"Het mooiste vak dat er is" terug naar overzicht

Het zit er bijna op, de periode waarin Sjef van der Klein (27) zich Sociaal Werker van het Jaar mag noemen. De Tilburger kijkt terug op een bijzonder jaar, waarin hij onder meer premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander ontmoette. “Daar ben ik trots op.”

Sjef heeft het afgelopen jaar ontzettend veel mensen ontmoet en veel bijzondere ervaringen opgedaan. “In het begin was ik nogal overdonderd door alle aandacht van Omroep Tilburg, Omroep Brabant, RTL en verschillende schrijvende media. Ik was zoekende, voelde me ongemakkelijk zelfs. Want wat werd precies van mij verwacht?” Toen Sjef de schroom van zich afgooide en besefte dat zijn titel een middel was om het belang van sociaal werk te promoten, groeide hij in zijn rol.

“En toen ontving ik een brief met uitnodiging van premier Mark Rutte. Ik mocht met hem in gesprek in het Catshuis in Den Haag. Dat was een bijzondere ervaring”, vertelt Sjef. “Waarover we spraken? Het langer zelfstandig wonen van ouderen in combinatie met mantelzorg en soms dementie. En de druk die dit legt op het sociaal werk. Premier Rutte erkende dit probleem en adviseerde me dit signaal af te blijven geven aan de gemeente.”

Langer thuis wonen & onderwijs

Ook zijn ontmoeting met koning Willem-Alexander blijft de Sociaal Werker van het Jaar bij: “Met hem sprak ik over de kracht van het onderwijs, want ik geef ook les aan toekomstige collega’s bij Onderwijsgroep Tilburg. Ik vind dat een leven lang leren bijdraagt aan de verdere professionalisering van het sociaal werk.”

Sjef vindt investeren in bijscholing van professionals erg belangrijk. “Ook met koning Willem-Alexander praatte ik over het langer thuis wonen. Hij vroeg me of ik technologie als oplossing zie bij dit vraagstuk. Ik vertelde dat de technologie al ver is, maar dat de implementatie van technische hulpmiddelen niet zo gemakkelijk is en om maatwerk vraagt.”

Maatschappijkritisch

Sjef sprak niet alleen met premier Rutte en koning Willem-Alexander over langer zelfstandig thuis wonen. Hij dacht óók mee over het landelijke beleid omtrent dit onderwerp. “En op het Congres Sociaal Domein was ik de sidekick van de dagvoorzitter en mocht ik mijn visie op het sociaal werk vertellen aan een volle zaal.”

Sjef droeg tijdens zijn vele publieke optredens een aantal ideeën uit. “Ten eerste: ik vind sociaal werk het mooiste en krachtigste vak dat er is. Verder vind ik dat de juiste basishouding bestaat uit dingen níet-weten. Dus stel vragen!” Maar ook maatschappijkritisch kijken en handelen vindt Sjef belangrijk. “Zoom uit op problematiek. Luister niet alleen naar het verhaal van ‘Henk aan de keukentafel’, maar signaleer ook beperkingen in systemen en regels. De situatie van Henk staat niet op zich, er zijn patronen.”

Toekomst

Terugkijkend op het afgelopen jaar noemt Sjef als winstpunt dat hij leerde niet altijd zo hard te hoeven rennen. Deze les neemt de Sociaal Werker van het Jaar dan ook mee in zijn werk bij ContourdeTwern. “Hoe ik verder ga? Ik wil me graag op beleidsniveau bemoeien met de inrichting van het sociaal werk. Maar ik blijf ook actief in de wijk, mét de bewoners. Omdat ik nooit uit het oog wil verliezen waarom ik mijn werk zo graag doe.”

facebook reacties