Een bank vol vrienden terug naar overzicht

Bij de Vriendschapsbank kunnen 50-plussers meer contacten op doen door groepsactiviteiten, zoals samen wandelen, fietsen of een terrasje pikken. Of meedoen aan een film-, lees- of museum- en theatergroep. Veel van hen zijn in de loop der jaren het contact met hun vrienden verloren door echtscheiding, verhuizing of door de drukte van alledag. De Vriendschapsbank biedt een laagdrempelige manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedereen heeft vrienden nodig

Elke zaterdagochtend komt de wandelgroep van de Vriendschapsbank al vier jaar bij elkaar om gezellig te wandelen in de Oude Warande. Om daarna af te sluiten met een lekker bakkie koffie bij De Grotto of Auberge de Bonheur. Joost de Kort is initiatiefnemer van de wandelgroep: “De Vriendschapsbank heeft me op sociaal gebied veel gebracht.” .
De Vriendschapsbank is een dienst van ContourdeTwern waarbij 50-plussers meer contacten op kunnen doen middels groepsactiviteiten, zoals samen wandelen, fietsen of een terrasje pikken. Of meedoen aan een film-, lees- of museum- en theatergroep. Veel 50-plussers zijn in de loop der jaren het contact met hun vrienden verloren door echtscheiding, verhuizing of door de drukte van alledag. Dan is de Vriendschapsbank een ideale en laagdrempelige manier om nieuwe mensen te leren kennen.

De draad weer oppakken met de Vriendschapsbank

Joost de Kort (59) maakte vijf jaar geleden kennis met de Vriendschapsbank. Het jaar daarvoor was hij teruggekeerd naar Tilburg, na twintig jaar in Etten-Leur gewoond te hebben. Joost: “Ik ben geboren en getogen in Tilburg, in de Korvel. Als tiener op de m.a.v.o. had ik vrienden bij de vleet, gingen we stappen bij Baradja aan de Paleisring. Ik werkte als kwaliteitscontroleur bij het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) voor Groente en Fruit. De functies betreffende mijn vak moest ik bij de groenteveiling in Breda uitvoeren. Daarom besloot ik een huis te kopen in Etten-Leur en daar samen met mijn vriendin te wonen. In 1993 trouwden we en in de jaren ’90 kregen we drie kinderen. Zes jaar geleden scheidde ik en keerde ik terug naar mijn geboortestad, naar een fijn appartement in Theresia.". 

Het viel echter niet mee om de draad weer op te pikken. "Ik kende alleen nog mijn m.a.v.o-vrienden; die waren inmiddels getrouwd of zelfs opa en oma en hadden een heel ander leven. En ik heb goed contact met mijn familie, maar ik wilde meer wijkbewoners leren kennen. Iemand wees me op de inloop van de Vriendschapsbank in wijkcentrum Het Spoor.” Hij meldde zich aan bij de inloop en leerde in een mum van tijd nieuwe mensen kennen. Joost: “Ik was in die tijd best overspannen. De scheiding heeft me een klap gegeven. Mijn ex had mijn kinderen tegen mij opgezet, die wilden mij niet meer zien. Dat heeft me erg eenzaam gemaakt.". 

Dankzij de contacten bij de Vriendschapsbank werd die overspannenheid minder. Joost deed mee aan de activiteiten van de Vriendschapsbank als de inloop en computerles, hij ging mee naar eetcafés als Het Elfde Gebod, Anvers, Het Wapen van Tilburg en ’t Dorstige Hert en nam deel aan een maaltijd in wijkcentrum De Poorten. Een Surinaamse vrouw van de Vriendschapsbank kookte een heerlijke Surinaamse maaltijd voor de hele groep. En hij ging zelfs op vakantie met zes mensen van de groep naar een bungalowpark in Vaals. 

Een nieuwe activiteit opzetten

De toenmalige coördinator Annemarie Vermeulen vroeg hem een wandelgroep te starten. Joost: “Annemarie had een hele lijst met geïnteresseerden, maar niemand die de wandelgroep wilde opzetten. Aangezien ik ervaring had met het opzetten van activiteiten bij de FNV in Etten-Leur, was dit me op het lijf geschreven. Het is een hele leuke wandelgroep geworden. Elke zaterdagochtend wandelen we een uurtje en drinken we een kopje koffie. Het is een gezellige club dames. We wandelen het meest in De Oude Warande, maar ook wel eens in het Wandelbos. We spreken soms over een andere wandelroute of wandelrichting. Maar dat moet de leden van de wandelgroep zelf kunnen en willen. Hun wandelplezier staat voorop!”


Vertrouwen in jezelf en in anderen

De Vriendschapsbank is een verrijking van zijn sociale leven. Joost: “Als je alleen leeft, sluipt het gevaar dat je je af gaat zonderen. Ook door de vervelende zaken die je meemaakt in je leven, kun je het vertrouwen in mensen verliezen. Je moet er dan echt voor vechten niet afgestompt te raken. Door weer actief mee te doen, krijg je vertrouwen in jezelf en weer in anderen. 

De vraag van Annemarie om een wandelgroep te starten heeft me ook een extra boost gegeven. Toen pas werd de waarde van de Vriendschapsbank voelbaar.”

Ben je 50-plus en wil je ook nieuwe mensen leren kennen?

Meld je dan aan voor de activiteiten van de Vriendschapsbank. Je kunt een tijdje deelnemen aan de groepsactiviteiten, om te kijken of het iets voor je is. Daarna kun je gratis lid worden. 

Klik hier voor meer informatie over de Vriendschapsbank