Tilburgse Vrijwilligersprijzen terug naar overzicht

Wie wint de prijs? De stembussen zijn geopend. Even voorstellen. Dit zijn de drie genomineerden voor de Vrijwilligersprijs 2019 van de gemeente Tilburg: Faaisa Cabdi, René Dinant en Sjef Zeebregts.Cabdi, Dinant en Zeebregts behoren tot de twintig vrijwilligers die zijn voorgedragen bij de organisatie. Tevens werden twaalf organisaties aangemeld.

'Lot' vrijwilligers in handen van Tilburgers

Een voordrachtjury, aangevuld met de winnaars van vorig jaar, koos uit alle kandidaten drie genomineerde vrijwilligers, drie genomineerde organisaties en de winnaar van de Jongerenvrijwilligersprijs. Hun ‘lot’ ligt vanaf vandaag in de handen van alle inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Zij kunnen tot en met 14 oktober eenmalig hun stem uitbrengen op hun favoriete vrijwilliger en/of organisatie. Dat kan via vrijwilligerstilburg.nl en contourdetwern.nl. Wie geen computer heeft kan terecht bij de vrijwilligerspunten (de adressen vind je op www.vrijwilligerstilburg.nl).

De publieksstemmen wegen voor tweederde deel mee. Een vakjury verdeelt het resterende deel. De vakjury bestaat uit Thea van Blitterswijk (Het Ronde Tafelhuis), Karen Broekhuis (Factorium) en Peter Franken (Tilburgs Sportgala).

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een avond voor genodigden op 25 oktober bij Interpolis in Tilburg. Dan wordt tevens de winnaar van de Jongerenvrijwilligersprijs gehuldigd. Er zijn vijf kandidaten, de voordrachtjury bepaalt wie wint. Zaterdag 5 oktober verschijnt een interview met de winnaar in het Brabants Dagblad.

De Tilburgse Vrijwilligersverkiezing wordt georganiseerd door VrijwilligersTilburg (ContourdeTwern), in opdracht van de gemeente Tilburg en samen met het Brabants Dagblad.  Interpolis en Rabobank Tilburg en omgeving stellen het prijzengeld ter beschikking en verzorgen de feestelijke prijsuitreiking.

Faaisa Cabdi

Waarom zet ze zich al zo lang in voor andere vrouwen in Tilburg-West en Tilburg-Noord? Faaisa Cabdi (51) hoeft niet lang over de vraag na te denken.  Een lach: ,,Ik hou van mensen, ik ben iemand die altijd wil helpen. Dat is mijn hobby.” 

Al negentien jaar is ze vrijwilliger bij ContourdeTwern in de wijk Wandelbos. Ze geeft naailessen, coacht vrouwen bij het oplossen van problemen, helpt bij festiviteiten en organiseert bijeenkomsten voor de multiculturele vrouwengroep. Ze vertellen er hoe instanties als de GGD en de Belastingdienst werken. ,,Ik wil dat moeders actief worden en niet thuis blijven zitten. Je moet leren om samen te leven.”

Ook helpt ze bij Ouderkamer De Dirigent in de wijk Stokhasselt. Anderen roemen haar om de verbindende rol die ze heeft in beide wijken. ,,Toen ik dertig jaar geleden in Nederland kwam wonen, was het niet makkelijk. Ik wilde zelfstandiger worden. Door hulp aan anderen te bieden hoop ik dat ook zij zelfstandiger kunnen worden.”

René Dinant

René Dinant (59) staat iedere zondag met plezier vroeg op om op tijd bij het Cruyff Court in Stokhasselt te zijn. Daar wachten ruim twintig vluchtelingenkinderen, die met de fiets of te voet naar het veldje komen. Het is zijn panda-team (bedacht door een van de kinderen) aan wie hij hockeytraining geeft. ,,Maar we trainen niet alleen. Het is ook belangrijk dat ze met anderen wedstrijdjes en toernooien spelen. We zijn pas in Boxtel geweest, binnenkort gaan we naar Rotterdam.”

De kinderen hebben allemaal een eigen ‘verhaal’. ,,Het is heel belangrijk dat ze in een veilige omgeving weer vertrouwen opbouwen. Ik betrek ook de ouders. Dat contact is ontzettend belangrijk. Door het hockey haal je hele gezinnen uit het isolement.” 

Zijn ervaringen van afgelopen vier jaar beschreef Dinant in het boek ‘Yell, yell, yell. De panda's winnen wel, hockey is een samenspel’, dat hij in eigen beheer uitgaf. De opbrengst is bedoeld voor de aanschaf van materiaal voor de panda's.

Sjef Zeebregts

Sommige mensen rollen van het ene in het andere vrijwilligerswerk...en blijven rollen. Zo iemand is Sjef Zeebregts (66). Hij is voorzitter van Cliëntenraad Mee, voorzitter Platform Jeugdzorg Hart van Brabant, lid van wijkraad Hasselt, vrijwilliger bij wijkcentrum De Poorten en vrijwilliger bij behandelcentrum De Hazelaar. ,,Ik vind het leuk om mensen te helpen, dat heb ik van mijn moeder.”

Tevens doet hij het wedstrijdsecretariaat bij amateurclub Willem II, daarvoor al ruim twintig jaar bij JPS en Nordea. ,,Mijn vrouw Joke ging altijd mee, zaten we samen in bestuurskamer.” Ze overleed onlangs aan de gevolgen van de ziekte MS. Ruim dertig jaar was hij mantelzorger, afgelopen twaalf jaar woonde zijn vrouw in De Hazelaar. Stak hij meteen daar de handen uit de mouwen. ,,Ik help bij de kerkdiensten, haal en breng er bewoners naar muziek- of bingomiddagen.  We hebben een Willem II-groepje. Soms gaan we naar de wedstrijden. Oud-trainer Co Adriaanse is hier wel eens op bezoek geweest.” 

Stichting HandiCAP
Stichting HandiCAP heeft tot doel om mensen met een beperking of een psychische zorgvraag het plezier van paardrijden te geven. In weer en wind lopen de vrijwilligers - sommigen al 25 jaar lang - naast de paarden om de cliënten een ontspannend en plezierig ritje te laten maken. Het zijn tochten van zo'n 10 tot 12 kilometer. Fysiek is dat zwaar werk, maar ze doen het graag en altijd met een lach.

Stichting Alleen op deze Aarde
Niemand zou zich eenzaam moeten voelen. Met die missie spoort Stichting Alleen op deze Aarde eenzame mensen op.  Rond feestdagen en speciale dagen zoals de Vergeet-me-niet-dag en de Dag van de Ouderen houdt ze grote activiteiten. Speciaal voor 50-plussers organiseert de stichting een Kerst-in op Eerste Kerstdag. Met keukengesprekken, gezamenlijk etentjes, lezingen en reizen wil ze eenzame mensen uit hun isolement halen.

Stichting Kindervakantiewerk Tilburg
De cijfers zijn indrukwekkend. Met bijna 1000 vrijwilligers zorgt Stichting Kindervakantiewerk Tilburg ervoor dat 3.200 kinderen hun zomervakantie afsluiten met sport, spel en uitstapjes. Tilburg kent elf afdelingen. Lang van te voren zijn de vrijwilligers bezig om de weken voor te bereiden. Sommigen doen dat al heel lang. Zoals Frans Staps van de afdeling Groeseind-Hoefstraat. Hij is al sinds 1970 actief.  

(Bron: BD d.d. 28.09.2019 | Hein Eikenaar; foto's: Jan van Eijndhoven)