ANWB Automaatjes liefdeskoppel terug naar overzicht

Steeds meer ouderen raken geïsoleerd, omdat ze steeds minder naar buiten kunnen. ANWB Automaatje van ContourdeTwern biedt uitkomst: vrijwilligers brengen minder mobiele ouderen naar de dokter, fysiotherapeut of naar een gezellig uitje, zoals koffie drinken in de stad of een bezoek aan familie/vrienden. En heel soms is ANWB Automaatje een ‘liefdeskoppelaar’. Het bracht John en Annie samen.

Even voorstellen

John de Groot (68) en Annie Smulders (75) zijn hét bewijs dat je op latere leeftijd weer liefde kunt vinden. Hij vond ANWB Automaatje als vrijwillige chauffeur en zij vond de dienst als deelnemer. En ze vonden elkaar in de liefde.

Als je het terras van John en Annie betreedt, voel je niet alleen de warmte van de zon, maar ook de liefde die ze voor elkaar voelen. Onder het genot van een kopje thee, vertellen ze hoe ze elkaar ontmoetten.


Vlinders in de buik

John: “Dat was vorig jaar, rondom kerst. ANWB Automaatje had vrijkaarten geregeld voor een kerstconcert in het Klasse Theater en ik bracht haar en een andere dame met mijn auto daarheen. Het gesprek kwam meteen op gang en we bleven doorkletsen. Ook toen ik haar thuisbracht, hebben we nog even na gekletst. En toen dacht ik: die dame wil ik nog wel vaker zien.” Dat gebeurde pas in maart dit jaar. Annie wilde naar een cursus filosofie in hotel De Postelse Hoeve en John bracht haar en haalde haar weer op.

Annie: “En weer hebben we zo gezellig gepraat.” Annie zou de dag erna naar een leesclub gaan in De Blaak, maar toen legde corona alles lam. Geen ritje, geen uitjes, niks! “John belde me om te vragen hoe het met me ging. Dat vond ik zo attent! Ik zei nog tegen een vriendin: ‘wat leuk dat vrijwilligers van ContourdeTwern me bellen.’. Wist ik veel dat dit niet gebruikelijk was en dat hij me leuk vond!”, lacht Annie.

Daarna belde hij haar nog drie keer om naar haar toestand te vragen. John: “Alles lag stil. Ze zou in een gat kunnen vallen. Ik zat zelf ook thuis en was in afwachting van een heupoperatie. De operatie was in juni. Daarna belde ik haar om te vragen of ze zin had bij mij te komen lunchen. Daar ging ze op in. Ik heb veel aan haar gedacht, maar tijdens die lunch begon het bij mij te borrelen; ik voelde echt vlinders in mijn buik.” Annie had dat niet meteen: “Ik vond in John meer een maatje, een diepe vriendschap. En ik wilde een stukje eenzaamheid doorbreken, zeker in coronatijd.”.


Eenzaamheid is een sluipmoordenaar

Want beide zijn bekend met eenzaamheid. Annie werd zes jaar geleden weduwe, na een huwelijk van 53 jaar. John verloor zijn vrouw vorig jaar mei, na een huwelijk van 41 jaar. Ze hebben ook kinderen, Annie twee zonen en John twee dochters. Annie: “Ik ben ondernemend van aard en wilde na het overlijden van mijn man niet binnen blijven zitten. Dus ging ik er op uit: naar yoga en chi kung, naar het koor of wandelen met vriendinnen. En ik had een grote hond. Tijdens het uitlaten ontmoet je andere hondenbezitters. Echter, als je thuiskomt en de deur achter je dicht doet, dan voelde je de klamme leegte. Ik kon mijn verhalen niet delen met een maatje. Dan ervaar je pas echt eenzaamheid.” Helaas overkwam Annie nog meer tegenspoed. Haar hond werd ziek; ze moest hem in laten slapen. En haar ogen gingen achteruit, waardoor ze geen auto meer kon rijden. En fietsen lukte ook niet meer. Annie: “Alles viel weg. Ik viel in een groot gat. Gelukkig hoorde ik van ANWB Automaatje. Het was best een drempel om me aan te melden, want je weet niet wie je op komt halen, maar ik heb er geen spijt van. Altijd vrolijke chauffeurs die me naar het Vrouwengilde, het koor of familiebezoek brachten.”.

John meldde zich vrij snel na het overlijden van zijn vrouw aan bij ANWB Automaatje als vrijwilliger. John: “Dat gaf me een reden om de deur uit te komen en andere mensen te ontmoeten. Eenzaamheid is voor mij als een sluipmoordenaar. Dat je thuis blijft zitten, je niet meer netjes kleedt of scheert. Omdat je denkt ‘voor wie zou ik dit doen?’. ANWB Automaatje gaf mij dat zetje om mezelf niet te verliezen. Ik vond het heel fijn om als chauffeur dienstbaar te zijn naar de deelnemers. Mensen helpen en ze een fijne dag bezorgen. Eigenlijk hielpen we elkaar.”. 

Automaatje Privé

John en Annie zien elkaar nu zo’n drie maanden. John: “Toen ik na de operatie weer kon autorijden, heb ik haar een keer opgehaald en een badge gemaakt met ‘Automaatje Privé’, dat kon ze erg waarderen.” Het werd een gezellige zomer vol fietstochtjes naar de bossen of langs het kanaal en autoritjes naar Esbeek. Ook samen boodschappen doen en eten voelt fijn. En al had Annie in het begin reserves, later kwamen de vlinders. “De eerste zoen was na een maand, maar ons meest romantische moment is toch wel een dagje naar zee. In het Zeeuwse West-Kappelle hebben we samen, hand in hand, de zon in de zee zien zakken,” glimlacht Annie.

Wel vinden ze het belangrijk allebei hun eigen leven er op na te houden. Want je wordt ouder, leeftijdsgenoten vallen weg en je kring wordt steeds kleiner. John heeft veel contact met zijn buren en kinderen. Annie ziet haar vriendinnen nog; dat is door corona wel iets minder. Annie: “Mijn vriendinnen zijn klein behuisd. Dan is het lastig 1,5 meter afstand te houden, dus zie ik ze één op één. Ook bij het koor kunnen we na afloop niet meer koffie drinken. Het is er allemaal niet gezelliger op geworden.” ANWB Automaatje is zes weken geleden weer opgestart: John heeft zich nog niet aangemeld. John: “We zitten in een risicogroep. Ondanks de voorzorgsmaatregelen wil ik nog niet rijden; we zijn nu met z’n tweeën en ik wil het risico niet lopen dat ik Annie aansteek.”.

Je moet het zelf doen!

Eenzaamheid kan ontstaan door een schokkende levensgebeurtenis zoals overlijden, echtscheiding of verhuizing naar een andere stad. Of omdat je ouder wordt en mensen om je heen wegvallen. Annie vertelt: “ContourdeTwern heeft zoveel activiteiten voor ouderen, maar je moet wel zelf actie ondernemen. Of met de hulp van een ouderenwerker. Je moet ondernemend van geest zijn.” Wat was voor hen de meerwaarde van ANWB Automaatje. Annie: “Mezelf aanmelden bij ANWB Automaatje heeft me vooruit geholpen: Mijn agenda stond weer vol. De dingen die ik wilde doen, kon ik weer blijven doen.” John: “Het gevoel nuttig bezig te zijn bij ANWB Automaatje gaf me de kracht om door te gaan. Je kunt wachten op de hulptroepen, maar dan gebeurt er niet veel.”. 

John en Annie zien de toekomst positief tegemoet. Annie: “Het voelt zo fijn, we zijn echt maatjes!” John beaamt dat: “Ik ben erg blij dat ze in mijn leven is. Je houdt elkaar in evenwicht en je helpt elkaar deze moeilijke periode door te komen. Ik kan nogal eens druk zijn en zij geeft me rust. En we genieten samen van leuke dingen doen, van boodschappen doen tot tv kijken en van samen eten tot het doen van gezellige uitstapjes.”. 


Ook voor jou is plek bij ANWB Automaatje!

Ben je op zoek naar vervoer? Of lijk het je leuk om chauffeur te worden? Wij horen graag van je.

ANWB AutoMaatje Loon op Zand

ANWB Automaatje Tilburg, Goirle Riel