Minder eenzaam met de tv aan terug naar overzicht

Datum elke donderdag
Tijd 13.30 - 15.00 uur
Kosten gratis
Locatie De Poorten

Bij MFA De Poorten ontmoeten we Ria, een prachtig verzorgde vrouw van 83 met humor die graag vertelt. Ze heeft het niet makkelijk: “Mijn man is overleden en we hebben geen kinderen. Er komt niemand bij me op bezoek. Ik voel me erg vaak eenzaam. ’s Ochtends zet ik de tv aan en die gaat pas uit als ik ga slapen. Niet dat ik kijk, hoor. Maar zo hoor ik toch wat mensen om me heen.”

Wekelijkse ontmoetingsactiviteit

Sociaal werker Sonja Havens kent veel wijkbewoners zoals Ria. “Bij ContourdeTwern vinden we het belangrijk dat mensen er niet alleen voor staan. Daarom probeer ik ze te koppelen aan een maatje, een vrijwilliger. Maar er zijn steeds meer mensen die zich eenzaam voelen en ik heb te weinig vrijwilligers. Daarom organiseer ik sinds september een wekelijkse ontmoetingsactiviteit voor mensen zoals Ria, in De Poorten.”

Als sociaal werker weet Sonja als geen ander dat ieder mens gezien en gehoord wil worden. “Als je hele dagen alleen thuis bent, kunnen de muren op je afkomen. Dan is het heerlijk om op donderdagmiddag naar het wijkcentrum te kunnen. De dames komen langs om de week door te nemen, om te vertellen over vroeger en om grapjes te maken. Ze maken echt contact met elkaar.” 

Twee vliegen in één klap

Sonja verzorgt de activiteit met vijf vrijwilligers. “Zij zijn van grote waarde. Samen luisteren we naar de bezoekers. We kijken wat er goed gaat en waar de bezoekers ondersteuning bij nodig hebben. Mijn collega Paul van Sambeek schuift regelmatig aan om op administratief gebied te helpen. Dat waarderen Ria en de anderen enorm.”

Ook voor de vrijwilligers is het een leuke activiteit. De een vindt het fijn om iets voor ouderen te doen, een ander is er ook voor zichzelf. Sonja: “Een man van 30 zat door ziekte de afgelopen jaren thuis. Stapje voor stapje hoopt hij weer in het werkproces te komen. Hij voelt zich hier helemaal op zijn gemak. Hij gaat met plezier naar de activiteit en vindt het leuk dat hij ouderen blij kan maken met zijn aanwezigheid en aandacht.” Laatst zag hij er erg tegenop om te komen. Hij had een slechte dag maar kwam toch. “Daar was hij achteraf zo blij om. Hij had doorgezet en was nuttig bezig geweest. Het is heel fijn om hem te zien groeien en weer mee te zien doen”, vertelt Sonja enthousiast. 

Een kuukske hoort erbij

De activiteit is meer dan ‘gewoon’ koffie drinken. De bezoekers hebben elkaar echt gevonden. Sonja: “Ze begrijpen elkaar, ook als het even niet lekker gaat. Ze zijn heel erg open naar elkaar toe. Het is erg gezellig en soms blijven ze eten bij het Kiemuur. En iedere week neemt iemand iets lekkers mee want ‘een kuukske hoort erbij’. Het is geweldig om dat mogelijk te kunnen maken.”

Lijkt het u leuk om ook aan te sluiten? U bent iedere donderdag van 13.30 – 15.00 uur van harte welkom. Als u het spannend vindt om de eerste keer alleen naar De Poorten te komen, kunt u van tevoren contact opnemen met Sonja. Zij zorgt er dan voor dat u wordt ontvangen. Telefoonnummer Sonja Havens: 06 205 90 811

Contactgegevens

Contact Sonja Havens
Telefoonnummer 06 205 90 811
E-mailadres sonjahavens@contourdetwern.nl