De architectuur van Jeruzalem terug naar overzicht

Eind maart opende het compleet verbouwde buurthuis Jeruzalem, in Tilburg-Zuid. Hoewel het buurthuis altijd al een plek was waar veel Tilburgers elkaar troffen, is het sinds de verbouwing een nóg prettigere plek om te vertoeven. Hoe dat komt? Door onder meer de samenwerking met architect Armand Hermans (HSH Architecten) en interieurarchitect Femke Gerris (VORM EN ZO), die ervoor zorgden dat buurthuis Jeruzalem een pláátje is om te zien.

Een plaatje om te zien

Buurthuis Jeruzalem stond bij de gemeente op een lijst van te slopen gebouwen. Hier was weerstand tegen en dus ging er een verzoek richting gemeente met de vraag of buurthuis Jeruzalem niet kon blijven staan. De gemeente benaderde Wil Habraken van HSH Architecten, waarna Armand Hermans al gauw in beeld kwam. Armand: “De kwaliteit van het pand bleek in orde. Hierdoor kon het karkas blijven staan. Niet veel later kreeg HSH Architecten de opdracht van de gemeente om buurthuis Jeruzalem opnieuw in te richten. Een mooie klus!”

De verbouwing van buurthuis Jeruzalem is een bijzondere opdracht, zo vindt ook Femke Gerris. “ContourdeTwern mocht met bewoners bepalen wat er met het vrijgekomen budget ging gebeuren. Samen met de bewoners hebben wij toen een programma van eisen samengesteld. We hebben het echt sámen gedaan. Er werden sessies gehouden waarbij we om de tafel gingen om het gewenste interieur te bespreken, heel erg leuk.” Deze sessies werden door Femke en Armand vertaald naar een nieuwe inrichting, welke tijdens een bewonersavond werd gepresenteerd aan ContourdeTwern, bewoners en gemeente.

Uit de sessies met ContourdeTwern en bewoners kwam al snel naar voren dat buurthuis Jeruzalem een soort huiskamer voor de wijk moest zijn. Een pand met een warm uiterlijk, waar iedereen graag komt. Geen oubollige sfeer. Een mooie klus voor interieurarchitect Femke. “De gezellige caféstoelen zijn tweedehands en de tafels zijn gemaakt in de werkplaats van Diamant Groep”, vertelt Femke.

Armand: “Het was een ingrijpende verbouwing. Eigenlijk zijn alle eerdere verbouwingen ongedaan gemaakt en is de oude indeling weer in ere hersteld. Daarbij kwamen authentieke elementen tevoorschijn, zoals mooie stucplafond. Ook de houten vloer in het zaaltje is gehandhaafd. Verder heb ik als architect vooral gekeken naar hoe het pand logischer ingedeeld kon worden.” Een voorbeeld van een nieuw element is de trap in de ontmoetingsruimte, waardoor de bovenverdieping beter gebruikt kan worden.

Het buurthuis is nu bijna een half jaar in gebruik en nog altijd is het een plek waar heel Jeruzalem – maar ook mensen búiten de wijk – graag komt. De sfeer is goed, de mensen hartelijk en de koffie staat klaar. Kom jij ook een keer een kijkje nemen in buurthuis Jeruzalem? Je vindt het buurthuis aan de Caspar Houbenstraat 109 in Tilburg.

facebook reacties