Scholierencompetitie Watch Your World terug naar overzicht

Voor Jongeren

Met de Scholierencompetitie in twee Brabantse gemeenten (Tilburg en Eindhoven) betrekt Switch jongeren op een eigentijdse manier bij mondiaal burgerschap.

Jongeren op hun manier betrekken

In een aantrekkelijke spelvorm passeren thema’s als het armoedevraagstuk, internationale samenwerking en mondiaal burgerschap de revue. Tijdens de inhoudelijke voorbereiding op het finalespel krijgen jongeren concrete en bruikbare tips over wat ze zelf kunnen bijdragen aan een betere wereld.

In een levensgroot Triviantspel komen de diverse thema’s aan de orde. Daarnaast krijgen de jongeren specifieke vragen over het werk van een kleine ontwikkelingsorganisatie - een lokale stichting – waaraan hun school is gekoppeld. De geldprijs die ze ermee winnen, gaat naar hun ‘eigen (ontwikkelings-)organisatie’.

Het spel fungeert als afsluiting van een lestraject. Dit project is al jaren zeer succesvol in de provincie Brabant

OP 12 april 2019 vindt de 15e editie in Tilburg plaats bij Fontys Hogeschool Campus Stappegoor. Deelnemende scholen zijn het Theresialyceum, Beatrixcollege en Koning Willem2  college. Zij kunnen geldbedragen winnen voor de Stedenbanden Tilburg Matagalpa en Tilburg Same Tanzania en de Stichting Sierra Leone Youth Initiative. Na een bloedstollend slot kwam in 2018 nieuwkomer Willem 2 College als winnaar uit de bus.

In Tilburg is de  Scholierencompetitie onderdeel van het meerjarige programma ToekomstAtelier dat Switch/ContourdeTwern uitvoert in het kader van Een Wereld Te Winnen.

Op 17 december 2018 wais het weer de beurt aan Eindhoven. Deelnemende scholen zijn het Augustinianum, Van Maerlantlyceum en Novaliscollege. Door omstandigheden deed Novaliscollege dit jaar niet mee. De opengevallen plaats werd opgevuld door het Van Maerlantlyceum die meedeed met een extra klas. De projecten waarvoor zij strijden zijn van de Stichtingen Emfuleni (Zuid Afrika), Cambodia Dutch en Bambale (Congo). Het Augustinianum was de uiteindelijke winnaar.

Contactpersoon: Clasien Vermeer, clasienvermeer@contourdetwern.nl