Zuiderplezierfestival terug naar overzicht

Eind augustus vond het Zuiderplezierfestival plaats ter ere van het 10-jarig bestaan van MFA het Zuiderkwartier. Vier dagen lang was het feest voor jong en oud met uiteenlopende activiteiten, lekker eten en heel veel muziek.

Het ontstaan van het Zuiderkwartier

Ruim 15 jaar geleden is er een start gemaakt met de herstructurering van de Uitvindersbuurt en Zeeheldenbuurt. Oude huizen werden gesloopt of opgeknapt en buurthuizen (ook wel ‘clubhuizen’ genoemd) zoals de Vleugel, Trouwlaan en Soekmekaar moesten plaatsmaken voor één grote multifunctionele accommodatie, het Zuiderkwartier genaamd. Deze herstructurering en de komst van het Zuiderkwartier heeft voor veel ‘reuring' gezorgd in de wijk. En nog steeds zijn er veel wijkbewoners die met weemoed terugdenken aan die oude tijd.

Het Zuiderplezierfestival

Het Zuiderplezierfestival had elke dag een ander thema. Op donderdag was het thema ‘nooit alleen’. 500 buurtbewoners schoven aan voor een gratis en gezond ontbijt voor de hele wijk. Het was bijzonder om zoveel verschillende mensen uit de wijk te mogen ontvangen in het gebouw. Aansluitend was er een workshop fysio voor ouderen. Die konden ervaren wat verantwoord bewegen betekent o.l.v. beweegdocent René de Beer. Later op de dag was er een reünie voor iedereen die heeft meegeholpen aan de totstandkoming en ontwikkeling van het Zuiderkwartier. Met zo'n 50 man een leuk weerzien en gezellig feestje. Na een feestelijk diner in het wijkrestaurant werd de eerste avond afgesloten met een Bingo XXL. Met extra prijzen, speelrondes, een hapje en een drankje. De opbrengst van de avond ging naar het kindervakantiewerk. 

Jong & Oud

De tweede dag van het festival had als thema ‘Jong & Oud’. Senioren konden genieten van een chique high tea met champagne, heerlijke gebakjes, fingersandwiches, broodjes en bonbons. En natuurlijk thee! Voor de leerlingen van BS de Triangel was er een sport- en spelmiddag georganiseerd waar samenwerking, respect en beweging centraal stonden. Vrijdagavond werd er door vrijwilligers van Club FlyZ en disco De Vleugel een groots dansevenement voor het hele gezin georganiseerd. Naast bijna 100 kinderen waren er ook zo'n 35 ouders aanwezig, die hun kinderen het dansen aanleerden. Naast diverse DJ’s waren er optredens van Bralanka, Junior Leonard en Farah.

Sport en Spel

De derde dag had als thema ‘Sport en Spel’. Voor de jeugd waren er de hele dag workshops zoals hoelahoep, kickboksen, Tigers en acrobatiek. Buurtsport had uitgepakt met een BMX-baan, streethockey en een panna-veldje. Hier kwam heel wat jeugd op af. Daarnaast was de parkeergarage van de GGZ omgetoverd tot een spectaculaire lasergame arena met obstakels, skelters en rookwolken. Kinderen konden met hun lasergun door de ruimte rennen en elkaar ‘afschieten’.  Een actief spel, dikke rijen voor de deur. “Echt een succes, en voor herhaling vatbaar”, aldus Debbie (R-newt kids) De dag werd afgesloten met de Hollandse dansavond. Een begrip in het Zuiderkwartier. Met muziek van DJ Peerke en optredens van o.a. Danny Swinkels en Alan Grey. 

De Zuiderbazaar

De laatste dag van het Zuiderplezierfestival had het thema ‘Ontmoeten’. En waar kan dat beter dan bij de ochtendmis in de naburige kerk. Nooit alleen, mensen samenbrengen, elkaar helpen, opkomen voor mensen in nood. Dat hebben de kerk en het wijkcentrum met elkaar gemeen. De hekkensluiter van het festival was de Zuiderbazaar.  De perfecte plek om (nieuwe) buurtbewoners te ontmoeten en bij te kletsen met (oude) bekenden. Alles natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje, veel muziek, kinderactiviteiten, gezellige kraampjes en toffe optredens! Een groots spektakel en mooie afsluiter van het Zuiderplezierfestival.

De organisatie!

Het Zuiderplezierfestival werd georganiseerd in samenwerking tussen ContourdeTwern, Buurtraad Oerle, Wijkraad Zuiderkwartier, BS de Triangel, R-Newt, Buurtsport, GGZ Breburg. Rob Haen (centrumcoördinator Zuiderkwartier) “We kunnen terugkijken op een heel gezellig en drukbezocht festival. Ik wil dan ook alle buurtbewoners, vrijwilligers, collega's, organisaties, sponsoren en bezoekers bedanken voor dit superfeest!"

facebook reacties