Bijzondere gast aan tafel terug naar overzicht

ContourdeTwern kreeg 2 weken geleden een bijzondere vraag. De Technische Universiteit wilde graag 3 zorgrobots laten kennis maken met een groep senioren om te kijken hoe zij hierop zouden reageren; of de senioren een voorkeur hebben voor één van de drie prototypes. De robot, die het meeste aanspreekt, zal verder doorontwikkeld worden.

Enthousiaste kennismaking

Welnu aan senioren met een open mind geen gebrek in Oisterwijk. Eén telefoontje verder konden ze aansluiten bij een groep senioren in de beide huiskamers van Stichting Inlooppunt. Woensdag 19 februari was het zo ver. Enthousiast maakten een aantal ouderen kennis met de zorgrobots. Zie hier het verslag van één van de vrijwilligers. 

Het lijkt erop dat een zorgrobot in de toekomst steeds meer ingezet gaat worden, ook in de thuissituatie. Een zorgrobot kan mensen met een beperking of vergeetachtigheid een handje helpen met de dagelijkse bezigheden, zoals een seintje geven als iemand zijn medicijnen in moet nemen, met bewegingsoefeningen, een spelletje spelen of een kort gesprek.

Na afloop van de warme maaltijd, onder het genot van het afsluitende kopje koffie werd er vol belangstelling gekeken naar wat er zoal op tafel kwam. Er werden 2 zorgrobots uitgepakt en een 3e op video getoond. Een van de drie robots, de kleinste, sprong er uit en sprak de aanwezige ouderen het meeste aan. Deze zorgrobot zag er uit als een klein mensje wat kan bewegen. Of zoals één van de gasten zei: “het lijkt wel op mijn babypop vroeger, die ‘mama’ kon zeggen”. Een andere opmerking was: “die kan ik op het tafeltje naast mijn stoel zetten”. De tweede zorgrobot was groter en zag er, volgens de gasten, minder aansprekend uit. Deze robot ontlokte reacties als: “lijkt me niks, want dan breek ik m’n nek erover”, “wel interessant”, tot “ik hoef hem niet, kan m’n eigen nog prima redden”. De derde zorgrobot sprak nog minder tot de verbeelding.

Het was moeilijk voor de gasten om zich een voorstelling te maken van de ontelbare mogelijkheden welke een zorgrobot biedt vanwege de onbekendheid met automatisering en EHealth. De zorgrobot kan geprogrammeerd worden via een app door de zorgverlener of de mantelzorger, als naar gelang de behoefte. Het biedt structuur en gezelligheid.  De zorgrobot kan helemaal persoonlijk worden ingesteld met bijvoorbeeld afspraken, woorden en lievelingsliedjes. De app is gebruiksvriendelijk en ook beschikbaar in verschillende talen. Ook op afstand kan de zorgrobot bestuurd worden, dit alles om de zelfredzaamheid en het thuiswonen zo lang mogelijk te waarborgen.

Algemene indruk: Leuk en bijzonder om te zien wat er allemaal mogelijk is!