Wat is daarop uw antwoord? terug naar overzicht

Ellen Mijling is wat je noemt een ‘local celebrity’. Ze is namelijk buitengewoon trouwambtenaar. Flink wat Krimpense stellen heeft zij in de echt verbonden. Regelmatig wordt ze herkend op straat en komen de echtparen haar bijvoorbeeld vertellen dat ze een kleine verwachten. Ellen’s gezicht staalt als ze deze verhalen vertelt. Andere mensen trouwen is haar hobby. En die heeft gelukkig niet geleden onder haar werk als mantelzorger, hoe intensief dat ook was.

Zorgen voor

Vanaf 2000 zorgde ze al, samen met haar man voor haar vader. Toen hij overleed in 2007, verschoof alle aandacht naar haar moeder. Zij was al slechtziend, maar dat probleem stond haar steeds meer in de weg.

”Ze kon op een gegeven moment zelfs niet meer zelfstandig naar buiten.  Bij de administratie had ze hulp nodig. En in het huishouden. Gelukkig kreeg ze die wel. Maar we moesten veel en steeds vaker bij haar langs. Dan deed bijvoorbeeld de televisie het niet meer. Had ze op een verkeerd knopje gedrukt. Van die dingen.”

Zorg aan huis. Letterlijk.

Uiteindelijk zorgde een ingrijpende beslissing ervoor dat het leven voor zowel Ellen, haar familie en haar moeder een stuk makkelijker werd. En leuker. Ze namen moeder in huis. In 2013 werd een flink deel van de benedenverdieping speciaal voor haar verbouwd en ingericht. Ze kreeg een eigen slaapkamer, een badkamer en zelfs een eigen woonkamertje. Maar daar zat ze bijna nooit. ”Ze kwam veel liever bij ons in de woonkamer zitten. Veel gezelliger.”, vertelt Ellen. ”Het was geen besluit dat iedereen zag aankomen. Op school kregen onze kinderen er vragen en opmerkingen over. Een leraar heeft er toen een halve les aan gewijd en er een mooi verhaal omheen verteld. Dat zorgde ervoor dat hun klasgenootjes ook begrepen waarom oma ineens bij ons woonde."

‘U bent ondernemer’

Zoals zoveel andere mantelzorgers kreeg ook Ellen te maken met administratie en bureaucratie. “Als je iemand in huis neemt, heeft dat gevolgen voor de AOW. Daar denk je niet meteen bij na, maar je moet het wel regelen." 

Een tijdje later kreeg ze er nog meer papierwerk bij. Er plofte een blauwe envelop op de deurmat: Moeder was vanaf dat moment voor de wet ondernemer. Of ze maar even de BTW-aangifte en de jaarrekening netjes wilde regelen. Ellen: ”Ik heb de belastingtelefoon gebeld en ik hoorde ze aan de andere kant ook achter de oren krabben. Ze zeiden dat ik het maar gewoon moest negeren. Het was wel duidelijk dat deze dame op leeftijd geen bedrijf zou starten. “Een paar maanden gelden kreeg ze eindelijk bericht van de fiscus: Moeder was inderdaad toch geen ondernemer. ”Maar goed, je bent er toch maar weer even druk mee.”

Wel een sociaal leven

Mantelzorgen is intensief. Je bent een flink deel van je dag met zorg bezig. En daarbuiten sta je klaar en weet eigenlijk nooit wanneer er een beroep op je gedaan kan worden. Uit veel andere verhalen hoor je dat er weinig tot geen tijd overblijft voor hobby’s of zelfs voor vrienden. Van dat laatste hadden Ellen en haar familie weinig last, zo vertelt ze: ”Vrienden en kennissen bleven gewoon komen. Moeder zat erbij. En dat vond iedereen gezellig, vooral zij zelf."

"En als iemand dat niet leuk had gevonden: dikke pech. Maar dat was niet aan de hand, hoor. Krimpen is echt een dorp. Iedereen kent elkaar en helpt elkaar. Dus het ging helemaal prima. En hobby’s? Tja, ik doe van alles en vind heel veel leuk. Maar het allerleukst vind ik het om mensen te trouwen. En dat was ook prima te combineren met de zorg. Zo kwam het aanstaande bruidspaar hier thuis langs om kennis te maken en de ceremonie door te spreken. Ik kon me hier voorbereiden en dan hoefde ik alleen even vervanging te regelen als ik uiteindelijk naar het gemeentehuis ging."

Vermoeiende vakanties

De zorg voor haar moeder werd steeds intensiever. Ze ging mee naar de kapper en naar de huisarts. Als de familie op vakantie ging, reisde moeder mee. En dat zorgde ervoor dat Ellen haar terugkomst vaak nog vermoeider was dan toen ze vertrok.  Dat was voor haar reden om een PGB aan te gaan vragen. Dat is een Persoonsgebonden Budget waarmee haar moeder zorg op maat zou kunnen krijgen. In dit geval wilde Ellen graag gebruik maken van respijtzorg. Tijdelijke opvang tijdens een vakantie. Zodat ze zelf ook zonder haar moeder even weg zou kunnen om echt bij te tanken.

Die aanvraag bleek een hoge muur van papier en gebrekkige kennis. Talloze loketten, formulieren en stempels. Ze kreeg te horen dat ze er geen recht op had. Ze deed haar onderzoek en wat bleek? ”Ik had er wel degelijk recht op. Maar de mensen achter de balies weten soms ook niet waar ze moeten beginnen. Dat zou ook mijn tip aan beginnende mantelzorgers zijn: doe je research. Zoek uit waar je recht op hebt en bijt door. “ Ellen kreeg uiteindelijk een PGB voor haar moeder."

Verhuizen tijdens corona

Maar toch, na een tijdje kon haar familie thuis niet meer goed voor moeder zorgen. En dan komt dat pijnlijke moment dat je een plek in een verzorgingstehuis moet gaan regelen. Ook dan komen er weer instanties en deskundigen kijken. ”Ik moest drie keer vertellen waarom ze niet meer bij ons kon wonen. Waar zij bij zat. Dat vond ik wel pijnlijk.”

Moeder stond een tijdje op een wachtlijst, maar kreeg uiteindelijk wel een plek. Ook dat was weer een bijzonder moment. Ellen vertelt: "We brachten haar erheen, midden in coronatijd. Maar we mochten verder eigenlijk niks doen. Ze was echt een beetje in de war. Zo wist ze niet waar ze was. Omdat ik er niet heen mag, skypen we nu elke dag. Ze ziet me niet meer, maar zo hoort ze tenminste wel mijn stem."

Ambassadrice

Ze regelt nog wel veel voor haar moeder en met haar kennis en ervaring helpt ze beginnende mantelzorgers in Krimpen. Samen met andere mantelzorgambassadeurs gaat ze meedenken over het simpeler maken van de regels. Maar zelfs met die activiteit erbij heeft ze nu wel veel meer tijd voor zichzelf.

Werkgevers opgelet!

Wat ze daarmee gaat doen? Ze wil weer gaan werken. "Iets in de administratie of secretarieel werk. Ik hoef echt geen carrière meer te maken, maar ik doe wel graag waar ik goed in ben." 

Dus … bedrijven en organisaties in de buurt van Krimpen; grijp die kans! Want met Ellen haal je niet alleen de vrolijkheid binnen, maar ook een schat aan die o zo belangrijke (levens)ervaring.

Ben jij mantelzorger? Kun je hulp gebruiken?

Neem dan contact met ons op. We kunnen je helpen!

Neem contact op met het lokale steunpunt.

TIP: 10 november bieden we gratis webinar aan speciaal voor mantelzorgers. Inge Jager geeft een sprankelende workshop Klein Geluk naar aanleiding van hun boek "Klein geluk voor de mantelzorger". 

Ga naar het Webinar