De Heyhoef zet zich in terug naar overzicht

Begin dit jaar ontvingen alle wijkcentra van ContourdeTwern een bronzen, zilveren of gouden vignet voor de Gezonde Wijkcentra. Deze vignetten werden toegekend door Team Fit (het onderdeel van Jongeren op Gezond Gewicht, JOGG) dat zich inzet voor een gezonder assortiment bij sportkantines, scholen en wijkcentra) i.s.m. het voedingscentrum. Wijkcentrum De Heyhoef kreeg mede dankzij de gezonde kantine een Zilveren Vignet toegekend.

Op positieve kracht

Het gezonde assortiment dat wordt aangeboden in wijkcentrum De Heyhoef is mede te danken aan drie bijzondere vrouwen: Lia (63), Shirley (67) en Rita (66). De drie dames besloten na een moeilijke periode in hun persoonlijke leven het roer om te gooien en kwamen als vrijwilligers terecht bij ContourdeTwern. Ze merkten al snel dat ze veel overeenkomsten hadden met elkaar: “We houden niet van stilzitten, we willen weer iets gaan doen. We dragen graag iets bij aan de maatschappij!”

Elkaar inspireren

Vanuit die gezamenlijke spirit zijn ze vorig jaar bij ontwikkelcoach Ineke terechtgekomen. Het bleek dat Lia, Shirley en Rita dezelfde interesse delen: voeding: “We staan graag in de keuken en maken daar het liefst gezonde dingen.” Hoewel alle drie al gezond kookten zijn Rita en Lia door Shirley nog meer geïnspireerd geraakt en zijn de pakjes en zakjes de deur uit gegaan.
Enthousiast ging het drietal samen aan de slag met bakken. Iedere maand iets anders, met ieder individueel een persoonlijk leerdoel dat terugkomt tijdens deze activiteit. Om de maand nam een ander het voortouw, zo is er iedere maand als het ware een andere ‘chef’ die het recept bepaalt. 

Creatieve manieren

De activiteiten in het wijkcentrum liggen momenteel door het coronavirus nagenoeg stil. Maar dat weerhoudt de dames er niet van om toch de handen uit de mouwen te steken. “We mogen geen gezonde hapjes meer in de wijkcentra verkopen, dus maakten we het plan om gezonde dingen te koken voor de mensen die thuiszitten en eenzaam zijn.” Mede om deze reden en natuurlijk ook om de eigen eenzaamheid te doorbreken, komen de dames voortaan wekelijks bij elkaar voor de bakactiviteit. Gelukkig mogen er nog wel drie personen in de keuken komen om heerlijke gezonde lekkernijen te maken. Ze maken iedere week iets anders. De ene week zijn dat gezonde muffins en de week erna bijvoorbeeld een notencake. Een prachtig initiatief waarbij het gezonde wijkcentrum naar je toekomt om zo mensen een hart onder de riem gaan steken. “We raken hierbij de deelnemers, ondersteunen het sociaal werk, maar ook kwetsbare mensen die thuiszitten.”

Positiviteit

Door iets te betekenen voor een ander merken Lia, Shirley en Rita ook dat het met henzelf weer een stuk beter gaat: “Ik tel mee, ik hoor erbij, ik mag mezelf zijn.” Dus door gezond te koken en bakken voor anderen voelen de drie vouwen zich zelf ook lekkerder in hun vel. Zo snijdt het mes aan twee kanten!

Switch: denk mondiaal, handel lokaal

Het initiatief Gezonde Wijkcentra is een samenwerkingsverband tussen ContourdeTwern, Switch, de gemeente Tilburg (JOGG), Team Fit en het voedingscentrum. “Dat wijkcentra door het Voedingscentrum gecertificeerd worden is uniek in Nederland. Zo dragen ContourdeTwern en de gemeente bij aan gezonde en gelukkige Tilburgers,” aldus wethouder Rolph Dols tijdens de uitreiking van het vignet, afgelopen januari in wijkcentrum De Ypelaer. Saskia Peeters van Switch: “Ons motto is: denk mondiaal, handel lokaal. Maak de switch door bijvoorbeeld minder vlees te eten en meer groenten, meer streekproducten, tweedehandsartikelen en fair trade te kopen, en wat meer de fiets te pakken en wat minder de auto of het vliegtuig.”