Blog van Gon Een kijkje in de organisatie ‹ terug naar overzicht

Mantelzorgers helpen elkaar

20 november 2020

Wanneer de één zorg nodig heeft en de ander uit liefde en betrokkenheid doet en geeft wat nodig is. Niet even een paar dagen of weken, maar maanden of zelfs jaren. Hoe houd je dat vol? 

Grenzenloos 

Wat een gekke term eigenlijk, mantelzorg. Een mantel die draag je, die hang je op de kapstok. Hij zegt niks, helpt je hooguit op het juiste moment warm te blijven – ook belangrijk, maar toch.  

Mensen, families, kennissen, maken in een leven heel wat mee. De band die je met je naasten opbouwt is onvervangbaar. Vreugde en verdriet deel je, bij nacht en ontij ga je eropaf als een kind je nodig heeft, zelfs al is het al lang volwassen. Je staat in de startblokken zodra je moeder niet lekker is, zodra je er een ‘niet-pluis’ gevoel bij hebt. Er ontstaan soms leefsituaties, waarin de één zorg nodig heeft en de ander uit liefde en betrokkenheid doet en geeft wat nodig is. Niet even een paar dagen of weken, maar maanden of zelfs jaren. Grenzeloos, zoals het leven zelf. 

Balans 

Dat ‘zorgen voor elkaar’ is een diep menselijke behoefte en kracht. Van geven kun je zelf ook rijker worden. In kleine gebaren vind je geluk. De grote spectaculaire gebeurtenissen die misschien niet meer haalbaar zijn, relativeer je. Maar, als een situatie lang voortduurt, dan kan dat ook te veel worden. Dat wordt vaak niet onderkend. Mensen kunnen soms erg lang doorgaan voordat ze ontdekken hoe zwaar het zorg verlenen en het voortdurende zorgen hebben over een naaste is. Je eigen leven inrichten, zelf iets leuks doen en al die zorgen even vergeten, dat is ongelooflijk nodig. Ook dat is een diep menselijke behoefte.  

Durf 

Een belangrijke boodschap rondom de Dag van de Mantelzorg is voor mij: durf het los te laten en durf even te genieten. Jouw identiteit is niet ‘de mantelzorger van’, maar wie je zelf bent als persoon. Als je dat toelaat, is de kans groter dat de dagen en weken die volgen minder zwaar voelen.Dus geniet ervan! Je bent geen mantel, die kan elke dag om de schouder gehangen wordt. Maar een mens dat heus ook eens af en toe uit de zorgsituatie mag stappen. 

Mantelzorg-tip van en voor mantelzorgers 

De afgelopen weken deelden ErnaAstrid, EllenWillemijn en Jolanda hun mantelzorg-verhalen. In hun blogs lees je over afscheid nemen, hoe humor alles draagbaar maakt, hoe en waar je hulp kunt krijgen en delen zij hun ervaringen en tips. 

Groet,
Gon

categorieën:

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Naam
E-mail
Reactie