Deel je zorg terug naar overzicht

Jonge mantelzorger doe je niet effe zomaar en het is zeker niet altijd chill. Hoewel het vaak als vanzelfsprekend gezien wordt, is dat dus niet zo! Van 1 t/m 7 juni is het weer de week van de jonge mantelzorger. Dé aanleiding om aandacht te vragen voor jullie. Vaak heb je al op jonge leeftijd taken en verantwoordelijkheden, die eigenlijk niet passen bij je leeftijd en die vrienden en vriendinnen niet hebben.

Eén op de tien

Eén op de tien jongeren groeit in Nederland op in een gezin, waar een gezinslid langdurig ziek is of een lichamelijke, verstandelijke of psychische aandoening heeft. Hierdoor heb je soms al op jonge leeftijd te maken met de zorg voor hun vader, moeder, broer(tje) of zus(je).
Al op jonge leeftijd moet er geholpen worden in het huishouden of met de zorg voor iemand anders. Niet altijd relaxt dus, maar toch doe je dit omdat je het misschien als vanzelfsprekend ziet.

Maar dit kan een best grote impact hebben op je leven. Als je langere tijd zorg verleent, kan dat verschillende gevolgen hebben:

  • opgroei- en opvoedproblemen door te veel verantwoordelijkheid en te weinig tijd voor je eigen ontwikkeling
  • lichamelijke en emotionele klachten zoals stress en vermoeidheid
  • meer behoefte aan zorg: jonge mantelzorgers doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg dan andere jongeren.

Deze impact wordt vergroot doordat deze jongeren niet gauw over hun zorgen praten. Vaak weten ze niet waar ze hiervoor terecht kunnen.

Om al deze redenen wil Jongerenwerk R-Newt er zijn voor jullie! We zijn er voor tips, een luisterend oor, om iets leuks te organiseren of om gewoon even te chillen met anderen. Of heb jij iets anders nodig? Gewoon vragen of stuur een appje, waarom niet?

Bekijk hier het verhaal van Bashar, jonge mantelzorger: https://youtu.be/Bx8oYzLwoPk