De telefooncirkel terug naar overzicht

Wie kent hem niet? Hennie Jacobs, Vrijwilliger van het Jaar 2016. Hij kreeg die onderscheiding omdat hij op een ludieke manier geld ophaalt voor goede doelen. Zo liet hij zijn haren rood verven voor de Hersenstichting. Liep hij voor dezelfde stichting met een rode pruik over de kermis. En liet hij zich diverse malen jonassen voor goede doelen.

De telefooncirkel helpt je de dag door

Vorig jaar liet Hennie nog van zich horen met de Gekleurde Haren Dag op de Tilburgse kermis, met een vrolijke pruik op. Toen haalde hij 300 euro op voor de Hersenstichting. Dit jaar is het door corona stil, maar Hennie, die zit niet stil. Onlangs zette hij een telefooncirkel op voor mensen met een psychische of lichamelijke beperking die nu thuiszitten en zich eenzaam voelen. Zeker in coronatijd is de telefooncirkel een goed middel om eenzaamheid of depressieve gevoelens te bestrijden.

Hennie’s nieuwe vrijwilligerswerk

Hennie: “De Telefooncirkel bestaat nu uit zo’n zeven personen. We bellen elkaar elke vrijdag en maandag. Dan hebben we het over de afgelopen week, wat we in het weekend gaan doen, maar ook worden de problemen besproken die met corona te maken hebben. Ik merk dat het goed is voor de mensen, het helpt ze de dag door te komen.” De telefoonnummers krijgt hij van het Maatschappelijk Steun Systeem (MSS) van GGzBreburg. Hij is zelf lid van de Vriendendienst van het MSS en kent veel mensen. Hennie: “Eerlijk gezegd voelde ik me ook eenzaam. Al mijn vrijwilligerswerk viel weg. De Telefooncirkel is mijn nieuwe vrijwilligerswerk.”

De jeugd heeft de toekomst

Hennie wil ook een soortgelijke telefooncirkel opzetten voor jongeren. Daarvoor heeft hij contact gezocht met Jongerenwerk RNewt. Ze zijn geïnteresseerd. Hennie: “Iedereen zet zich op het moment in voor eenzame ouderen en dat is geweldig. Toch zijn er ook veel jongeren die eenzaam zijn, die kunnen niet naar de kroeg, bios, concert. En mogen elkaar alleen in een hele kleine groep ontmoeten. Ik wil me voor hen inzetten. Immers, de jeugd heeft de toekomst.”

Adoptie-opa

Hennie heeft veel affiniteit met jongeren. Hij doet mee aan een briefwisseling met enkele jongeren dankzij stichting Genero. Die wil ouderen en jongeren aan elkaar koppelen met een corona-proof briefwisseling. Hennie: “Ik schrijf bijvoorbeeld met een 22-jarige studente uit Eindhoven. Ze wil later gerontoloog worden. Dat is een hele sympathieke correspondentie. Omdat ze zelf geen opa heeft, noemt ze mij haar adoptie-opa.”

Pesten draag je je leven lang mee

Hij trekt zich het lot aan van jongeren die gepest worden. “Ik ben vroeger ook gepest. Uitschelden, bij het sporten werd ik nooit gekozen en bleef ik als laatste over. Dat draag je je leven lang mee.” Hij heeft als ervaringsdeskundige veel meegemaakt. Want in 2018 werd hij slachtoffer van zinloos geweld. Hennie: “Uit het niets werd ik op straat door een man in elkaar geslagen, zonder aanleiding. Ik heb daar erg veel last van gehad, durfde bijna niet meer naar buiten. Gelukkig ben ik daar met begeleiding bovenop gekomen.”

Dromen komen uit

Daarom maakt hij zich hard voor slachtoffers van zinloos geweld en nam hij het initiatief om samen met songwriters en componisten van de Rock Academie een CD te maken voor de Nadine Foundation, ter ere van Nadine Beemsterboer uit Hoorn. Hennie: “Nadine was twintig en werd in 2006 doodgestoken door haar ex-vriend. Ze had grote dromen. Wilde danseres en presentatrice worden. En zich inzetten voor dierenwelzijn. Die dromen werden haar op die dag ontnomen. De Nadine Foundation werd door haar ouders opgericht en vecht als organisatie tegen zinloos geweld. Net als ik. Met de CD ‘Nadine 4 Ever Songs’ kunnen haar dromen toch nog een beetje uitkomen.”

Stop zinloos geweld!

Ook was hij betrokken bij de oprichting van het Vlinderboom-monument in de Reeshof, een herdenkingsplek voor slachtoffers van zinloos geweld. Aan een boomstam hangen een vlinder. Onderaan de boom een plaquette: ‘Geweld eindigt waar respect begint. Stop zinloos geweld.’ Hennie: “De vlinder staat symbool voor slachtoffers die door geweld om het leven kwamen. Zoals Hennie de Laat, de Tilburgse die 2017 werd vermoord. Ik liep ook mee in de stille tocht voor Hennie.” De Tilburgse vlinderboom is in navolging op de vlinderrots in Hoorn, die is opgericht na de dood van Nadine Beemsterboer.

Bevrijdingsdag

Terug naar 2020: Hennie hoopt dat nog meer mensen zich aanmelden voor de Telefooncirkel en de telefooncirkel van R-Newt. Hij kijkt enorm uit naar het moment dat Nederland bevrijd is van corona. Hennie: “Dan gaan we een feestje vieren: Bevrijdingsdag. En dan laat ik me opnieuw jonassen voor het goede doel.”