Blog van Gon Een kijkje in de organisatie ‹ terug naar overzicht

I can’t breathe

4 juni 2020

De dood van George Floyd, door toedoen van gewelddadig optredende Amerikaanse agenten, confronteert mensen over de hele wereld met beelden die we liever niet zien. ‘I can’t breathe’, riep hij minstens 16 keer, zo wijst een filmpje van een omstander uit. Maar het hielp niet. Niemand kan nog geloven dat dit een incident is. Het aantal doden als gevolg van politieoptreden in de VS ligt al een aantal jaren boven de 1000. Een kwart daarvan is Afro-Amerikaans, terwijl die maar 13% van de bevolking uitmaken. Dat wijst op een institutioneel probleem, gebaseerd op een voedingsbodem van racistisch denken en oordelen. Amerika lijkt gepolariseerd zoals in de tijd van Martin Luther King.

Nu de wereld een groot social mediadorp is geworden, ontgaat dit niemand. En ook in Nederland is de verontwaardiging groot: logisch, want racisme is bepaald nog niet uitgebannen in onze samenleving. Heb je een gekleurde huid, dan is het vrijwel zeker dat je ooit bent geconfronteerd met een racistische bejegening vanwege die huidskleur. Of je nu jong of oud bent. De ene keer is een voetbalwedstrijd het decor, zoals dit seizoen bij de apengeluiden en scheldkanonnades richting Ahmad Mendes van Excelsior, door ‘supporters’ van FC Den Bosch. Een andere keer gaat het om etnisch profileren door de politie, of een weigering in een discotheek. En anders is er altijd wel een politicus die alle Marokkanen het land uit wenst, zelfs op de dag van herdenking van de massadeportaties en -moorden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De aandacht laait op incidentele basis op, maar het fenomeen is een naargeestige constante; elke dag, elke week, jaar in jaar uit.

Dit moet stoppen. Want het ondermijnt het samenleven. Het knaagt aan het gelijkheidsbeginsel, aan mensenrechten. Het blokkeert kansen om gelijkwaardig mee te doen. Maar hoe daar mee om te gaan? Als samenleving? Als maatschappelijke organisatie? Gaan we de barricades op? De gemoederen tot bedaren brengen? Of moeten we neutraal blijven en in stilte afwachten? Dat is elke keer de vraag. Neutraal blijven alléén, is zeker niet genoeg. Leven is keuzes maken, elke dag weer. Kies je voor stilzwijgen, dan accepteer je een realiteit die verwerpelijk is. Onze organisatie staat voor het bouwen aan een inclusieve samenleving. Dat is een samenleving waar iedereen thuis hoort en mag zijn wie hij of zij is. Seksuele geaardheid, genderidentiteit, culturele achtergrond, etnische achtergrond, we verschillen allemaal. Gelukkig maar. Maar er is geen wij en zij. Althans, niet in de wereld waarin wij graag willen leven.

Nederland is geen VS. We hebben niet die diepliggende gepolariseerde situatie waar klassen- en rassentegenstellingen het land bijna uit elkaar doen barsten. En ons staatshoofd heet geen Trump, die alléén maar denkt in wij en zij, en geen kaas heeft gegeten van de verantwoordelijkheid om de boel een beetje bij elkaar te houden. Nee, ook Nederland is geen aards paradijs. Het moet niet nodig zijn dat kinderen van tweede, derde of vierde generatie migrantengezinnen hun bestaan nog moeten ‘verdienen’. Het mag niet zo zijn dat mensen met een Marokkaanse achtergrond bij een aanslag door Islamitisch extremisten aangekeken worden op de daden van deze terroristen. Ieder moet trots kunnen zijn op eigen huidskleur, afkomst en identiteit. ‘Hier adem ik vrij’,  schijnt Koning Willem II over Tilburg gezegd te hebben. Dát moet ons gemeenschappelijke motto zijn. Wie dat motto aanstaande zaterdag tijdens de demonstratie in Tilburg - of tijdens demonstraties elders - kracht wil bijzetten, die steunen we.

Toch zal niet iedereen voelen dat dit het juiste moment is om in massaliteit te gaan demonstreren. Want het coronavirus ontneemt wie ziek wordt de adem en mondkapjes beschermen onvoldoende als mensen dicht op elkaar gaan staan. Ook daarvoor hebben we begrip. Een succesvolle strijd tegen racisme hangt immers niet alleen af van een zaterdag in juni, maar bestaat uit medemenselijkheid en solidariteit gedurende het hele jaar. Dus laten we in vrijheid het gesprek voeren en samen blijven bouwen aan een inclusieve maatschappij.

ContourdeTwern kiest geen neutrale positie. We staan voor een inclusieve samenleving. We laten mensen Nooit Alleen. Dat kan door te demonstreren, zaterdag, of op een andere dag. Dat kan ook door steun te bieden aan wie zich gediscrimineerd voelt. Door mensen aan te spreken die bewust of onbewust andermans grondrechten schaden. Het hele jaar door. Door jong en oud erop te wijzen dat een gewelddadige reactie sowieso niet helpt. Want door de ander in zijn vrijheid te belemmeren, neemt de eigen bewegingsvrijheid niet toe. Integendeel. Laten we elkaar de ruimte gunnen om in vrijheid te ademen.

categorieën:

3 reacties

Tinus Brabers
Tinus Brabers
05 juni 2020, 1:26

Beste Gon,
Sterk stuk!
Wat mij betreft laat je je wekelijks uit over thema's en onderwerpen als dit.
Nu stoot je met je stellingname rond dit thema niemand tegen het hoofd.
Ik vind dat de bestuurder van de grootste welzijnsorganisatie van de regio zich ook veel vaker over meer en ook minder geaccepteerde situaties zich uit zou mogen spreken.
Ik zou het geweldig vinden als dat zelfs tegen het standpunt van de gemeente in zou kunnen zijn, maar in het belang van de meest kansarmen, de minst gehoorden, de zwaarst getroffenen. Vooral ook zij die juist door de enorme bureaucratische gemeentelijke overheid de dupe zijn. Die het al niet breed hebben en dan ook nog geconfronteerd worden met rigide beleid van onze stad.

Jouw subsidie verstrekker. Maar van mij mag je helemaal los gaan als directeur bestuurder als jij meent vanuit jouw professie dat het ook anders kan.
Zou prachtig zijn. Terug naar een gemeente die georganiseerde tegenspraak financiert. Gewoon omdat men daar zelf op den duur beter van wordt. Met goed gefundeerde kritiek wordt je er alleen wijzer van!

Gabie Conradi
Gabie Conradi
05 juni 2020, 7:11

Wat een prachtige column!
Ik ben trots op en blij met de samenwerking tussen Zorgbelang Brabant en ContourdeTwern, samen met MEE de Meentgroep en de gemeente Tilburg, waar we samen voor ALLE Tilburgers streven naar ondersteuning door inzet van een zo divers mogelijk samengestelde groep meedenkers.
Samen dragen wij actief een steentje bij aan een echt inclusieve samenleving. Iedere dag weer!

Harry van der Klink
Harry van der Klink
05 juni 2020, 22:28

Uitstekende bijdrage Gon. Naast de uitspraak “Hier adem ik vrij” kan ik mij ook nog altijd vinden in de uitspraak van Erasmus: “De hele wereld is je vaderland”. In deze tijd waar het populisme regelmatig hoogtij viert, is het belangrijk om ons uit te (blijven) spreken voorstander te zijn van en te strijden voor een inclusieve samenleving.

Plaats een reactie

Naam
E-mail
Reactie