"Focus op wat mogelijk is" terug naar nieuwsoverzicht

“We kunnen hem echt niet meer missen hoor!” Dat antwoordt Bigala Thomas, centrumcoördinator van wijkcentrum De Baselaer, als ik haar vraag hoe het samenwerken met Patrick bevalt.

Patrick Meijvis is 39 jaar en sinds januari volledig afgekeurd. Boosdoener is de Ziekte van Parkinson waar hij al enige jaren aan lijdt. Op aanraden van zijn schoonzus komt hij eind maart binnengewandeld bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk in De Poorten, waar ik als coördinator werk. Hij vertelt over zijn wensen en ambities en al snel ben ik onder de indruk van zijn positieve instelling en enthousiasme om iets te doen. “Achter de geraniums zitten, kan altijd nog”, een mooie uitspraak van iemand die heel zijn werkende leven als hovenier actief was.

“Door Parkinson kan ik bepaalde dingen niet meer doen, maar ik kan nog heel veel wel. Ik woon vlakbij De Baselaer en zou daar graag willen werken. En ik wil graag een maatje voor iemand zijn. Bij iemand thuis komen die eenzaam is. Zolang ik dat kan doen, wil ik graag op die manier van betekenis zijn.” Duidelijke taal. Deze jongeman weet wat hij wil. Ik ga aan de slag voor hem.

Een gouden match

Binnen een paar weken is Patrick gekoppeld aan een meneer die veel thuis is en een klein sociaal netwerk heeft. De klik is er direct. Dat komt mede door hun gedeelde passie voor Nederlandse muziek en het drinken van lekkere bakjes koffie. Een gouden match! Iedere week gaat Patrick op woensdag naar hem toe en zijn ze zo 2,5 uur samen.

Patrick wil graag werken in De Baselaer. “Zo kan ik mensen helpen, en kom ik onder de mensen. Ik wil niet hele dagen thuis zitten.” Ik stel hem voor aan collega Mimount Lahraoui die het meteen ziet zitten. Ze is een open inloop aan het starten op dinsdagochtend voor bewoners die vragen hebben over financiën, wonen, gezondheid of gewoon een praatje willen maken. Er zijn op dat moment spreekuren van het IMW en ContourdeTwern. En iedereen die langskomt met vragen, komt eerst via haar. Sommige vragen kan ze beantwoorden, andere niet en die mogen dan door naar het spreekuur. Ze kan wel wat hulp gebruiken.

Absolute meerwaarde

Patrick start bij de open inloop en het bevalt meteen goed. Hij wordt gezien door collega Bigala, de centrumcoördinator. Zij kan ook wel extra handjes gebruiken achter de bar en trekt de stoute schoenen aan. Natuurlijk zegt Patrick daar geen nee tegen en gaat hij ook daar aan de slag.

Binnen een paar maanden nadat Patrick binnenliep bij het Steunpunt, is hij vrijwilliger bij de inloop, achter de bar én maatje. Hij werkt nu vier dagdelen per week.

Iedereen is blij met hem: “Hij is altijd blij en positief. Ik hoef hem niet steeds te vragen iets te doen. Patrick ziet het zelf en onderneemt actie. Hij blijft vaak wat langer hangen zodat een beheerder even een boodschap kan doen. Hij heeft een goede klik met de andere collega’s en hoort echt bij het team”, aldus een trotse Bigala. Ook Mimount is trots: “Het is echt fijn dat hij er is bij de open inloop. Hij kan met iedereen een praatje maken en helpt de mensen vooruit. Het is een absolute meerwaarde dat hij er is.”

"Kijk naar wat je wel kunt"

Patrick straalt bij het krijgen van al die complimenten. “Ik vind het werken met collega’s en klanten heel fijn. Ik ben graag onder de mensen en kan hier precies doen wat ik graag wil.”

Als ik tot slot vraag wat hij mensen mee zou willen geven die net als hij een ziekte of beperking hebben, antwoordt hij resoluut: “Kijk vooral naar wat je wel kunt. Blijf niet hangen in wat je niet meer kunt. Dat heeft geen zin. En je kunt nog zo veel.”

Wat een wijsheid en wat een positieve levensinstelling. Mensen als Patrick inspireren mij en maken mijn werk zo leuk en waardevol. Laat je ook inspireren en ga eens een kopje koffie drinken met Patrick in De Baselaer. Hij schenkt hem graag voor je in!

Steunpunt Vrijwilligerswerk

Zou je zelf ook wel vrijwilligerswerk willen doen? Weet je wat je wilt of juist nog niet? Twijfel je over je mogelijkheden? Kom eens vrijblijvend langs bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk in De Poorten. We zijn open op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 – 12.30 uur en helpen je dan graag!

Babiche Klijs
Coördinator Steunpunt Vrijwilligerswerk Tilburg Oud-Noord
babicheklijs@contourdetwern.nl

facebook reacties