De Baselaer zet zich in terug naar Tilburg Oud-Noord nieuws

Begin dit jaar ontvingen alle wijkcentra van ContourdeTwern een bronzen, zilveren of gouden vignet voor de Gezonde Wijkcentra. Deze vignetten werden toegekend door Team Fit (het onderdeel van JOGG dat zich inzet voor een gezonder assortiment bij sportkantines, scholen en wijkcentra) i.s.m. het voedingscentrum. Wijkcentrum De Baselaer kreeg mede dankzij de gezonde lunches van collega’s Mimount Lahraoui en Bigala Thomas een Zilveren Vignet toegekend.

Wijkcentrum De Baselaer zet zich in voor een gezonde wijk!

De Tilburgse wijkcentra zijn zich gezond bewust van het eten en drinken dat ze aanbieden. Door gezonde alternatieven aan te bieden met producten uit de schijf van vijf en deze prominent te positioneren, is het voor de bezoeker makkelijker een goede keuze te maken. Dat is dan ook de voorwaarde om voor het certificaat in aanmerking te komen. Dat je naast het ongezonde product een gezonder alternatief aanbiedt en die ook voorrang geeft.

Alles staat of valt met de presentatie
Bigala Thomas van wijkcentrum de Baselaer: “We besteden altijd veel aandacht aan het feit dat we gezonde hapjes in huis hebben. We kijken naar wat bezoekers lekker vinden, en daar passen we onze hapjes op aan.” Mimount beaamt dat: “Alles staat of valt met de presentatie. Je kunt worteltjes en komkommers aanbieden, maar als je het op een leuke, aantrekkelijke manier presenteert gaan ze als zoete broodjes over de toonbank.”

Van je hobby je werk maken
Koken is hun passie, hun hobby. Ze vinden het dan ook heel leuk om van hun hobby hun werk te maken. Bigala: “Tijdens de Week van de Gezondheid maakten we heerlijke soep, wraps, yoghurt met granola en fruitspiesjes. Je zag onze (veelal oudere) bezoekers smullen.” Ook bereiden de dames een keer per maand een heerlijke, gezonde wijklunch voor maar €3,50. Mimount: “Die bestaat bijvoorbeeld uit volkoren pistoletjes, kaas, gerookte zalm, kipfilet met yoghurtsaus, groene salade met feta en snoeptomaatjes, melk en wortelsap.”

Een duwtje in de goede richting
Mimount en Bigala vinden het belangrijk dat hun bezoekers gezond eten. Daarom staat er op de bar altijd een schaal met appels en peren. Mimount: “Als mensen gezond eten, zitten ze beter in hun vel. We willen ze graag een duwtje in de goede richting geven.” Bigala: “Je ziet soms dat mensen een banaan, mandarijn en een appel kopen en in hun tas stoppen. Prima, dan hebben ze meteen hun gezonde dosis voor de hele week. En ze hoeven er niet meer voor de naar de fruitwinkel.”

Elkaar opvoeden
Zelf gaat Bigala wel eens over de scheef, vooral ’s ochtends. Dat ze naar de bar loopt voor een Mars of zakje zoete popcorn. “We hebben een beheerder, die noemen we onze gezonde goeroe. Die zegt dan ‘nee, Bigala, pak iets van de gezonde kant,” lacht Bigala. Mimount: “We voeden eerst elkaar op en dan de bezoekers.”

Switch: denk mondiaal, handel lokaal
Het initiatief Gezonde Wijkcentra is een samenwerkingsverband tussen ContourdeTwern, Switch, de gemeente Tilburg (JOGG), Team Fit en het Voedingscentrum. “Dat wijkcentra door het Voedingscentrum gecertificeerd worden is uniek in Nederland. Zo dragen ContourdeTwern en de gemeente bij aan gezonde en gelukkige Tilburgers,” aldus wethouder Rolph Dols tijdens de uitreiking van het vignet, afgelopen januari in wijkcentrum De Ypelaer. Saskia Peeters van Switch: “Ons motto is: denk mondiaal, handel lokaal. Maak de switch door bijvoorbeeld minder vlees te eten en meer groenten, meer streekproducten, tweedehandsartikelen artikelen en fair trade te kopen, en wat meer de fiets te pakken en wat minder de auto of het vliegtuig.”