is de eerste keer dat ik aan een digitale bijeenkomst mee doe, waarvan ik het jammer vind dat hij is afgelopen!"

Van en voor mantelzorgers

Het ondersteunen van mantelzorger is een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. We zijn actief in BoxtelDongenHaaren, HeusdenKrimpen aan de IIsselOisterwijkTilburg (inclusief Berkel-Enschot en Udenhout)GoirleWaalwijkHilvarenbeek 

We kijken met trots terug op die webinar. We brengen mantelzorgerg raag in contact met elkaar, zij begrijpen elkaar en kunnen veel aan elkaar hebben. We onderzoeken of we dit soort online bijeenkomsten vaker kunnen gaan verzorgen.

Ben jij mantelzorger en kun je hulp gebruiken?

Neem dan contact met ons op. We kunnen je helpen!

Neem contact op met het lokale steunpunt.